Какво е превантивно здраве и защо е важно?

Превантивното здраве е от ключово значение, за да ви помогне да останете здрави и да откриете здравословните проблеми на ранен етап, преди да причинят други проблеми или да станат по-трудни за лечение.

Getty Images

Повечето от нас смятат, че отиването на лекар е нещо, което правим, когато не се чувстваме добре или когато имаме нужда от лечение за конкретно медицинско състояние. Превантивно здраве се отнася за рутинни грижи, които получавате, за да поддържате здравето си. Това е ключово за диагностицирането на медицински състояния преди стават проблем.

Предотвратяването на сериозни заболявания, преди да се появят, е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да защитите здравето си. За съжаление, усвояването не е толкова стабилно, колкото трябва да бъде. Едно проучване от 2018 г. установи, че само 8% от възрастните в Съединените щати, които са на 35 и повече години, са получили препоръчаната им превантивна грижа.

Нека да разгледаме какво е превантивно здравеопазване, какви видове тестове, прегледи и услуги са включени и ролята на семейната ви история, когато става въпрос за превантивните тестове, от които може да се нуждаете.

Какво точно е превантивното здраве?

Превантивното здравеопазване включва набор от здравни услуги, предназначени за скрининг и евентуално идентифициране на здравословни проблеми, преди да се развият симптоми. Превантивното здравеопазване може да ви помогне да живеете по-дълъг и по-здравословен живот.

Превантивното здравеопазване за възрастни обикновено включва прегледи за състояния като сърдечни заболявания, диабет и рак, както и консултации за спиране на тютюнопушенето и балансирани хранителни навици.

За децата превантивното здравеопазване включва годишни прегледи, ваксинации и прегледи за състояния като аутизъм и отравяне с олово.

Превантивни разходи за здравеопазване

Повечето планове за здравно осигуряване ще покрият пълните разходи за вашите профилактични здравни услуги, без доплащане. Това включва повечето частни здравноосигурителни планове и здравноосигурителни планове, закупени чрез Health Insurance Marketplace.

Здравните планове, придобити чрез Medicaid и Програмата за здравно осигуряване на деца (CHIP), също покриват превантивни грижи, без доплащане или други разходи за вас.

Какви видове тестове, прегледи и услуги са част от превантивните грижи за възрастни?

Превантивните грижи за възрастни включват скрининг за хронични заболявания като диабет и сърдечни заболявания, както и имунизации срещу сериозни заболявания като грип и COVID-19.

Това също включва образование и консултиране, които могат да ви помогнат да направите положителен избор на начин на живот, който защитава цялостното ви здраве и благополучие.

Видовете прожекции, препоръчани за вас, може да варират в зависимост от вашата възраст и семейна история. Следните са най-честите профилактични прегледи за възрастни:

  • Прегледи за рак на гърдата, колоректален рак, рак на шийката на матката и рак на простатата: Тези прожекции са едни от най-често срещаните ракови заболявания, засягащи мъже и жени, и ранното им откриване може да спре разпространението им или да станат по-сериозни.
  • Проверки за кръвно налягане, холестерол и диабет: Тези прегледи могат да помогнат за откриване на общи метаболитни състояния, които могат да бъдат лекувани с лекарства и промени в начина на живот. Ако не се лекуват, те могат да доведат до сериозно заболяване и преждевременна смърт.
  • Имунизации: Обикновено мислим за ваксините като за нещо, от което децата се нуждаят, но възрастните също трябва да следят своите ваксини. Препоръчителни ваксини за възрастни включват годишни ваксини срещу грип, ваксини срещу COVID-19 и бустери за ваксини, които сте получили като дете, които може да са изчезнали
  • Консултации: Превантивно консултиране може да бъде на разположение, за да ви помогне да управлявате хронично заболяване. Може също да се използва, за да ви помогне да изберете здравословен начин на живот, да откажете цигарите, ако пушите, или за преглед на психични заболявания.

Езикът има значение

Ние използваме „жени“ и „мъже“ в тази статия, за да отразим термините, които исторически са били използвани за определяне на пола на хората. Но вашата полова идентичност може да не съответства на начина, по който тялото ви реагира на това заболяване. Вашият лекар може по-добре да ви помогне да разберете как вашите специфични обстоятелства ще се превърнат в диагноза, симптоми и лечение.

Какво се счита за превантивна грижа за деца?

Превантивните грижи за децата помагат за предпазването им от някои от сериозните заболявания, които могат да засегнат децата, и включва прегледи за откриване на поведенчески и здравословни състояния. Превантивното здравеопазване може да помогне на децата да останат здрави, докато са малки, а също и когато пораснат.

Превантивните здравни грижи за деца се покриват изцяло от повечето застрахователни планове и винаги се покриват изцяло от Програмата за здравно осигуряване на децата (CHIP). Някои от превантивните грижи, предлагани на децата, включват:

  • Посещения за добре дете: Тези посещения се случват на всеки няколко месеца, когато детето ви е бебе, и всяка година след това. Посещенията при деца включват измервания на етапите на растеж и развитие на вашето дете. По време на тези посещения също се провеждат рутинни имунизации и прегледи.
  • Ваксинации: Ваксинациите за децата ги предпазват от сериозни заболявания сега и в бъдеще. Рутинните детски ваксини включват полиомиелит, хепатит А и В, DTaP (дифтерия, тетанус и коклюш), MMR (морбили, паротит и рубеола) и варицела (варицела).
  • Прегледи за поведение и психично здраве: Педиатрите рутинно проверяват децата за състояния като аутизъм, депресия и изоставане в развитието.
  • Кръвни изследвания: През цялото детство ще се провеждат различни кръвни тестове, включително тестове, които измерват нивата на билирубин на новороденото, тестове, които търсят признаци на анемия, и тестове, които измерват количеството олово в кръвта на вашето дете.

Защо е важно да знаете семейната си здравна история, когато става въпрос за превантивно здраве?

Ако близък роднина (като вашата майка, баща или брат или сестра) има здравословно състояние като диабет, сърдечно заболяване или рак, се счита, че имате семейна история на това условие.

Това означава, че прегледите за това конкретно състояние са важни и може дори да се нуждаете от ранен или по-стабилен скрининг от някой, който няма същата семейна история.

Да научите, че имате фамилна анамнеза за сериозно здравословно заболяване, може да бъде обезсърчаващо и стресиращо, но знанието е сила. Въпреки че не можете да промените генетичния си риск, можете да участвате в здравни прегледи, които могат открийте това състояние ранотака че лечението да е по-ефективно.

Освен това, когато знаете семейната си история, можете да предприемете стъпки, за да намалите риска от специфични състояния. Можете да бъдете проактивни по отношение на избора на здравословен начин на живот, за който е известно, че помага за предотвратяване на развитието или влошаването на тези състояния.

Ако не сте сигурни каква е семейната ви здравна история, сега може да е добър момент да обсъдите това с близки членове на семейството.

Ако установите, че някои заболявания са склонни да се разпространяват във вашето семейство, уведомете Вашия лекар за това при следващия преглед. Те могат да ви помогнат да разберете кои превантивни прегледи може да са подходящи за вас и дали може да се наложи да се изследвате за тези състояния на по-ранна възраст или по-често от други хора.

Каква е разликата между профилактичен тест и диагностичен тест?

Когато говорите с Вашия лекар, може да Ви бъдат направени произволен брой тестове – някои може да са превантивни тестове, а други може да са диагностични тестове.

Превантивните тестове се отнасят до прегледи, които получавате за откриване на заболявания и състояния, преди да се появят симптоми. От друга страна, диагностичните тестове се използват, за да научите повече за дадено състояние, след като симптомите са налице.

Като пример, получаването на кръвен тест за диабет, когато нямате никакви симптоми, се счита за превантивен тест. Въпреки това, ако вече сте получили диагноза диабет и получите тест за проверка на кръвната захар и A1C, това ще бъде диагностичен тест.

Долния ред

Едно от най-добрите неща, които можете да направите за вашето здраве и благополучие, е да се прегледате за сериозни заболявания, преди да се появят. Ето какво представлява превантивното здраве и защо медицинските експерти препоръчват всички възрастни и деца да участват в рутинни тестове, прегледи и имунизации.

Превантивните здравни услуги предлагат значителни ползи за здравето и се покриват от повечето застрахователни компании. С други думи, участието в превантивни грижи обикновено няма да ви струва нищо. Всъщност, ако се установят някакви състояния, ранното лечение вероятно ще ви спести пари за разходи за здравеопазване в бъдеще.

Ако имате някакви въпроси относно превантивните грижи и какви прегледи трябва да направите вие ​​или вашите деца, не забравяйте да говорите с вашия лекар или медицински специалист.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss