Какво е серология?

Какво представляват серологичните тестове?

Серологичните тестове са кръвни тестове, които търсят антитела в кръвта Ви. Те могат да включват редица лабораторни техники. За диагностициране на различни болестни състояния се използват различни видове серологични тестове.

Серологичните тестове имат едно общо нещо. Всички те се фокусират върху протеините, произведени от имунната ви система. Тази жизненоважна телесна система ви помага да бъдете здрави, като унищожава чужди нашественици, които могат да ви разболеят. Процесът на провеждане на теста е един и същ, независимо от техниката, която лабораторията използва по време на серологично изследване.

Защо се нуждая от серологичен тест?

Полезно е да знаете малко за имунната система и защо се разболяваме, за да разберем серологичните тестове и защо те са полезни.

Антигените са вещества, които предизвикват отговор от имунната система. Обикновено те са твърде малки, за да се видят с просто око. Те могат да проникнат в човешкото тяло през устата, през счупена кожа или през носните проходи. Антигените, които обикновено засягат хората, включват следното:

 • бактерии
 • гъбички
 • вируси
 • паразити

Имунната система се защитава срещу антигени, като произвежда антитела. Тези антитела са частици, които се прикрепят към антигените и ги дезактивират. Когато Вашият лекар тества кръвта Ви, той може да идентифицира вида антитела и антигени, които са в кръвната Ви проба, и да определи вида на инфекцията, която имате.

Понякога тялото греши собствената си здрава тъкан за външни нашественици и произвежда ненужни антитела. Това е известно като автоимунно заболяване. Серологичното изследване може да открие тези антитела и да помогне на Вашия лекар да диагностицира автоимунно заболяване.

Какво се случва по време на серологичен тест?

Кръвна проба е всичко, от което лабораторията се нуждае, за да проведе серологично изследване.

Тестът ще се проведе в кабинета на Вашия лекар. Вашият лекар ще постави игла във вената ви и ще вземе кръв за проба. Лекарят може просто да пробие кожата с ланцет, ако провежда серологично изследване на малко дете.

Процедурата за тестване е бърза. Нивото на болка за повечето хора не е тежко. Могат да се появят прекомерно кървене и инфекция, но рискът от всяко от тях е нисък.

Какви са видовете серологични тестове?

Антителата са разнообразни. Така че има различни тестове за откриване на наличието на различни видове антитела. Те включват:

 • Анализ на аглутинация показва дали антителата, изложени на определени антигени, ще причинят слепване на частици.
 • Тест за утаяване показва дали антигените са подобни, като се измерва наличието на антитяло в телесните течности.
 • Western blot тестът идентифицира наличието на антимикробни антитела в кръвта чрез тяхната реакция с целеви антигени.

Какво означават резултатите?

Нормални резултати от теста

Вашето тяло произвежда антитела в отговор на антигени. Ако изследването не показва антитела, това показва, че нямате инфекция. Резултатите, които показват, че няма антитела в кръвната проба, са нормални.

Ненормални резултати от теста

Антителата в кръвната проба често означават, че сте имали отговор на имунната система към антиген от настоящо или минало излагане на заболяване или чужд протеин.

Тестването може също да помогне на Вашия лекар да диагностицира автоимунно заболяване, като установи дали антитела към нормални или чужди протеини или антигени присъстват в кръвта.

Наличието на определени видове антитела също може да означава, че сте имунизирани срещу един или повече антигени. Това означава, че бъдещото излагане на антиген или антигени няма да доведе до заболяване.

Серологичното изследване може да диагностицира множество заболявания, включително:

 • бруцелоза, причинена от бактерии

 • амебиаза, която се причинява от паразит

 • морбили, причинени от вирус

 • рубеола, причинена от вирус

 • ХИВ
 • сифилис
 • гъбични инфекции

Какво се случва след серологично изследване?

Грижите и лечението, предоставяни след серологично изследване, могат да варират. Често зависи от това дали са открити антитела. Това може да зависи и от естеството на вашия имунен отговор и неговата тежест.

Антибиотик или друг вид лекарства може да помогне на тялото ви да се бори с инфекцията. Дори и резултатите ви да са нормални, Вашият лекар може да назначи допълнителен тест, ако все още смята, че може да имате инфекция.

Бактериите, вирусите, паразитите или гъбите в тялото ви ще се размножават с течение на времето. В отговор имунната ви система ще произвежда повече антитела. Това прави антителата по -лесни за откриване, тъй като инфекцията се влошава.

Резултатите от тестовете също могат да покажат наличието на антитела, свързани с хронични състояния, такива автоимунни нарушения.

Вашият лекар ще Ви обясни резултатите от тестовете и следващите Ви стъпки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss