Какво да очаквате при ендометриоза на фалопиевата тръба

Ако имате ендометриоза другаде в тялото си и мислите, че болестта е достигнала до фалопиевите тръби или ако имате затруднения да забременеете, имате възможности.

Какво всъщност представлява ендометриозата на фалопиевата тръба?

Ендометриозата на фалопиевите тръби е просто ендометриоза.

Ендометриозата е идиопатично заболяване, при което клетки, подобни на тези по цялата лигавица на матката (известна като ендометриум), растат навсякъде навън матката.

Докато тези клетки могат да се засадят навсякъде в тялото, те най-често се намират в и около тазовите органи. Един от тазовите органи, които тези клетки могат да инфилтрират, е фалопиевата тръба.

Приблизително 10% от жените в репродуктивна възраст — приблизително 190 милиона души по света — имате ендометриоза.

„Но е трудно да се определи колко от тези хора имат ендометриоза на фалопиевите тръби“, казва Сузи Липински, MD, акушер-гинеколог в Obstetrix of Colorado, част от Pediatrix Medical Group.

Ендометриозата на фалопиевите тръби може да бъде диагностицирана само ако фалопиевите тръби се отстранят и след това се изследват под микроскоп, казва тя.

Въпреки това, някои изследователи предполагат, че много случаи на ендометриоза всъщност започват във фалопиевите тръби, обяснява Липински. “Така че е вероятно голям процент от хората с ендометриоза да са засегнали фалопиевите тръби.”

един 2018 проучване установено, че до 60% от хората с умерена до тежка ендометриоза имат засягане на фалопиевите тръби, докато едно проучване от 2011 г предполага, че само 30% ще имат въздействие върху фалопиевите тръби.

Какви са симптомите на ендометриозата на фалопиевата тръба?

Ендометриозата на фалопиевите тръби може да доведе до повредени или запушени тръби, обяснява Елиз Далас, практикуващ личен лекар партньор в Националната здравна служба.

„Фалопиевата тръба е мястото, където спермата среща яйцеклетката“, казва тя. Ако има запушвания и в двете фалопиеви тръби, спермата никога не може да се срещне и да оплоди яйцеклетката, което означава липса на бременност.

„Запушените фалопиеви тръби обикновено не водят до симптоми извън безплодието или проблемите с плодовитостта“, добавя Далас. „Хората с ендометриоза на фалопиевите тръби вероятно няма да имат специфични симптоми, които да показват, че техните фалопиеви тръби са засегнати.“

Може да изпитате общи симптоми на ендометриоза, включително:

  • леко кървене или зацапване между менструалните периоди
  • обилна или нередовна менструация
  • тазова болка и дискомфорт
  • болка по време на менструация
  • болка по време на проникващ секс

„Има и хора с ендометриоза и ендометриоза на фалопиевите тръби, които изобщо не изпитват никакви симптоми“, отбелязва Липински.

Какво причинява ендометриозата на фалопиевата тръба и кой е най-застрашен да я развие?

Ендометриозата няма известна причина, независимо от местоположението й в тялото.

Въпреки това някои данни предполагат, че е по-вероятно да развиете ендометриоза, ако:

  • имате фамилна анамнеза за заболяването
  • започнала менструация преди 11-годишна възраст

  • имате менструален цикъл по-кратък от 27 дни
  • имате обилен менструален цикъл, който продължава повече от 7 дни
  • изпитват безплодие

Как се диагностицира ендометриозата на фалопиевата тръба?

Според Далас „ендометриозата на фалопиевите тръби често се открива, когато някой изпитва трудности да забременее“.

Основният диагностичен инструмент е нещо, наречено лапароскопска биопсия.

„По време на лапароскопия хирургът прекарва тънка тръба със светлина и камера през малък разрез в долната част на корема“, обяснява Далас. „След това лекарят може да използва светлината и камерата, за да види всякакви петна от ендометриозна тъкан.“

Ако вашият лекар открие израстъци, които смята, че са – или биха могли да бъдат – свързани с ендометриоза, той може да изстърже няколко клетки от въпросните тъкани. Те ще изпратят пробата в лаборатория за изследване, за да потвърдят диагнозата.

Въпреки че това се счита за златен стандарт за диагностика на ендометриоза, процедурата е доста инвазивна.

В резултат на това понякога се използват образни тестове като ултразвук или ЯМР. Но фалшивите отрицания са много чести и при двете опции.

Понякога се използва тест за хистеросалпингограма (HSG), но както при лапароскопията, той е инвазивен, отбелязва Далас.

„Лекарят изпълва матката с разтвор, съдържащ багрило, за да осигури визуален контраст и след това използва рентгенова снимка, за да разгледа матката и фалопиевите тръби“, обяснява тя.

Ако боята тече според очакванията във вашите фалопиеви тръби, тя казва, че е малко вероятно да имате ендометриоза на фалопиевите тръби.

Ако не е, може да е защото ендометриозата е причинила необичайни израстъци и тъкани във фалопиевите тръби. Ендометриозата на фалопиевите тръби обаче не е единствената причина за запушване на тръбите, така че все още не е сигурен залог.

Какви възможности за лечение са налични за ендометриоза на фалопиевите тръби?

Няма лек за ендометриоза или ендометриоза на фалопиевите тръби, но състоянието може да се управлява.

Според Липински вашият план за грижа ще варира в зависимост от тежестта на вашите симптоми, както и дали целта ви е да облекчите болката или да поддържате плодовитостта.

„За тези, които не желаят бременност и имат леки симптоми, може да се използва хормонална супресия с орални контрацептиви“, казва тя. „Depo-Provera или прогестин ВМС са [also] отлични възможности независимо от местоположението на ендометриозата.“

За тези с по-тежки симптоми може да бъде опция 4- до 6-месечен курс на агонисти на гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH), казва тя. Това лекарство спира яйчниците да произвеждат хормони, което помага за облекчаване на симптомите.

Но също така може да причини странични ефекти, подобни на менопаузата, което прави GnRH агонистите неоптимална опция за хора, които искат да забременеят.

За тези с напреднало заболяване, които вече не са раждали, пълната хистеректомия с отстраняване на фалопиевите тръби и яйчниците може да бъде най-добрият начин за лечение на заболяването.

Ендометриозата на фалопиевите тръби винаги ли причинява безплодие?

„Ендометриозата където и да е в тялото не е непременно причина за безплодие“, казва Далас. „Дори при тежка ендометриоза, естественото зачеване все още може да е възможно.“

Въпреки това не е ясно колко хора, които имат ендометриоза на фалопиевите тръби, могат да забременеят без медицинска намеса.

„Работете с акушер-гинеколог и специалист по плодовитост като репродуктивен ендокринолог за по-нататъшна обработка и оценка“, казва Липински.

Вашият клиницист може да препоръча асистирана репродуктивна технология като оплождане ин витро, ако се надявате да забременеете възможно най-скоро.

Ако се надявате да забременеете в бъдеще, вашият клиницист може да препоръча да се опитате да потиснете заболяването с хормонален контрол на раждаемостта, докато не сте готови да опитате да заченете.

Какви са перспективите за някой с ендометриоза на фалопиевата тръба?

Ендометриозата на фалопиевите тръби е почти невъзможна за диагностициране. Но ако четете това, защото знаете, че имате ендометриоза другаде в тялото си и мислите, че болестта е достигнала до тръбите ви, или защото имате затруднения да забременеете, имате възможности.

Предлагат се лечения за всички симптоми, които изпитвате в резултат на ендометриоза, както и начини за запазване на вероятността от зачеване сега или в бъдеще.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss