Какво е изгарянето като самонараняване?

Изгарянето като самонараняване е форма на несуицидно самонараняване (NSSI). Може да е по-често сред младите мъже.

Самонараняването, известно още като самонараняване, е всеки акт на самонараняване, който е умишлен, но без намерение за самоубийство.

То може да бъде физическо, като порязване, изгаряне или надраскване. Може да включва психологически тактики, като укоряване, омаловажаване или унижение.

Умишленото нараняване не е единственият фактор за самонараняване. Не е същото като да се самоукрасявате с пиърсинг или татуировки за естетика. Самонараняването обикновено се отнася до модел на поведение, който е импулсивен и се използва като външен метод за справяне с вътрешно страдание.

Изгарянето като самонараняване не е толкова често срещано, колкото порязването, но точно като другите форми на NOSI, неговата крайна цел обикновено е емоционална регулация.

Изгарянето форма на самонараняване ли е?

Изгарянето е признато поведение на самонараняване. Може да включва увреждане на тялото ви с неща като запалки, цигари, кибрит или свещи.

Не е необичайно изгарянето да се извършва методично, например по същия модел или по един и същи начин всеки път.

Признаци на изгаряне на самонараняване

Като болногледач, не бъдете прекалено сурови към себе си, ако не сте забелязали, че любим човек изгаря като самонараняване.

Обичайно е да се крият признаците на самонараняване от другите, като например използване на части от тялото, които могат лесно да бъдат скрити. Срамът и вината често следват самонараняването, което допринася за секретността, която заобикаля практиката.

Признаците на изгаряне от самонараняване могат да включват:

 • видими следи от изгаряне или белези
 • събиране на запалки, кибрит и други предмети, предизвикващи изгаряне
 • отказва да носи нещо различно от дълги ръкави или панталони въпреки горещото време
 • честа употреба на медицински консумативи и превръзки
 • да имате приятели, за които е известно, че се самонараняват
 • избягване на приятели и близки
 • изявления за безнадеждност или ниска самооценка
 • като преди това е бил ангажиран в друга форма на НОИ
 • живеещи с психично здравословно състояние, свързано със самонараняване, като гранично разстройство на личността

Защо хората се самонараняват?

Самонараняването е тясно свързано с това колко добре регулирате емоциите и мислите си. Според систематичен преглед от 2017 г. целта на почти цялото поведение на НОИ е намирането на облекчение от вътрешноличностни и междуличностни страдания.

Когато нямате положителни механизми за справяне, самонараняването се превръща в начин за облекчаване на негативните, завладяващи чувства. Известно е като неадаптивен механизъм за справяне: нещо, което осигурява временно облекчение, но вреди в дългосрочен план.

НОИ се използва като начин да избягате от мислите и чувствата си. За някои хора това също е форма на самонаказание.

Американската асоциация за брачна и семейна терапия посочва, че самонараняването действа като „бързо решение“. Предлага незабавна възможност да се измъкнете от вътрешната болка чрез пренасочване на фокуса към външната болка.

Какво още, изследвания предполага, че самонараняването може да предизвика освобождаване на ендорфини. Тези “чувстващи се” химикали могат да насърчат повторение на поведението.

Примери за положителни механизми за справяне

Механизмите за справяне, които помагат за облекчаване на емоционалния стрес без отрицателни последици, са известни като адаптивни механизми за справяне.

Примерите включват:

 • хумор
 • релаксация
 • упражнение
 • духовни практики
 • медитация
 • общуване с приятели и семейство
 • търсене на решение
 • безсмислено мислене
Беше ли Ви полезно?

Рискови фактори за самонараняване

Всеки може да се самонарани, но това е поведение, наблюдавано най-често при юноши и млади хора.

Изследванията показват, че началото на NSSI обикновено се появява на възраст между 12 и 14 години. NSSI е по-често при жените и редовно се проявява заедно с хранителни разстройства и гранично разстройство на личността.

Порязването е най-често съобщаваната форма на самонараняване. Мъжете са по-склонни да се занимават с изгаряне, удряне и удряне.

Юношите и студентите имат най-висок процент на НОИ, въпреки че се наблюдава и при възрастни.

Какво да направите, ако сте се изгорили като самонараняване

Признаването, че изгарянето и други форми на NOSI са контрапродуктивни поведения, е първата стъпка към възстановяване.

Ако сте се изгорили, незабавно обработете раната. Може да е изкушаващо да скриете белега, но оставянето на изгаряне без надзор може да доведе до инфекция.

След като обработите раната, съсредоточете се върху намирането на подкрепа. Вероятно сте се занимавали с някои трудни мисли и чувства. Изгарянето от самонараняване може да ги е накарало да изчезнат за момент, но не са били наистина управлявани.

Разговорът с някого, на когото имате доверие, може да ви помогне да се справите с негативните неща, с които се сблъсквате, и може да ви насочи към професионална подкрепа.

Естествено е да се почувствате неудобно да говорите с родител или член на семейството веднага. Ако имате нужда от някой, който разбира, но е поверителен, можете да изпратите съобщение „HOME“ на линията за кризисни текстови съобщения на 741-741 или да се обадите на Националната линия за помощ на SAMHSA на 800-662-4357.

Специалист по психично здраве може да ви помогне да научите какво да правите, когато се появят желания за самонараняване. Те могат да работят с вас за разработване на нови механизми за справяне и могат също така да проучат всички основни фактори, които могат да допринесат за НОИ.

Травма, тормоз, неблагоприятни преживявания в детството и основните психични състояния са всичко това, което може да допринесе за неадаптивното справяне. Разбирането на вашите основни причини за самонараняване може да ви помогне да се излекувате.

Възможности за лечение на самонараняване

Нуждите на всеки са различни, когато става въпрос за лечение на самонараняване.

Ако изгарянето е било трамплин към по-тежко самонараняване, може да се възползвате от известно време в наблюдавана грижа, където можете да се съсредоточите върху възстановяването в безопасна среда.

Лечението обикновено съчетава психотерапевтични подходи с лекарства. Общите терапии, използвани за НОИ, включват:

 • семейна терапия
 • когнитивна поведенческа терапия
 • диалектическа поведенческа терапия
 • групова терапия за регулиране на емоциите
 • мануална асистирана когнитивна терапия
 • динамична деконструктивна психотерапия
 • лечение на самонараняващо се поведение

Лекарят може да предпише лекарства, като антидепресанти, които да ви помогнат да регулирате настроението си и да облекчите някои от симптомите, които водят до поведение на NSSI.

Долен ред

Изгарянето като самонараняване е форма на НОИ. Това е едно от многото физически наранявания, използвани за временно облекчаване на психологическия стрес. С течение на времето това може да се превърне в импулсивно и ритуално поведение.

Не е лесно да забележите самонараняване у другите. Белезите обикновено са скрити и хората често полагат големи усилия, за да се уверят, че НОИ остава тайна.

Ако сте се занимавали с изгаряне като самонараняване, знайте, че не сте сами. Разговорът с някой, на когото имате доверие, е първата стъпка към възстановяването. Помощта е винаги на разположение и можете да научите по-здравословни начини за справяне.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss