Какво е барел сандък и какво го причинява?

MesquitaFMS/Getty Images

Бъчвен гръден кош се случва, когато гърдите са закръглени или издути като варел. Когато имате бъчвен гръден кош, гърдите или гръдния кош ще изглеждат така, сякаш поемате дълбоко въздух през цялото време. Ако погледнете гърдите си отстрани, той ще изглежда по-широк отпред назад от обикновено.

Гръден кош не е заболяване, но е признак на няколко други състояния, които могат да се случат както при възрастни, така и при деца.

Тази статия разглежда някои от често срещаните състояния, които могат да ви доведат до изпъкнал гръден кош и как се лекуват гръдния кош.

Какво е барел сандък?

Барел гръдния кош се случва, когато белите дробове се препълнят (хипернапомпани) с въздух – като балон – докато работят по-усилено. Това поддържа гръдния кош отворен или разширен за дълго време. Това се случва най-често поради хронично белодробно заболяване, но и други заболявания и състояния могат да го причинят.

Какви са симптомите на гръдния кош?

Основният симптом на гръдния кош е заоблен и увеличен вид на гръдния кош. Ако имате гръден кош, може да имате признаци и симптоми на други здравословни състояния, като например:

 • затруднено дишане
 • хрипове
 • кашлица
 • задъхан
 • белодробна лигавица или храчки
 • бронхит
 • недостиг на въздух
 • възпалени или схванати гръдния кош
 • нежност на ребрата
 • болки в гърба
 • затруднено движение или упражнения
 • промени в позата като прегърбване
 • ниски нива на кислород
 • високи нива на въглероден диоксид

Какви състояния са свързани с гръдния кош?

Барел гръдния кош обикновено се причинява от белодробни заболявания. Когато белите дробове се напълнят с въздух, те изтласкват ребрата, гърдите, костите в горната част на гърба. С течение на времето се развива гръдният кош.

Барел гръдния кош понякога може да се случи при хора със заболявания, които засягат ставите в гръдния кош и други кости на гърдите и гърба. Някои болнични лечения за състояния, които засягат белите дробове, могат също да доведат до гръден кош.

Ето често срещани състояния, които могат да причинят бъчвен гръден кош:

астма

Астмата е най-честата причина за гръден кош при деца и възрастни. Приблизително 7,8 процента от хората в Съединените щати имат астма. Това хронично състояние се случва, когато възпалението – подуване и слуз – стесняват дихателните пътища на белите дробове. Това затруднява дишането. Когато дихателните пътища са силно блокирани, белите дробове могат да се надуят, което води до бъчвен гръден кош.

Някои деца с тежка астма може също да имат стомаси, които изглеждат хлътнали. Това е така, защото мускулите около и под белите дробове работят по-усилено, за да вкарат въздух в белите дробове. Сезонните алергии, настинки и грип могат да влошат симптомите при възрастни и деца с астма.

ХОББ

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е общ термин за няколко вида белодробни заболявания, които се появяват, когато въздушният поток е блокиран от белите дробове. Това може да се случи поради подуване на белите дробове, белези, слуз и други увреждания. Симптомите включват хрипове, затруднено дишане, задух и гърди.

Повечето хора с ХОББ имат анамнеза за други белодробни проблеми като емфизем, хроничен бронхит и кашлица на пушача. Проучванията показват, че децата с тежка астма имат по-висок риск от развитие на ХОББ в зряла възраст.

емфизем

Емфиземът е състояние на белите дробове, което се случва, когато алвеолите – малки въздушни торбички или мехурчета в краищата на малки дихателни тръби в белите дробове – са повредени или унищожени. Това може да се случи от тютюнопушене, замърсяване, химикали и други дразнители, попадащи в белите дробове.

Въздушните торбички на алвеолите са мястото, където кръвта отива, за да получи кислород и да отдели въглероден диоксид. Когато алвеолите са унищожени, в белите дробове се образуват големи пространства. Това затруднява набавянето на кислород за тялото. Белите дробове се опитват да помогнат, като дишат и задържат повече въздух, което води до бъчвен гръден кош.

Кистозна фиброза

Кистозната фиброза (CF) е наследствено (генетично) състояние, което засяга белите дробове и други части на тялото. Това заболяване прави слузта в белите дробове гъста и лепкава. Гъстата слуз може да запуши белите дробове, което затруднява дишането. Тъй като индивидът работи по-трудно, за да диша, те могат развиват бъчвен гръден кош.

Артрит

Артритът в ставите на ребрата, гърба и гръдната стена може да доведе до бъчвен гръден кош. Това е по-често при възрастни хора, но в редки случаи може да се случи при деца. Това се случва, когато ребрата и гърбът станат толкова твърди или възпалени, че се забиват при вдишване или отворено положение.

Различни видове артрит могат да причинят бъчвен гръден кош, включително:

 • ревматоиден артрит
 • остеоартрит
 • ювенилен идиопатичен артрит
 • костохондрит, който е артрит в ребрата

Генетични състояния

Други редки генетични състояния могат да засегнат гръдния кош и костите в гърба, задействайки гръден кош. Тези наследствени състояния включват:

 • pectus carinatum
 • сколиоза
 • Синдром на Dyggve-Melchior-Clausen
 • синдром на Марфан
 • сиалидоза

Как се диагностицира гръден кош?

Вашият лекар вероятно ще може да разбере дали имате гръден кош, само като ви погледне. Може също да направите рентгенова снимка на гръдния кош и гърба, за да потвърдите.

Ако имате основно белодробно заболяване, Вашият лекар може да препоръча тестове за белодробна функция като спирометрия, за да види колко добре работят белите Ви дробове. Може също да се нуждаете от кръвен тест, за да проверите кръвните газове и нивата на възпаление.

Може да се нуждаете от повече тестове, за да разберете какво причинява гръдния ви кош.

Гръден кош може да бъде диагностициран от вашия семеен лекар. Може също да се наложи да посетите белодробен специалист, наречен пулмолог, или специалист по артрит, наречен ревматолог, в зависимост от причината за този симптом.

Как се лекува бъчвата гръдния кош?

Въпреки че няма специфично лечение за бъчви гръден кош, за много хора лечението на основното здравословно състояние може значително да намали гръден кош. Ако имате белодробно заболяване като астма или ХОББ, ще имате нужда от ежедневни лекарства, за да го държите под контрол. Управлението на белодробни заболявания може да помогне за предотвратяване на гръдния кош и други симптоми.

Вашият лекар може също да препоръча противовъзпалителни лекарства и специална диета, която да помогне за намаляване на отока в белите дробове и ставите. Упражнение терапия като плуване, разтягане и йога също може да помогне.

Все още няма общоприето лечение за ремонт на сандък за варел. Въпреки това, изследователите проучват начини за възстановяване на костите на ребрата с операция, за да помогнат за излекуването на гръден кош при хора, които имат този симптом.

Долния ред

Гръден кош е симптом на няколко вида здравословни състояния, които засягат белите дробове или ставите в гърдите и гърба. Това може да се случи както при деца, така и при възрастни и обикновено е доста лесно за лекар за диагностициране.

В някои случаи лечението на основното състояние може да помогне за подобряване на външния вид на гръдния кош при хора с бръчкови гърди, но състоянието като цяло е постоянно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss