Какво е синдром на Capgras?

Преглед

Синдромът на Capgras е психологическо състояние. Известно е още като „синдром на самозванеца“ или „заблуда на Капгра“. Хората, които изпитват този синдром, ще имат ирационално убеждение, че някой, когото познават или разпознават, е заменен от измамник. Те могат например да обвинят съпруг, че е измамник на действителния си съпруг. Това може да бъде разстройващо както за лицето, което изпитва заблудата, така и за лицето, което е обвинено, че е измамник.

В някои случаи човекът, който изпитва заблудата, може да вярва, че животно, предмет или дори дом е измамник. Синдромът на Capgras може да засегне всеки, но е по-често срещан при жените. В редки случаи може да засегне и деца.

Причини

Синдромът на Capgras най-често се свързва с болестта на Алцхаймер или деменция. И двете влияят на паметта и могат да променят усещането ви за реалност.

Шизофренията, особено параноидна халюцинаторна шизофрения, може да причини епизоди на синдром на Capgras. Шизофренията също засяга усещането за реалност и може да причини заблуди.

В редки случаи мозъчно увреждане, което причинява мозъчни лезии, може също да причини синдром на Capgras. Това е най-често, когато нараняването се случи в задната част на дясното полукълбо, тъй като там нашият мозък обработва разпознаването на лица. Хората с епилепсия също могат да получат синдром на Capgras в редки случаи.

Има няколко теории за това какво причинява синдрома. Някои изследователи смятат, че синдромът на Capgras е причинен от проблем в мозъка, като атрофия, лезии или мозъчна дисфункция. Някои смятат, че това е комбинация от физически и когнитивни промени, при които чувството на несвързаност допринася за проблема. Други смятат, че това е проблем с обработката на информация или грешка във възприятието, което съвпада с повредени или липсващи спомени.

Лечение

В момента няма предписан план за лечение за хора със синдром на Capgras, защото трябва да се направят повече изследвания. Но има възможности за лечение, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Лечението има за цел да се справи с основната причина. Например, ако някой с лош контрол на симптомите при шизофрения изпитва синдром на Capgras, лечението на шизофренията може да подобри синдрома на Capgras. Въпреки това, ако синдромът на Capgras се появи по време на хода на болестта на Алцхаймер, възможностите за лечение са ограничени.

Най-ефективното лечение е да се създаде положителна, приветлива среда, в която човекът, засегнат от синдрома, се чувства в безопасност.

Някои заведения за грижи ще използват валидираща терапия. При валидиращата терапия заблудите се поддържат, вместо да се отхвърлят. Това може да намали тревожността и паниката в лицето, което изпитва заблудата.

Техниките за ориентация към реалността могат да бъдат полезни при някои обстоятелства. Това означава, че болногледащият често напомня за настоящето време и местоположение, включително напомняния за важни събития от живота, движения или всякакви съществени промени.

Основната причина за синдрома на Capgras ще бъде лекувана колкото е възможно повече. Тези лечения могат да включват:

  • Лекарства като инхибитори на холинестеразата, които повишават невротрансмитерите, участващи в паметта и преценката, за деменция и болест на Алцхаймер
  • Антипсихотици и терапия за хора с шизофрения
  • Хирургия, ако е възможно, за мозъчни лезии или травма на главата

Как да се грижим за някой със синдром на Capgras

Грижата за някой със синдром на Капгра може да бъде емоционално взискателна, особено ако вие сте този, който те възприемат като измамник. За да помогнете на някой със синдром на Capgras, ето няколко стратегии, които да опитате:

  • Влезте в тяхното царство на реалността, когато е възможно. Може да помогне, ако се опитате да разберете колко ужасяващо трябва да е за тях.
  • Не спорете с тях и не се опитвайте да ги коригирате.
  • Направете каквото можете, за да ги накарате да се чувстват в безопасност. Ако не сте сигурни какво да правите, можете да ги попитате от какво имат нужда.
  • Признайте чувствата им.
  • Ако е възможно, накарайте „самозванеца“ да напусне стаята. Ако това сте вие ​​и вие се грижите, оставете някой друг да поеме управлението, докато епизодът приключи, ако можете.
  • Разчитайте на звука. Ако знаете, че някой е предразположен към синдром на Capgras, можете да се уверите, че първият начин, по който регистрира външния ви вид, е със звук. Поздравете ги на глас, преди да ги видите, когато е възможно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss