Какво е жилетка за кистозна фиброза и какво прави?

Ние включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате чрез връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна Ето нашия процес.

Здравна линия показва ви само марки и продукти, зад които стоим.

Нашият екип задълбочено проучва и оценява препоръките, които правим на нашия сайт. За да установим, че производителите на продукта са спазили стандартите за безопасност и ефикасност, ние:

 • Оценете съставките и състава: Имат ли потенциала да причинят вреда?
 • Проверете фактите на всички здравни твърдения: Съвпадат ли те с настоящите научни доказателства?
 • Оценете марката: Работи ли почтено и спазва ли най-добрите практики в индустрията?

Ние правим проучване, за да можете да намерите надеждни продукти за вашето здраве и уелнес.

Прочетете повече за нашия процес на проверка.
Беше ли Ви полезно?

Жилетката за кистозна фиброза е терапевтичен инструмент. Когато се носи, той осигурява компресии, подобни на ръчни перкусии на гърдите. Носенето на жилетката може да помогне за разхлабването на лепкави секрети, така че човек да може по-лесно да ги изкашля и да диша по-лесно.

млад мъж, носещ жилетка за кистозна фиброза за лечение на CF
Getty Images

За хората с кистозна фиброза слузта, която покрива белите дробове, дихателните пътища и други части на тялото, става много гъста и лепкава. Тази слуз може да бъде трудна за изчистване или изкашляне, така че физиотерапията на гърдите предлага физическа помощ.

Различна физиотерапия на гърдите или техники за освобождаване на дихателните пътища може да помогне на хора с кистозна фиброза да изкашлят лепкави храчки от стегнати, възпалени дихателни пътища. Един от начините за получаване на тази терапия е чрез използване на жилетка за кистозна фиброза, известна още като високочестотна жилетка за осцилация на гръдната стена (HFCWO).

В тази статия се разглежда кой може да се възползва от вида освобождаване на дихателните пътища, което предлагат тези жилетки, колко струват и къде или как да се снабдите с такава.

Научете повече за кистозната фиброза.

Какво е жилетка за кистозна фиброза?

А жилетка за кистозна фиброза е носимо, преносимо медицинско устройство. Той използва пулсиращи дискове, разположени в надуваема жилетка, за да доставят изблици на сила към гръдната стена. Тези изблици на сила помагат за мобилизиране на секрети и изчистване на дихателните пътища, блокирани с лепкава слуз.

Традиционните техники за физиотерапия на гръдния кош могат да включват някой да ви пляска по гърдите в различни области, докато изпълнявате упражнения за кашлица и дълбоко дишане. На ръка, тази терапия може да отнеме между 20 и 40 минути, с повторения поне два пъти дневно.

Устройствата за носене, като жилетки за кистозна фиброза, могат да предложат повишена мобилност и независимост, за да помогнат на хората с определени дихателни проблеми да останат в крак с терапиите си.

Как работи жилетката за кистозна фиброза?

Жилетката за кистозна фиброза се състои от две основни части — генератор, който създава въздушни импулси и надуваема жилетка. Генераторът изпраща изблици въздух през маркучи, свързани към жилетката, създавайки цикъл на бързо надуване и изпускане, който се случва около 20 пъти в секунда по време на лечението.

Натискът и вибрациите, създадени с това пулсиращо надуване, помагат за разхлабването на слузта и улесняват изкашлянето й. Процесът е подобен на ръчното потупване на гърдите, но с жилетката за кистозна фиброза не се нуждаете от помощта на друг човек, за да я използвате.

Можете да поставите жилетката сами, като терапията отнема около 5 минути. След активната част от терапията, осигурена от жилетката, ще трябва да направите дълбоко дишане и кашлица, за да изчистите отделилата се слуз. Общо всяка сесия с жилетката ви за кистозна фиброза трябва да отнеме около 20 минути.

Съвети за използване на жилетка за кистозна фиброза

Физиотерапията на гърдите не е най-удобното лечение, но има съвети, които можете да опитате, за да направите терапията си възможно най-гладка.

 • Носете жилетката си само върху тънък слой дрехи.
 • Уверете се, че жилетката ви има правилната настройка за най-добро прилягане, за да покрие възможно най-голяма част от горната част на гърдите ви.
 • Долната част на жилетката трябва да завършва точно над бедрените кости.
 • Презрамките на жилетката не трябва да са прекалено стегнати. Когато поемете дълбоко въздух, трябва да можете да поставите ръката си между жилетката и гърдите си.
 • Хванете долната част на жилетката и я дръпнете надолу, докато се надува.
 • Жилетката работи най-ефективно, когато се използва правилно. Следвайте тези съвети за най-добри резултати:
  • Опитайте се да правите процедурите си преди хранене или поне 1 час след хранене.
  • Използвайте жилетката си два пъти на ден като поддържаща терапия, но можете да увеличите честотата до четири пъти на ден, ако се разболеете.
  • Лечението с пулверизатор с физиологичен разтвор или други лекарства може да помогне за овлажняване и разхлабване на секретите още повече, когато се използва с терапия с жилетка.
  • Добавете допълнителна тениска под жилетката си, ако почувствате сърбеж.
Беше ли Ви полезно?

Кой се нуждае от жилетка за кистозна фиброза?

Физиотерапията за гръдния кош, осигурена с тези жилетки, може да бъде от полза за хора с повече заболявания, отколкото само с кистозна фиброза. За хората с кистозна фиброза прочистването на дихателните пътища с ръчно потупване на гърдите или други видове гръдна физиотерапия обикновено е централна част от вашата стратегия за лечение.

Освен кистозна фиброза, хората със следните състояния могат също да получат пляскане по гърдите, HFCWO жилетка и други форми на физиотерапия:

 • бронхиектазии
 • ателектаза
 • белодробен абсцес
 • някои невромускулни заболявания
 • някои видове пневмония

Колко струва жилетка за кистозна фиброза?

Има няколко вида и марки жилетки за кистозна фиброза. Вашата конкретна цена може да зависи от:

 • Тип
 • стил
 • марка
 • допълнителни функции

Някои марки на жилетки за кистозна фиброза включват:

 • Системата за жилетки
 • inCourage
 • Смарт жилетка
 • AffloVest

Цената може да варира от около $24 856 до $37 290 за една от тези жилетки, според проучване от 2019 г. от Обединеното кралство. Но това проучване също установи, че инвестицията в жилетка за кистозна фиброза може да доведе до спестяване на разходи по пътя по отношение на по-редки обостряния, хоспитализации и други усложнения от кистозна фиброза.

Вашата здравна застраховка може да покрие оборудване за терапии за кистозна фиброза, включително жилетка. Хората с кистозна фиброза също често отговарят на изискванията за социално осигуряване за инвалидност и покритие на Medicare или Medicaid, преди да навършат 65 години. Ако отговаряте на условията за една от тези програми, Medicare Part B обикновено плаща за гръдни осцилатори.

Как да получите жилетка за кистозна фиброза?

Ако жилетката за кистозна фиброза е подходяща за вас, вашият медицински специалист или терапевт ще ви препоръча такава. Вашият лекар ще трябва да ви напише рецепта за гръдна физиотерапевтична жилетка, така че Medicare да може да я покрие или друг план за здравно осигуряване да може да я покрие.

Вероятно около вас има много доставчици, които доставят жилетки за кистозна фиброза, но може би е най-добре да се консултирате с вашия план за здравно осигуряване или медицински специалист, за да сте сигурни, че получавате правилния продукт и че вашият план го покрива.

Какви са предимствата от използването на жилетка за кистозна фиброза?

Жилетката за кистозна фиброза може да помогне за разхлабването на секретите в дихателните пътища и да ги направи по-лесни за изкашляне. Физиотерапията на гърдите е една от основните стратегии за лечение на кистозна фиброза. А Проучване от 2020 г показаха, че всяка форма на терапия за освобождаване на дихателните пътища може да помогне за подобряване на движението на въздуха през белите дробове.

Някои изследвания са обсъждали дали жилетката е по-ефективна от други методи за терапии за освобождаване на дихателните пътища и все още не са намерили реален консенсус. Използването на жилетка за гръдна физиотерапия може да го направи по-лесно за хората с кистозна фиброза да следват предписаните им схеми на лечение.

Едно ключово предимство, което отличава жилетката от другите терапевтични техники е, че един човек може да използва жилетката, увеличавайки мобилността и независимостта.

Какви са недостатъците от използването на жилетка за кистозна фиброза?

Физиотерапията на гърдите не е толкова удобна. Особено за малки деца, ударните и вибрационните терапии могат да бъдат трудни за понасяне. Жилетката може да не е подходяща за хора с ниска толерантност към тези терапии или за хора, които имат други сложни медицински състояния като:

 • травма на главата или мозъчно нараняване

 • наранявания на гръдния кош с кървене

 • кашляне на кръв
 • нараняване на гръбначния мозък
 • фрактура на ребрата
 • високо кръвно налягане
 • нарушения на кръвосъсирването

Често задавани въпроси

Моят застрахователен план ще покрие ли жилетка за кистозна фиброза?

Независимо дали вашата медицинска застраховка покрива жилетка за кистозна фиброза, ще варира според плана. Но много планове ще покриват тези устройства с рецепта от вашия лекар. Medicare също може да ги покрие.

Болезнено ли е носенето на жилетка за кистозна фиброза?

Носенето на гръдна физиотерапевтична жилетка не трябва да е болезнено, но може и да не е удобно. Силната перкусия, използвана за разхлабване на слузта, може да бъде трудна за понасяне, но начинът, по който се чувствате, след като сте прочистили дихателните си пътища, може да компенсира това.

Имам ли нужда от рецепта за жилетка за кистозна фиброза?

Можете да закупите всякакви медицински изделия онлайн, но ако получите диагноза муковисцидоза, говорете с вашия медицински специалист относно най-добрите лекарства и терапии конкретно за вас. Освен това ще ви е необходима рецепта, ако искате да опитате да получите своя застрахователен план, за да покриете разходите за вашето медицинско изделие.

Жилетка за кистозна фиброза може да помогне за разхлабването на лепкава слуз, която се натрупва в дихателните пътища. Човек може да извършва потупвания и вибрации, които освобождават тези секрети, така че да можете да ги изкашляте, но версията с надуваема жилетка може да ви даде повече независимост и мобилност и да улесни поддържането на лечението.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss