Какво е плевродиния?

Общ преглед

Плевродинията е заразна вирусна инфекция, която причинява грипоподобни симптоми, които са придружени от болка в гърдите или корема. Може също да видите плевродиния, наричана болест на Борнхолм, епидемична плевродиния или епидемична миалгия.

Прочетете, за да научите повече за плевродинията, какво я причинява и как се лекува.

Симптоми на плевродиния

Симптомите на плевродиния се развиват няколко дни след излагане на вируса и могат да се появят внезапно. Заболяването обикновено продължава само няколко дни. Въпреки това, понякога симптомите могат да продължат до три седмици или да се появяват и изчезват в продължение на няколко седмици, преди да се изчистят.

Основният симптом на плевродиния е силна болка в гърдите или горната част на корема. Тази болка често се появява само отстрани на тялото. Може да бъде периодично, да се проявява в пристъпи, които могат да продължат между 15 и 30 минути. През времето между пристъпите може да почувствате тъпа болка.

Болката, свързана с плевродиния, може да се почувства остра или пронизваща и може да се влоши, когато вдишвате дълбоко, кашляте или се движите. В някои случаи болката може да затрудни дишането. Засегнатата област също може да почувства нежност.

Други симптоми на плевродиния могат да включват:

 • висока температура
 • кашлица
 • главоболие
 • възпалено гърло
 • мускулни болки и болки

Кога да отидете на лекар

Винаги трябва да потърсите бърза медицинска помощ, ако почувствате внезапна или силна болка в гърдите. Симптомите на плевродиния са подобни на тези при други сърдечни заболявания, като перикардит, и е важно да получите правилна диагноза, за да можете да получите лечението, от което се нуждаете.

Тъй като плевродинията може да причини потенциално сериозно заболяване при новородени бебета, посетете Вашия лекар, ако имате новородено или сте в късните етапи на бременността си и смятате, че сте били изложени.

Причини за плевродиния

Плевродинията може да бъде причинена от няколко различни вида вируси, включително:

 • Коксаки вирус А
 • Коксаки вирус В
 • еховирус

Смята се, че тези вируси причиняват възпаление на мускулите в гръдния кош и горната част на корема, което води до болка, характерна за плевродиния.

Вирусите, които причиняват плевродиния, са част от вирусна група, наречена ентеровируси, която е много разнообразна група вируси. Някои примери за други заболявания, които също се причиняват от ентеровируси, включват полиомиелит и болест на ръцете, краката и устата.

Тези вируси са много заразни, което означава, че могат лесно да се предават от човек на човек. Възможно е да се заразите по следните начини:

 • влизат в контакт с изпражненията или секретите от носа и устата на човек с един от вирусите
 • докосване на замърсен предмет – като чаша за пиене или споделена играчка – и след това докосване на носа, устата или лицето
 • консумация на храна или напитки, които са били замърсени
 • дишане на капчици, които се генерират, когато човек с един от вирусите кашля или киха (по-рядко)

Тъй като вирусът се разпространява толкова лесно от човек на човек, огнища често могат да се появят в претъпкани среди като училища и детски заведения.

Диагноза на плевродиния

Вашият лекар може да диагностицира плевродиния въз основа на вашите симптоми, особено ако в момента има огнище във вашия район.

Тъй като основният симптом на плевродиния е болка в гръдния кош, може да се наложи допълнително изследване, за да се изключат други потенциални причини, като състояния на сърцето или белите дробове.

Окончателната диагноза на плевродиния е важна за предполагаеми случаи при бебета или бременни жени. Има налични методи за идентифициране на вирусите, които причиняват плевродиния. Те могат да включват методи за култивиране или кръвни тестове за откриване на антитела срещу вируса.

Лечение на плевродиния

Тъй като плевродинията е причинена от вирусна инфекция, тя не може да се лекува с лекарства като антибиотици. Вместо това лечението е насочено към облекчаване на симптомите.

Ако имате плевродиния, можете да приемате лекарства за болка без рецепта, като ацетаминофен (Tylenol) или ибупрофен (Motrin, Advil), за да облекчите болката. Не забравяйте, че никога не трябва да давате аспирин на деца, тъй като това може да причини тежко състояние, наречено синдром на Рейе.

Новородените бебета са изложени на риск от развитие на тежко заболяване поради плевродиния. Ако се подозира, че вашето бебе е било изложено, се препоръчва лечение с имуноглобулин. Имуноглобулинът се пречиства от кръвта и съдържа антитела, които помагат за борбата с инфекцията и я правят по-лека.

Перспективата

Повечето здрави хора се възстановяват от плевродиния без никакви усложнения. Обикновено заболяването продължава няколко дни. В някои случаи може да продължи няколко седмици преди изчистването.

Плевродинията може да бъде тежка при новородени бебета, така че винаги трябва да търсите медицинска помощ, ако имате новородено или сте в по-късните етапи на бременността си и смятате, че сте били изложени.

Въпреки че усложненията, дължащи се на плевродиния, са редки, те могат да включват:

 • ускорен сърдечен ритъм (тахикардия)
 • възпаление около сърцето (перикардит) или в сърдечния мускул (миокардит)
 • възпаление около мозъка (менингит)
 • възпаление на черния дроб (хепатит)
 • възпаление на тестисите (орхит)

Предотвратяване на плевродиния

Понастоящем няма налична ваксина срещу вирусите, които причиняват плевродиния.

Можете да помогнете за предотвратяване на заразяване, като избягвате споделянето на лични вещи и като спазвате добра хигиена. Мийте ръцете си често, особено в следните ситуации:

 • след използване на тоалетната или смяна на пелени
 • преди ядене или боравене с храна
 • преди да докоснете лицето, носа или устата си

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss