Какво е екзема херпетикум и как се лекува?

Какво е екзема херпетикум (EH)?

Херпетичната екзема е рядък, болезнен кожен обрив, обикновено причинен от вируса на херпес симплекс (HSV). HSV-1 е вирусът, който причинява херпес и може да се предава чрез контакт кожа до кожа.

Първоначално състоянието се наричаше варицелиформна ерупция на Капоши, след човека, който го описа за първи път и смяташе, че изригването прилича на варицела.

EH най-често засяга бебета и малки деца, които имат екзема или други възпалителни кожни състояния. Но може да засегне и възрастни.

EH се лекува с антивирусни лекарства и може да стане тежка и животозастрашаваща, ако не се лекува бързо. Вирусната инфекция е заразна. Ако имате EH, внимавайте да не го разпространите на други хора, които имат екзема или компрометирана имунна система.

Въпреки че EH не е често срещано явление, се съобщава, че се е случвало повишаване на в последните години. Продължете да четете, за да научите как да го идентифицирате, какво го причинява и др.

Какви са симптомите на EH?

EH обривът обикновено засяга областта на лицето и шията, но може да се види на всяка област на тялото, включително кожа, която не е засегната от екзема.

EH обикновено започва внезапно със струпвания от малки, пълни с течност мехури, които са болезнени и сърбящи. Всички мехури си приличат и могат да бъдат червени, лилави или черни. Обривът може да се разпространи в нови места 7 до 10 дни след първото огнище.

Мехурите отделят гной, когато се отворят, и след това лезиите се образуват коричка. EH обривът лекува за две до шест седмици. Може да остави белези.

Други симптоми могат да включват:

  • висока температура
  • тръпки
  • подути лимфни жлези
  • общо неразположение

Снимки

Какво причинява EH?

EH най-често се причинява от HSV-1. Може да бъде причинено и от вируса на гениталния херпес HVS-2 или някои други вируси. EH обикновено изригва 5 до 12 дни след контакт с лице, което има HSV.

Някои хора с екзема могат да имат обикновени херпеси, които не се разпространяват. Не е известно точно защо други с екзема развиват по-широко разпространена EH инфекция, но причината вероятно включва имунната система на човека и тежестта на техния атопичен дерматит.

Кой е изложен на риск от EH?

Децата с екзема са най-честата група с EH. Но само малък процент от децата и други с екзема развиват EH. Хората с тежка или нелекувана екзема са по-склонни да бъдат засегнати.

Екземата уврежда външния слой на кожата ви, оставяйки я суха, чувствителна и по-уязвима към инфекции. Други предполагаеми рискови фактори са липсата на антивирусни протеини и липсата на клетки, които насърчават антивирусните имунни отговори.

А Проучване от 2003 г установи, че хората с EH имат значително по-рано начало на екзема и значително по-високи нива на антителата, произвеждани от имунната им система за борба с алергиите.

Хората, които имат увредена кожа в резултат на други кожни заболявания или изгаряния, също са изложени на риск.

Някои кремове за кожа с рецепта, като такролимус (Prograf), които влияят върху имунната система на кожата, също могат да увеличат риска.

Излагането на гореща вана и баня също може да увеличи риска.

Как се диагностицира EH?

Вашият лекар вероятно може да диагностицира EH по външния му вид, но може да иска да потвърди диагнозата. Това е така, защото EH може да наподобява някои бактериални инфекции, като импетиго. Също така може да изглежда като силно обостряне на екзема или други кожни проблеми.

Вашият лекар вероятно ще ви накара да вземете системни антивирусни лекарства незабавно, ако смята, че имате EH. Тъй като EH може да има сериозни усложнения, Вашият лекар вероятно няма да чака тестове, за да потвърди наличието на вируса.

Диагнозата на EH може да бъде потвърдена чрез вземане на намазка от блистер, за да се провери за вируса. Налични са няколко теста за идентифициране на вируса, включително култивиране на пробата, идентифициране на антитела срещу вируса или изследване под светлинен микроскоп.

Възможно е също да имате вторична бактериална инфекция, която трябва да бъде идентифицирана за правилно лечение.

Ако не се лекува – или не се лекува достатъчно скоро – EH може да доведе до слепота (въпреки че това е рядко) и други усложнения. Ако лезиите са близо до очите Ви, Вашият лекар трябва да Ви насочи към специалист за оценка. HSV може да зарази очите ви, да увреди роговицата.

А Проучване от 2012 г препоръчва на лекарите рутинно да проверяват амбулаторните пациенти с екзема за признаци на EH, поради потенциалната й сериозност. Обикновено се счита за спешен случай и бързата диагноза и лечение са от съществено значение.

Как се лекува EH?

Вашият лекар ще предпише антивирусно лекарство, като ацикловир (Zovirax) или валацикловир (Valtrex), които да се приемат в продължение на 10 до 14 дни, докато EH лезиите заздравеят. Ако сте твърде болни, за да приемате лекарства през устата, Вашият лекар може да Ви предпише интравенозни антивирусни лекарства.

Някои тежки случаи може да изискват хоспитализация.

Ако имате и бактериална инфекция с EH, Вашият лекар ще Ви предпише антибиотици.

Антивирусните лекарства ще спрат избухването на EH, но симптомите могат да се върнат отново. Възвръщането му обикновено е по-леко след първата атака.

Какви са перспективите с EH?

Получаването на лечение възможно най-скоро за EH може да намали риска от усложнения. Антивирусните лекарства обикновено изчистват EH за 10 до 14 дни. EH може да се повтори, но рецидивите не са толкова чести. Когато се върне, обикновено е по-леко.

Можете ли да предотвратите EH?

Ако имате екзема, можете да предотвратите EH, като избягвате контакт с някой, който има херпес. Трябва също да избягвате да използвате всичко, което е докоснало устата на някой с херпес, като чаша, вилица или червило.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss