Какво да очаквате от операция за смяна на глезена

Смяната на глезена е обичайна операция, която може да се препоръча, ако увреждането на глезенната ви става ви затруднява да ходите или да изпълнявате ежедневни задачи. Възстановяването ще отнеме няколко седмици.

tirc83/Гети изображения

Хирургията за смяна на глезена е процедура в болница, която може да се препоръча за замяна на наранена или износена глезенна става с нова става. Стационарна процедура означава, че ще прекарате поне една нощ в болницата, вместо да се приберете у дома веднага след операцията.

Глезенната става е известна като тибиоталарна става. Състои се от пищяла, или пищяла, и талуса, който свързва пищяла с останалата част от крака ви. Редовното износване на хрущял и кост може да причини болка в глезенната става и затруднено ходене.

Новата глезенна става може да бъде направена от няколко различни материала, като медицински титан, хром и пластмасови части.

Прочетете, за да научите кога може да се нуждаете от операция за смяна на глезена, как се извършва процедурата и какво можете да очаквате от тази операция.

Кой е кандидат?

Операция за смяна на глезена може да бъде препоръчана, ако имате проблеми с ходенето поради увреждане на глезенната става. Тази повреда може да бъде причинена от редовно износване или нараняване. Може също да бъде причинено от форми на артрит, включително остеоартрит или ревматоиден артрит.

Лекарят може да не препоръча тази операция, ако имате лека болка. Лечения като ортотични вложки, кортикостероиди или дебридман за увредена тъкан могат да облекчат леката болка и дискомфорт.

Какво да очаквате по време на процедурата

По време на операцията ще Ви бъде поставена обща анестезия. Това ще гарантира, че спите и не чувствате болка по време на процедурата. Докато сте под анестезия, хирургът ще почисти кожата около глезена ви, след което ще направи малък разрез за достъп до глезенната ви става.

След това те ще изрежат и премахнат увредените части на глезенната става, включително хрущял и кост. След като повредените части бъдат отстранени, хирургът ще прикрепи заместващи метални ставни материали към останалата кост с помощта на специализиран цимент. След това ще поставят пластмасова вложка между металните материали и костите, така че да могат да се плъзгат една срещу друга.

По време на операцията хирургът може също да лекува всички подути или увредени тъкани около ставата.

След като ремонтните дейности приключат, хирургът ще използва хирургическо лепило или конци, за да затвори отвора.

Как да се подготвим за операция

Важно е да обсъдите всяко планиране преди операцията с вашия хирург. Попитайте ги дали е добре да приемате някакви лекарства преди операцията и ако не, колко време предварително може да се наложи да спрете да ги приемате. Например, вероятно ще трябва да спрете приема на разредители на кръвта, хранителни добавки и лекарства като аспирин 24 до 72 часа преди операцията.

Не забравяйте да обсъдите всички скорошни инфекции или треска с вашия хирург и да го уведомите, ако използвате тютюневи изделия. Може да се наложи да намалите или спрете употребата на цигари или други тютюневи изделия преди операцията.

Също така е важно да подготвите жилищната си зона преди операцията. Освободете пространството, така че да можете да се придвижвате с патерици. Ако живеете в многоетажен дом и имате възможност, помислете за създаване на място за спане на долното ниво.

Може също да е полезно да помолите приятел или член на семейството да ви помогне с ежедневните задачи за няколко дни, докато се възстановите. Също така ще трябва да уредите някой да ви закара у дома след операцията.

И накрая, може да се наложи да избягвате да ядете или пиете 12 до 24 часа преди операцията.

Възстановяване

Възстановяването зависи от това каква част от глезенната ви става е била заменена и от цялостното ви здраве.

Когато се събудите от упойка, най-вероятно в началото няма да можете да движите крака си. Ще трябва да останете в болницата ден-два, докато ставата се възстанови. Може също да се наложи да изчакате 24 до 48 часа, за да се изкъпете или вземете душ, за да може да заздравее.

Възможно е да почувствате болка в глезена и подбедрицата няколко дни след процедурата. Ще ви бъдат предписани болкоуспокояващи, за да ви помогнат да се справите с болката и ще ви бъде дадена шина, която да носите около глезена си, и патерици, които да използвате за няколко седмици. Това ще предпази глезенната ви става от нараняване или подлагане на натиск.

След като ставата ви заздравее малко, вероятно ще трябва да носите гипс или ботуш още няколко седмици. Тя може да бъде премахната, след като ставата ви е напълно излекувана.

Ще трябва да се върнете за прегледи, рентгенови лъчи или други образни изследвания, за да помогнете на Вашия лекар да наблюдава как зараства глезенната Ви става.

Важно е да следвате инструкциите на Вашия лекар за възстановяване, за да не нараните или повредите глезенната става. Избягвайте да поставяте цялото си тегло върху засегнатия крак в продължение на няколко месеца. Вашият лекар може също да препоръча рехабилитация или физиотерапия, за да научите как да използвате новата си глезенна става и да намалите напрежението върху новата става.

Резултат

Операцията за смяна на глезена обикновено е много успешна.

Според изследване от 2015гдо 90% от хората, които имат операция за смяна на глезена, имат добри до много добри резултати до 10 години след операцията.

В допълнение, a 2022 преглед на наличните данни относно първичните протези на глезена в Австралия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция предполага, че над 90% от протезите на глезена не са изисквали ревизии 5 години след операцията, докато 56% до 78% не са изисквали ревизии 15 години след операцията.

Рискове и усложнения

Някои възможни рискове и усложнения от операцията за смяна на глезена включват:

  • инфекции в или около мястото на операцията
  • увреждане на нервите по време на операция
  • кървене, което не спира
  • кръвни съсиреци в главните артерии
  • ставата не се събира правилно
  • костите на глезенната става не са подредени
  • развитие на артрит в други близки стави
  • части от сменената става се разхлабват, износват или повреждат от тежка употреба

Ако сте загрижени за операцията за смяна на глезена и възможните рискове или усложнения, не забравяйте да говорите с Вашия лекар. Те могат да предоставят повече информация за операцията и да определят дали имате по-висок риск от някое от тези усложнения.

Ако увреждането на глезенната ви става ви затруднява да ходите или да извършвате ежедневни задачи, вашият лекар може да препоръча операция за смяна на глезена.

Тази операция често е успешна и може да ви помогне да се върнете на краката си в рамките на няколко седмици.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss