Какво е високорисков рак на простатата?

Високорисковият рак на простатата означава, че туморите може да са изложени на риск от разпространение извън простатата или вече са го направили.

Ракът на простатата се разделя на една от трите рискови групи: нисък, среден и висок риск. Всяка от тези рискови групи се основава на данни, събрани от кръвни тестове за простатен специфичен антиген (PSA) и биопсии на простатен тумор.

Въпреки че се счита за потенциално по-агресивен, високорисковият рак на простатата все още се счита за локализиран тип рак, което означава, че туморите са се разпространили в близките тъкани, но не и в лимфните възли или други отдалечени области.

Научете повече за тази рискова група от рак на простатата, включително тестове, симптоми и възможности за лечение, за да обсъдите допълнително с лекар.

Езикът има значение

Ще забележите, че „мъже“ и „мъже“ се използват за споделяне на статистика и други точки от данни в тази статия.

Въпреки че обикновено използваме по-приобщаващ език, спецификата е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не съобщават данни за или включват участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Беше ли Ви полезно?

Какво се квалифицира като високорисков рак на простатата?

Когато определят рискова група за рак на простатата, лекарите използват диагностичен инструмент, наречен скала на Gleason. Това включва вземане на биопсия от предполагаемия тумор и след това класифициране, за да се прецени колко бързо може да се разпространи. Колкото по-висок е резултатът на Gleason, толкова по-вероятно е ракът да се разпространи.

Да имате висок риск от рак на простатата означава, че може да имате оценка на Gleason от 8 до 10. Друг квалифициращ фактор е ниво на PSA, по-високо от 20.

Високият риск от рак на простатата също означава, че туморните клетки са започнали да растат извън областта на простатата. Това също се диагностицира като T3a рак на простатата, при който ракът се е разпространил извън простатата, но не към семенните везикули.

Видове рак на простатата с висок риск

Подвид високорисков рак на простатата е известен като „много висок риск“. Това означава, че ракът може да се разпространи от простатата към семенните мехурчета, пикочния мехур или ректума.

Лекарят може също така да класифицира някои видове рак на простатата като много високорискови, ако проявяват определени черти, които предполагат, че туморът може да продължи да расте или да се появи отново след лечение. Те включват множество биопсии, които се връщат с резултати от Gleason между тях 8 и 10.

На какъв етап е високорисковият рак на простатата?

Високорисковият рак на простатата означава, че туморът се е разпространил извън простатата само до близките тъкани, но също така има потенциал да се разпространи и в други области. Той също попада в етап 3.

Ниво на PSA по-висока от 20, ключов диагностичен фактор за високорисков рак на простатата, също обикновено се среща при рак на простатата в стадий 3А. T резултати от T3a също показват стадий 3 на рак на простатата.

Докато определянето на стадия на рак на простатата е силно индивидуално и се основава на редица фактори, ето поглед върху някои от откритите ключови разлики в рамките на етап 3:

 • Етап 3A: Gleason резултат от 8 или по-малко и ниво на PSA над 20; ракът все още не се е разпространил извън простатата
 • Етап 3B: Gleason резултат от 8 или по-малко и всяко ниво на PSA; ракът се е разпространил извън простатата на този етап
 • Етап 3C: Gleason резултат от 9 или 10 и всяко ниво на PSA; ракът може да се е разпространил в близките тъкани

Високорискови симптоми на рак на простатата

Симптомите на локализиран рак на простатата може да са подобни на тези на доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ), така че е важно да посетите лекар, ако имате някое от следните:

 • проблеми с уринирането
 • затруднено пълно изпразване на пикочния мехур
 • слаб поток на урина
 • често уриниране
 • често събуждане през нощта за уриниране

Високорисковият рак на простатата може в крайна сметка да се разпространи без лечение. Симптомите на напреднал рак на простатата, който се е разпространил, могат да включват:

 • кръв в урината
 • болка в гърба
 • болка в бедрата или таза
 • световъртеж
 • умора
 • задух
 • анемия (липса на здрави червени кръвни клетки за пренасяне на кислород до тъканите на тялото ви)

 • ускорен сърдечен ритъм

Как лекарите диагностицират високорисков рак на простатата

Локализираните форми на рак на простатата като групите с висок риск се диагностицират основно чрез използване на кръвен тест за PSA, биопсия на тумора и дигитален ректален преглед (DRE).

Освен това лекарят може да обмисли други тестове, за да предскаже по-добре шансовете за разпространение на високорисков рак на простатата. Те включват генетични и молекулярни лабораторни тестове, които оценяват клетките, взети от биопсична проба.

Може ли високорисковият рак на простатата да бъде излекуван?

В някои случаи ракът на простатата може да бъде излекуван. Докато ракът на простатата с нисък и среден риск може да включва „бдително изчакване“, лекарят може да препоръча комбинация от методи на лечение за високорискови случаи, за да се спре разпространението на тумори.

Какво е лечението за високорисков рак на простатата?

Високорисковият рак на простатата обикновено попада в стадий 3 на рак. Поради сложността на този етап, може да се подложите на комбинация от лечения, като например:

 • външна или вътрешна лъчева терапия
 • хормонална терапия
 • отстраняване на тъкан от простатата (трансуретрална резекция)
 • хирургично отстраняване на простатата (радикална простатектомия), използвано предимно при средностепенен рак при тези под възраст 65 години
 • по-нови форми на лъчева терапия или криохирургия чрез потенциални клинични изпитвания

Очаквана продължителност на живота с висок риск от рак на простатата

Като цяло ракът на простатата обикновено не е смъртоносен. Въпреки това наличието на високорискови форми означава, че има по-голям шанс ракът да се разпространи и да стане по-труден за лечение.

Средната 5-годишна преживяемост при рак на простатата беше 97% въз основа на данни, събрани между 2012 г. и 2018 г. За локализирани и регионални ракови заболявания на простатата, наблюдавани в по-ранни стадии, 5-годишната преживяемост е поне 99%докато ракът на простатата, който се разпространи, имаше a 32% 5-годишна преживяемост.

Тези данни предполагат, че хората с рак на простатата имат като цяло положителна перспектива, когато ракът се открие и лекува навреме.

Каква е 5-годишната преживяемост?

Здравните специалисти често използват 5-годишната преживяемост като мярка за перспективите за човек със заболяване. Тази мярка се отнася до процента хора с болестта, които са все още живи поне 5 години след поставяне на диагнозата.

Друг често използван термин е „5-годишна относителна преживяемост“. Това е мярка за това колко хора с болестта са живи 5 години по-късно в сравнение с хората без болестта.

Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси за високорисков рак на простатата

Ракът на простатата е изключително често срещан при по-възрастни хора, родени мъже, с приблизително 1 на 8 мъжете са засегнати в някакъв момент от живота си. Въпреки че повечето хора оцеляват, може да имате конкретни въпроси относно високорисковите групи и дали те влияят върху възможностите ви за лечение.

Какво означава високорисков рак?

Наличието на високорискова форма на рак означава, че има шанс раковите клетки да се разпространят от първоначалното място (в този случай простатата) към други по-отдалечени места като лимфни възли и органи.

Колко бързо се разпространява високорисковият рак на простатата?

Като цяло ракът на простатата е бавно растящ рак, който може да отнеме няколко години, за да се развие, което е по-дълъг период от време в сравнение с други видове рак. Може също така да отнеме повече време от това, за да се разпространи ракът, както в случая с високорисковите групи.

Въпреки това, лекарят ще направи препоръки за лечение въз основа на вашите индивидуални резултати от теста, за да определи риска от растеж и разпространение на рака на простатата.

Какво е най-доброто лечение за високорисков рак на простатата?

Няма едно единствено най-добро лечение за високорисков рак на простатата. Вместо това лекарят вероятно ще препоръча комбинация от терапии въз основа на това доколко ракът се е разпространил извън тъканите на простатата.

За вкъщи

Високорисковият рак на простатата е вид локализиран рак, което означава, че туморите са се разпространили в близките тъкани, но не и в лимфните възли или други отдалечени области.

Докато ракът на простатата обикновено се развива бавно и понякога изисква изчакване и вижте, лекарят може да препоръча лечение на високорискови групи, за да се предотврати разпространението на рака.

Говорете с лекар за шансовете вашият рак да се разпространи и какви са най-добрите възможности за лечение за вашия индивидуален случай.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss