Какво да правя, ако химиотерапията ми не работи?

Когато става въпрос за вашия план за химиотерапия, вашият онкологичен екип претегля много фактори. Те мислят кои лекарства да използват и колко цикъла на лечение са необходими. Те също така отчитат възможните странични ефекти от лечението и вземат предвид всички други ваши здравословни проблеми. Дори и с тези съображения химиотерапията не винаги е успешна.

Планове за лечение

Ако вашият рак се повтаря след лечебно лечение или ако вашият рак е нелечим при диагностициране, вероятно ще дойде момент, в който ще трябва да вземете решения за продължаване на лечението на рака. Биологията на рака се различава от човек на човек и не всеки ще се възползва от химиотерапията в еднаква степен.

Понякога ще чуете вашия онкологичен доставчик да говори за степента на отговор. Това се отнася до процента хора, които ще отговорят на даден режим на химиотерапия. Например, процентът на отговор 20 % означава, че ако 100 души със същия рак получават същото лечение, тогава 20 % ще се възползват от лечението.

Като цяло вашият онколог първо ще избере схемата на химиотерапия с най -висок процент на отговор. Това се нарича лечение от първа линия. Ще продължите това лечение, докато то вече не лекува ефективно рака ви или докато страничните ефекти са непоносими. В този момент вашият онколог може да предложи да започнете нов режим, наречен план за лечение от втора линия.

Ако вашият онколог предложи да опитате втори план за лечение, може да искате да зададете следните въпроси:

  • Какво е текущото състояние на рака? Разпространило ли се е след първото ми лечение?
  • Какви са шансовете лечението от втора линия да работи по-добре от първото?
  • Каква е прогнозата ми в момента и как ново лечение ще промени общата ми прогноза?
  • Какви са възможните странични ефекти от този втори курс на лечение?
  • Какво ще стане, ако избера да не приема второто лечение?

Понякога хората в този момент от лечението на рака трябва да направят трудния избор да откажат да се подложат на нова линия за лечение на рак. Обсъдете всички възможности с вашия онколог, други членове на вашия екип за лечение и вашето семейство, за да можете да вземете най-информираното решение.

Край на лечението

В даден момент прекратяването на лечението на рак може да бъде най-доброто решение. Хората реагират по различен начин на това крайно решение. Докато някои изпитват облекчение, че болката и страданието от химиотерапията ще приключат, други може да имат вина за отказването. Не забравяйте обаче, че вземането на решение дали да прекратите лечението е ваш избор и ваш избор.

Прекратяването на химиотерапия не означава, че сте спрели да се грижите. Вместо да се фокусира върху лечението на рак, фокусът на вашата грижа се насочва към лечение на вашите симптоми на рак и ви дава възможно най -добро качество на живот. На този етап от вашата грижа вашият екип може да предложи палиативни или хосписни грижи.

Палиативните грижи са грижи, които са насочени към контрола на симптомите и психосоциалните аспекти на вашия рак, включително физически симптоми, като болка или гадене, както и вашите емоционални и духовни нужди. В идеалния случай започва много преди да спрете лечението, насочено към рак.

Хосписните грижи са грижи, които ви подкрепят, след като спрете лечението, насочено към рак, и вече не искате или не можете да получавате грижи във вашето лечебно заведение. Хосписните грижи се насърчават, когато се прогнозира, че имате да живеете около шест месеца или по -малко. Проучване от 2007 г. установи, че пациентите, които получават хоспис, понякога живеят по -дълго в сравнение с тези, които не получават хоспис.

Хосписните грижи могат да се предоставят във вашия дом, болница или частен хоспис. Много пациенти, които наближават края на живота, предпочитат да прекарват последните си седмици до месеци заобиколени от семейство и приятели, а не в болница. Така че повечето избират да получат хоспис у дома.

Медицински сестри, лекари, социални работници и духовни водачи работят като екип за предоставяне на хосписни грижи. Фокусът не е само върху пациента, а върху цялото семейство. Членовете на екипа на хосписа ще посещават няколко пъти през седмицата, но са на разположение по телефона 24/7. По-голямата част от ежедневните грижи ще зависи от семейството.

Това може да е трудно за хора, които живеят сами или тези, чиито партньори работят далеч от дома. Много пациенти с рак преминават през това време, като зависят от мрежата си за подкрепа от други членове на семейството и приятели, които работят на смени, така че някой да е с вас денонощно.

Някои от специфичните услуги, предоставяни от екипа за хоспис, включват:

  • управление на болката и контрол на симптомите
  • обсъждане и документиране на планове и желания за края на живота
  • семейни срещи и услуги за поддръжка, за да информирате всички за вашето здраве
  • грижи за отдих, които ви дават възможност да останете в болница за няколко дни, за да дадете на болногледачите си вкъщи време за почивка
  • духовни грижи, които ви помагат да се сбогувате или да планирате религиозна церемония

Хосписните грижи се заплащат от Medicare. Има и организации, които предоставят безплатни хосписни грижи на нуждаещите се от финансова нужда, които може да нямат застрахователно покритие.

Вашият онколог или друг член на вашия екип за лечение може да ви помогне да намерите хосписи във вашия район. Вие и членовете на вашето семейство можете също да направите свое собствено проучване с национални организации като Фондация Хоспис на Америка и Състрадание и избор.

Документиране на вашите желания

Преди да се разболеете, помислете за попълване на разширена директива. Това е правен документ, който посочва как искате да се грижите за вас в края на живота. Разширените директиви също ви позволяват да изберете човек, който може да взема решения относно грижите ви, ако не можете сами да решите.

Предварителното записване на вашите желания за края на живота освобождава семейството ви от натиска да гадае какъв тип грижи искате да получите. Това може да им осигури спокойствие в момент на скръб. И също така може да гарантира, че вашите желания са уважени и че ще получите грижите, които искате в края на живота си.

Във вашата разширена директива можете да включите подробности като дали искате сонда за хранене или интравенозни течности в края на живота. Можете също да кажете дали искате да бъдете реанимирани с CPR или да поставите вентилатор, ако сърцето ви спре да бие.

Също така е добра идея да споделите плана си със семейството си, след като направите своя избор. Въпреки че е труден разговор с близки, открит и честен разговор за края на живота ви ще помогне на всички в дългосрочен план.

Що се отнася до всички трудни решения, с които се сблъсквате по време на битката си с рака, имайте предвид, че не сте сами. Много хора са били на същото място като вас сега. Намерете група за подкрепа във вашия район или отидете онлайн, за да разговаряте с други, които се справят със спирането на химиотерапията и планират грижи в края на живота.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss