Какво е остър хеморагичен конюнктивит?

Острият хеморагичен конюнктивит е тежка форма на вирусно розово око, което може да причини подуване на клепачите, секреция от очите и кървене. Няма лечение, но лечението може да ви помогне да управлявате симптомите, докато вирусът не изчезне.

Конюнктивитът („розово око“) е възпаление на вашата конюнктива, тънката мембрана, която покрива очната ви ябълка и вътрешния клепач. Това възпаление обикновено се дължи на инфекция, алерген или токсин. Някои вируси могат да причинят специфичен тип конюнктивит, наречен остър хеморагичен конюнктивит (AHC).

В части от Западна Африка AHC понякога се нарича „болест на Аполо 11“, тъй като учените го откриват за първи път в Гана през 1969 ггодината на кацането на Луната.

AHC обикновено е много по-тежък от другите видове конюнктивит. Симптомите могат да включват болезнено подуване и забележимо кървене в и около окото. Потърсете медицинска помощ възможно най-скоро, ако смятате, че имате AHC.

Прочетете, за да научите повече за симптомите на AHC, кой може да е с по-висок риск и как лекарите го диагностицират и лекуват.

Какво причинява остър хеморагичен конюнктивит?

Специфични видове вируси могат да причинят AHC, най-вече:

 • ентеровирус D70

 • коксаки вирус А24
 • аденовирус 11

Конюнктивитът е силно заразен. AHC обикновено се предава чрез контакт ръка в око, което означава, че докосвате заразена повърхност или предмет и след това докосвате окото си. Можете също така да заразите инфекцията, като използвате предмет, който носи вируса върху очите ви, като кърпа или инструмент за грим.

Освен това, аденовирусите могат да се разпространяват чрез заразени частици във въздуха, които могат да попаднат върху или около очите ви.

Вирусите, които причиняват AHC, могат също да се разпространяват, когато инфекциозен материал от фекална материя достигне очите ви. Това може да се случи, ако докоснете очите си след контакт със заразени отпадъци, като например след използване на банята или смяна на памперс.

Кой е най-застрашен от остър хеморагичен конюнктивит?

AHC е най-често срещано в райони, където вътрешната водопроводна инсталация не е широко разпространена и където хората живеят близо един до друг. Това е така, защото инфекциозният материал може да се разпространи във въздуха във високи концентрации или да проникне в общи водни ресурси.

А Проучване от 2020 г които разглеждат огнища в китайската провинция Хунан между 2007 г. и 2016 г. предполагат, че случаите на AHC се разпространяват по-лесно в училищата, от началното училище до колежа, от юли до септември.

Има по-голяма вероятност да получите AHC, ако често посещавате обществени съоръжения като фитнес зали, бани и сауни, където телесните течности обикновено се прехвърлят върху споделени повърхности.

Важно е да дезинфекцирате повърхности като оборудване за упражнения, дръжки на врати и кранове, за да избегнете пренасянето на бактерии или вирусен материал в очите ви.

Какви са симптомите на острия хеморагичен конюнктивит?

Симптомите на AHC обикновено се появяват внезапно. Честите симптоми на AHC включват:

 • усещане, че нещо е в окото ви
 • влажни очи
 • подути клепачи
 • пълни с течност, подобни на мехури израстъци върху повърхността на окото (хемоза)
 • кървене от кръвоносните съдове под повърхността на окото (субконюнктивален кръвоизлив)
 • замъгляване на зрението или затруднено зрение
 • чувствителност към светлина (фотофобия)
 • треска

Най-ранните симптоми на AHC може да са леки. Но симптоми като хемоза и кръвоизлив могат да станат много болезнени и да накарат окото ви да изглежда кръвясало или напълно червено, тъй като кръвта изтича в тъканите под повърхността на окото.

В изключително редки случаи на инфекция с ентеровирус D70, AHC може да причини постоянна парализа на краката, подобно на това, което се случва при полиомиелит.

Как лекарите диагностицират остър хеморагичен конюнктивит?

Посетете очен лекар, ако имате симптоми на AHC или друг вид конюнктивит. Лекарят вероятно ще погледне окото ви с прорезна лампа, която може да им даде близък изглед на окото ви и околните тъкани.

Симптоми като подуване, зачервяване и секреция обикновено са достатъчни, за да позволят на очния лекар да диагностицира уверено розово око. Воднистият секрет често показва вирусна инфекция като AHC, докато по-дебелият секрет може да означава, че имате бактериална инфекция.

Все пак може да се наложи лекарят да вземе проба от клетки от конюнктивата ви с памучен тампон, за да установи точната причина.

Какво е лечението на острия хеморагичен конюнктивит?

Повечето случаи на AHC не се нуждаят от лечение. Те изчезват сами за около седмица.

Няма лек за AHC, така че повечето лечения имат за цел да облекчат симптомите, докато инфекцията протича. Възможностите за лечение включват:

 • студени компреси за облекчаване на болка и подуване

 • капки за очи за подпомагане на смазването на окото и насърчаване на сълзенето, което може да помогне за намаляване на концентрацията на инфекциозен материал

 • лекарства за намаляване на болката, като ибупрофен (Advil)

Лекарят може да предупреди да не се използват лекарства без рецепта или лекарства с рецепта, като локални кортикостероиди, които иначе биха могли да се използват за лечение на розови очи. Това е така, защото стероидите могат да причинят развитие на суперинфекции на повърхността на окото, които се нуждаят от отделно лечение с антибиотици или противогъбични лекарства.

Колко дълго продължава остър хеморагичен конюнктивит?

Повечето случаи на AHC продължават 5 до 7 дни преди симптомите да започнат да изчезват.

Въпреки това, вирусът все още може да бъде заразен дори след като симптомите ви отшумят.

Ще изчезне ли AHC от само себе си?

AHC обикновено изчезва от само себе си.

Дори когато симптомите са болезнени или тежки, средният случай на AHC изчезва за около седмица без необходимост от медицинско лечение.

Как мога да предотвратя остър хеморагичен конюнктивит?

Ето няколко полезни съвета предотвратявам себе си да не получите AHC и да го разпространите на други, ако имате активна инфекция:

 • Мийте редовно ръцете си със сапун и вода за поне 20 секунди.

 • Опитайте се да не докосвате и не търкате очите си, освен ако не сте измили ръцете си.
 • Не споделяйте кърпи, инструменти за грим, оборудване за упражнения или други често споделяни предмети с някой, който има инфекция или ако имате инфекция.
 • Изхвърлете спиралата или очната линия, които може да са замърсени.
 • Избягвайте да плувате в обществени басейни или да използвате общи горещи вани или парни бани, където инфекциозните частици могат лесно да се разпространят.
 • Почиствайте очилата си редовно, за да избегнете прехвърлянето на инфекциозен материал от очите към очилата.

 • Не носете контактни лещи, докато имате инфекция.
 • Избягвайте повторната употреба на контактни лещи. Помислете за преминаване към лещи за еднократна употреба, ако все още не ги използвате.
 • След като инфекцията ви изчезне, изперете цялото спално бельо, с което сте влезли в контакт, докато сте имали инфекцията.

AHC е форма на вирусен конюнктивит, който може да причини по-силна болка и зачервяване от повечето други форми на розово око. Симптомите се появяват бързо, но обикновено изчезват сами в рамките на една седмица.

Повечето случаи на AHC изчезват без никакво лечение, но трябва да посетите очен лекар или специалист по първична медицинска помощ, ако имате треска или изпитвате болка, която нарушава живота ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss