Какво да очаквате от нараняване на бедрото

Гети изображения/Викторцветкович

Травмите на бедрото са често срещани в много спортове и често се дължат на прекомерно натоварване. Но контактните спортове представляват още по-голям шанс за нараняване на бедрото, свързано със спорта.

Едно от най-често срещаните наранявания при удар е известно като показалец на бедрото. Това може да доведе до болка и невъзможност да участвате във вашия спорт. Нещо повече, може да направи нормалните ежедневни дейности като кашляне и кихане също болезнени.

Какво е хип-пойнтер?

Показалецът на тазобедрената става е нараняване на областта на тазобедрената става, обикновено илиачния гребен или костната горна част на тазобедрената става – помислете за костната област, където подпирате ръцете си на бедрата. The нараняване причинява натъртване или хематом – известен още като лоша синина – в областта на удара.

Хематом възниква, когато кръвоносните съдове в областта на удара са счупени, което води до натрупване на кръв в областта. Това причинява съсирване и натрупване на течност в областта, което оказва натиск върху тъканите и нервите в тази област.

Има няколко мускула, които се прикрепят към тази област на таза, най-вече косите, напречните коремни мускули и горните глутеални мускули. Понякога тези мускули могат да авулсират – или да се откъснат от костта – когато мускулът се свие прекалено, преодолявайки прикрепването им към костта.

Глутеусите захранват тялото по време на дейности като ходене, бягане и скачане. Коремните мускули, изброени по-горе, играят роля в движението на тялото и стабилизирането по време на различни дейности, като например удряне на бейзбол или дори смях.

По този начин нараняването на показалеца на бедрото може да наруши нормалната функция на тези мускули, правейки всички видове движения и дейности болезнени.

Какво причинява показалците на бедрата?

Хип показалците се причиняват от директен удар в тялото. Често показалецът на бедрото е спортна травма от сблъсък с друг играч или удар от предмет като топка или стик. Помислете си за играч на хокей, чекнат в стената, с по-голямата част от силата на удара в бедрото, или играч на лакрос, ударен от стик на противника.

Показалец на бедрото може да се получи и от падане върху бедрото, например, ако футболист отиде да рита топка, но се приземи директно върху костната част на горната част на бедрото. Това нараняване може също да е резултат от мускулна контракция, която надделява над прикрепването им към костта.

Какви са признаците и симптомите на хип пойнтер?

А хип показалец води до интензивна локализирана чувствителност на зоната на удара, особено при директен натиск (т.е. боцкане). Обичайно е също така да има подуване и синини в областта, но те не винаги са видими.

Обхватът на движение на бедрото също може да бъде ограничен. Това обикновено се дължи на болка и може да доведе до накуцване. Горните глутеални (отвличащи) мускули често също често са слаби, което затруднява стоенето на един крак или легнането на една страна и повдигането на крака във въздуха.

Как се диагностицира бедрото?

Нараняванията на тазобедрената става обикновено се диагностицират според естеството на нараняването. Например нараняването причинено ли е от силен удар или падане? Мястото на нараняване е друг индикатор, тъй като тазобедрените показалци са локализирани в областта на илиачния гребен на бедрото.

Вашият медицински специалист също търси синини и подуване в и около областта на нараняване. В допълнение, обхватът на движение често е ограничен в бедрото и обикновено има слабост при повдигане на крака във въздуха от странично легнало положение (известно също като отвличане).

Следователно силата на сгъване и разгъване на бедрото трябва да е нормална.

Вашият лекар може да назначи рентгенови лъчи, ЯМР или компютърна томография, за да изключи по-сериозни проблеми като фрактури или осифициран миозит (костни образувания в мускулите).

The риск на тези две състояния е по-висок при тийнейджъри и млади възрастни, тъй като тазобедрените кости може все още да не са напълно слети. В този случай обикновено спортистът се оплаква от силна болка и трудност при поставяне на тежест върху крака.

По същия начин, при юноши, чиито кости не са израснали напълно, може да има нужда да се изключи нараняване и на растежните пластини.

Как се отнасяте към показалеца на бедрото?

Управлението на тазобедрената показалка обикновено е консервативно. Това включва почивка, заледяване на зоната и евентуално компресия на зоната. Освен това могат да се приемат противовъзпалителни лекарства като ибупрофен или ацетаминофен за справяне с болката.

Когато болката намалее, трябва да започнете да извършвате нежни движения в областта, която не увеличава болката. Когато това се подобри, може да се добави нежно укрепване (като изометрични упражнения и повдигане на крака при отвличане).

Ако има значителен хематом, Вашият лекар може да го дренира или, по-често, да приложи кортикостероидна инжекция, за да го управлява.

Колко дълго е времето за възстановяване на хип пойнтер?

Типичното време за остро възстановяване от хип показалка е 1-3 седмици, но може да варира в зависимост от тежестта на нараняването. Пълното възстановяване, при което меките тъкани заздравяват, може да отнеме общо 8–12 седмици.

Продължителността на възстановяването също зависи от това как се връщате към упражнения. Ако натискате твърде силно, твърде бързо или обратното, предотвратявайки движението, след като заздравяването е започнало, и двете могат да удължат възстановяването.

Има ли усложнения при показалеца на бедрото?

Усложнения за тазобедрената показалка обикновено възникват, ако е налице по-сериозен проблем, като фрактура или костна формация в мускула. Освен това, ако има хематом, може причиняват притискане на нерв което може да причини повишена слабост в определени мускули и евентуално изтръпване.

Често задавани въпроси

Какво е усещането при показване на бедрото?

Тазобедрената показалка се усеща като силна болка в горната част на таза или между таза и костната част на страничното бедро. Движението и ходенето могат да бъдат болезнени за изпълнение.

Трябва ли да разтягате или масажирате показалеца на бедрото?

Когато отокът спадне, е добре да се извърши леко разтягане и масаж, ако това помага за намаляване на болката и подобряване на подвижността. Уверете се, че тези стратегии не увеличават болката ви. Ако го направят, консултирайте се с медицински специалист.

Как предотвратявате показалеца на бедрото?

Ако се занимавате със спорт или дейност, където има вероятност от удар в бедрото или таза и падане, тогава може да ви е от полза да носите протектори за бедрата. Те могат да бъдат подплънки, добавени към панталони или компресионни шорти с подплата около бедрата.

Дали показалецът на тазобедрената става е увреждане на нерв?

Не. Това е по-скоро нараняване на меките тъкани и костната повърхност. Отокът обаче може да засегне нерва.

Необходима ли е операция за възстановяване на тазобедрената показалка?

Хирургията обикновено не е необходима за показалеца на бедрото. Въпреки това, ако има хематом със значителни размери, вашият медицински екип може да избере да го дренира – процедура, която също може да помогне за облекчаване на болката.

Долния ред

Тазобедрените показалци могат да бъдат разочароващи поради болката и ограниченията, които могат да причинят. Въпреки това, повечето хора, преживели нараняване на бедрото, могат да се възстановят доста бързо.

Все пак е важно да посетите лекар за пълна оценка. Важно е да се уверите, че не се случва нещо по-сериозно и да не натискате възстановяването твърде бързо.

Дайте на тялото си почивката, от която се нуждае, и ще се върнете в действие за нула време.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss