Какво е киста на жлъчния канал?

Кистите на жлъчните пътища са нетипични разширения, които се развиват във вашата жлъчна система. Те могат да нарушат нормалния поток на жлъчката от жлъчния мехур и черния дроб към тънките черва.

Израстъците на жлъчните пътища се наричат ​​още „кисти на холедоха“ и могат да се развият и извън черния дроб.

Повечето кисти на жлъчните пътища се откриват в детството, преди да могат да доведат до дългосрочни здравословни проблеми, включващи черния дроб, панкреаса и стомашно-чревната система като цяло. Въпреки че се счита за рядко, това е сериозно състояние, което може да представлява риск за здравето и може да изисква хирургично лечение за предотвратяване на усложнения.

Научете повече за кистите на жлъчните пътища, включително симптомите, видовете и усложненията, както и рисковите фактори за това състояние на жлъчката.

Видове кисти на жлъчните пътища

Има пет основни вида кисти на жлъчните пътища, като между 80% и 90% са класифицирани като тип 1. Типовете се класифицират въз основа на местоположението и тежестта на разширението на жлъчните пътища. Различните видове кисти на жлъчните пътища са:

 • Тип 1: възниква в общия жлъчен канал (след като кистозният канал от жлъчния мехур се срещне с общия чернодробен канал, който пренася жлъчката от черния дроб)
 • Тип 2: изолирана киста, която излиза от общия жлъчен канал
 • Тип 3: известен също като “холедохоцеле”, разширяване на пространството, където общият жлъчен канал се среща с панкреатичния канал
 • Тип 4: множество кисти, включващи жлъчни пътища в или извън черния дроб
 • Тип 5: наричана още „болест на Кароли“, която включва кисти на каналите, които пренасят жлъчката вътре в черния дроб (интрахепатални жлъчни пътища)

Симптоми и признаци на киста на жлъчните пътища

Признаци и симптоми на кисти на жлъчните пътища могат да се развият в резултат на запушване на жлъчните пътища, наречено обструкция на жлъчния поток.

Симптоми

Възможните симптоми на киста на жлъчните пътища включват:

 • коремна болка ( най-често симптом)

 • треска
 • втрисане
 • повръщане
 • изпражнения с цвят на глина
 • пожълтяване на очите и кожата (жълтеница)

Знаци

Освен симптомите, които може да изпитвате, лекарят може също да открие други възможни признаци на кисти на жлъчните пътища след физически преглед, като например:

 • коремна маса
 • увеличен черен дроб
 • видими паяжиноподобни струпвания на кръвоносни съдове, наречени „паяк невуси“

Какво причинява кисти на жлъчните пътища?

Смята се, че това състояние се дължи на определени генетични мутации.

Например, смята се, че тип 5 (болест на Кароли) е причинен от наследство PKHD1 генна мутация, която също причинява автозомно рецесивно поликистозно бъбречно заболяване (ARPKD). Кистите на жлъчните пътища и ARPKD обикновено се появяват заедно в такива случаи.

Някои изследователи също смятат, че кистите на жлъчните пътища са придобити, въпреки че причините са неизвестни.

Кой получава кисти на жлъчните пътища?

Кистата на жлъчните пътища се счита за вродено състояние, което означава, че присъства при раждането. Състоянието също понякога се нарича “болест на холедохалната киста”.

Кисти на жлъчните пътища най-често се диагностицират в детска възраст. Въпреки това, това състояние на жлъчната система не е изцяло изключително за децата. Смята се, че до 20% от случаите се откриват в зряла възраст.

Напредналите видове кисти на жлъчните пътища, като тези, наблюдавани при болестта на Кароли, са още по-редки и засягат 1 на 10 000 хора по рождение. Според настоящите изследвания, всички полове са засегнати еднакво, но болестта на Кароли е по-разпространена при хора от азиатски произход.

Потенциални усложнения на кисти на жлъчните пътища

Потенциалните усложнения на кисти на жлъчните пътища включват:

 • чернодробна фиброза
 • цироза на черния дроб
 • Панкреатит
 • холангит
 • образуване на камъни

Съществува също така възможност кистите на жлъчните пътища да станат ракови (злокачествени). Дългосрочното възпаление и повтарящите се инфекции могат да допринесат за риска от злокачествени кисти на жлъчните пътища.

Въпреки че се счита за рядко, до 2% от хората могат да получат злокачествено заболяване на жлъчното дърво, вид рак, който може да възникне след хирургично отстраняване на кисти на жлъчните пътища.

Кога да се свържете с лекар

Ако вие или ваш близък изпитвате възможни симптоми на киста на жлъчните пътища, важно е да посетите лекар, който може да ви помогне да диагностицира основния проблем и да предложи възможности за лечение, ако е необходимо.

Може също да искате да говорите с лекар, ако имате симптоми и имате фамилна анамнеза за кисти на жлъчните пътища или ARPKD.

Как се диагностицират кисти на жлъчните пътища?

Освен първоначалния физически преглед, кистите на жлъчните пътища се диагностицират с образни тестове. Тези тестове включват компютърна томография или ултразвук, които могат да помогнат за получаване на изображения на жлъчните пътища и да позволят на лекаря да открие признаци на необичайна дилатация.

Лечение на кисти на жлъчните пътища

Единственият начин за лечение на кисти на жлъчните пътища е тяхното отстраняване. Няма известни домашни средства за лечение на това заболяване на жлъчната система.

Говорете с лекар за следната информация относно лечението на кисти на жлъчните пътища.

Медицинско и хирургично лечение на кисти на жлъчните пътища

Лечението на кисти на жлъчните пътища се състои от операция за отстраняване на тези атипично разширени структури. Хирургията включва пълно отстраняване на кистата, последвано от реконструкция на жлъчното дърво.

Такива мерки се считат за много по-ефективни от предишни операции, които се фокусираха само върху дренирането на кистата, оставяйки риска кистата да се върне или да стане злокачествена.

В някои случаи може да се предпишат антибиотици за инфектирани кисти на жлъчните пътища (холангит). Въпреки това, лечението на инфекцията не лекува тези кисти.

Често задавани въпроси за кисти на жлъчните пътища

Диагнозата на една или повече кисти на жлъчните пътища може да повдигне много въпроси относно лечението и усложненията. Помислете за обсъждане на следната информация с лекар:

Кога кистата на жлъчните пътища се нуждае от операция?

Хирургията е единственият ефективен начин за лечение на кисти на жлъчните пътища. Хирургичното отстраняване подобрява краткосрочните проблеми с жлъчката в стомашно-чревната система и също така намалява риска от дългосрочни усложнения като рак на жлъчните пътища.

Спешна медицинска помощ ли е кистата на жлъчните пътища?

Кистата на жлъчните пътища може да бъде спешна медицинска помощ, особено ако страдате от остра инфекция. Острият холангит се счита за животозастрашаващ и може да доведе до септичен шок, ако не се лекува. Винаги се обаждайте на 911 или на местните служби за спешна помощ в случай на незабавна спешност.

За вкъщи

Кистите на жлъчните пътища са области на дилатация в жлъчната система, която свързва черния дроб, жлъчния мехур и тънките черва. Кистите са предимно вродено състояние, диагностицирано при деца, въпреки че е възможно да се развият кисти на жлъчните пътища като възрастни.

Въпреки че са доброкачествени, е възможно тези кисти да станат ракови в даден момент. Хирургията е единственото ефективно лечение и отстраняването може също да помогне за намаляване на риска от бъдещи усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss