Какво да очаквате от електрохирургията за ендометриоза

Електрохирургията за ендометриоза е стил на хирургия, който включва използване на контролирани електрически токове за промяна на тъканите. Той дава същите резултати като другите хирургични стилове, но често се предпочита заради своята гъвкавост и контрол на кървенето.

Понастоящем хирургията е единственият начин за окончателно диагностициране на ендометриоза и за отстраняване на ендометриални клетки извън матката. Вашият лекар ще препоръча една от двете хирургични процедури: лапароскопия или лапаротомия.

Лапароскопията или „хирургията на ключалката“ включва правене на малки разрези в корема, за да се постави специализиран инструмент за наблюдение, наречен лапароскоп. Това е най-често подход и се счита за минимално инвазивен.

Лапаротомията или „отворената хирургия“ включва направата на голям разрез в корема, за да се даде възможност за пълен преглед на вашите органи. Лапаротомията е сериозна операция, която може да доведе до повече усложнения и по-дълго време за оздравяване от лапароскопията.

Хирурзите могат да изберат електрохирургичния метод за всяка процедура. Електрохирургията включва използване на инструменти, които освобождават контролиран електрически ток за създаване на различни хирургични ефекти, като рязане, изсушаване, съсирване и разрушаване на тъкан.

Разстоянието между електрохирургичния инструмент и тъканта и честотата на електрическия ток определят ефекта от електрохирургията. Например, ниска честота може да доведе до чисто рязане без почти никакво овъгляване, докато по-висока честота може забележимо да коагулира и овъгли тъканта, с която влиза в контакт.

Електрохирургията не е същото като електрокаутеризацията. При електрохирургията електричеството навлиза в тялото ви през хирургическия електрод и предизвиква ефект. При електрокаутеризацията се използва електрически ток за нагряване на инструмент и топлината създава хирургическия ефект.

Каква е целта на електрохирургията за ендометриоза?

Основната цел на операцията за ендометриоза е да се провери наличието на ендометриоза и да се унищожат снопове от клетки, които причиняват болка и други симптоми.

Електрохирургията предлага няколко предимства при процедурите за ендометриоза. Всъщност това е най-често използваната форма на хирургическа енергия в множество медицински области поради ниската цена, широката достъпност и гъвкавостта.

Електрохирургията предлага на хирурзите подход „обслужване на едно гише“. Вместо да използват няколко различни инструмента за вземане на проби или премахване на ендометриозна тъкан, хирурзите могат да използват електрохирургичен модул и да променят ефекта му върху тъканта просто чрез регулиране на електрическата честота.

Като цяло електрохирургията предлага предимства като по-голяма прецизност, по-добър контрол на кървенето и по-кратко време за операция в сравнение с по-традиционните методи.

Как се подготвяте за електрохирургия за ендометриоза?

Вашата подготовка за операция за ендометриоза ще бъде една и съща, независимо кой стил на операция е избрал Вашият лекар.

Ще получите инструкции за това дали трябва да спрете приема на каквито и да било текущи лекарства преди операцията, дали трябва да гладувате преди операцията и кога и дали трябва да вземете душ.

Вашият хирургически екип може също така да ви помоли да премахнете всякакви бижута и лак за нокти, за да се уверите, че няма смущения в машините, които следят жизнените ви показатели. Премахването на бижута и други металосъдържащи предмети също може да помогне за предотвратяване на непреднамерено провеждане на електрически ток от електрохирургични модули.

Преди да се отправите към хирургичния си преглед, може да се наложи да уредите транспорт след процедурата, ако вашият лекар ви постави под ограничения за шофиране.

Въпреки че вероятно ще бъдете помолени да носите хирургическа рокля по време на процедурата, носенето на свободно, удобно облекло в деня на операцията е препоръчително.

Как се извършва електрохирургията при ендометриоза?

За повечето хора електрохирургията за ендометриоза се извършва чрез лапароскопска процедура.

Анестезиолог ви поставя инжекция за предизвикване на обща анестезия, която се поддържа заедно с вашите нива на кислород през тръба в трахеята, наречена ендотрахеална тръба.

След като сте напълно под анестезия, хирургическият екип стерилизира корема ви с хирургически скраб, за да намали риска от инфекция на местата на разреза.

След това вашият хирург прави малък разрез, обикновено под пъпа. Те вкарват лапароскопа и надуват коремната ви кухина с газ въглероден диоксид, за да им осигурят пространство за маневриране и да осигурят възможно най-добрата визуализация.

След като лапароскопът е на мястото си и вашият хирург идентифицира предполагаеми места за ендометриоза, той може да използва различни електрохирургични инструменти, за да вземе проба от тъканта, да премахне или унищожи лезиите и да пробие срастванията (тъкан на белег, причинен от ендометриоза).

Може да се наложи да направят допълнителни малки разрези в корема ви, за да използват тези инструменти.

В края на процедурата вашият хирург ще затвори отворите с шевове или хирургически скоби.

Ако имате лапаротомия вместо лапароскопия, вашият хирург ще направи един голям отвор по средната ви линия, вместо множество малки разрези, и няма да е необходим газ за надуване на коремната ви кухина, тъй като тя ще бъде изложена за гледане.

Какво можете да очаквате от възстановяване след електрохирургия за ендометриоза?

В зависимост от времето и продължителността на вашата операция, може да се приберете вкъщи същия ден или на следващия ден след лапароскопска процедура.

Независимо от стила на операцията, естествено е да се чувствате уморени няколко дни след като се приберете у дома. Очаква се болезненост на местата на разреза и много хора изпитват остри болки в горната част на тялото или гърба от остатъчен въглероден диоксид, който причинява натиск, преди да се разсее.

Процедурите по лапаротомия често изискват по-дълъг следоперативен болничен престой, за да се осигури ниво на комфорт, да се наблюдават усложнения и да се наблюдава внимателно мястото на операцията.

Какви са рисковете от електрохирургия за ендометриоза?

Едно от най-честите усложнения на електрохирургията — макар и рядко като цяло — е появата на неразпознати изгаряния поради различни повреди на оборудването и неправилни техники.

Изгарянията могат да бъдат фини и трудни за идентифициране върху вътрешната тъкан, така че могат да останат незабелязани, докато не причинят усложнения след операцията.

Забавено кървене и белези и загуба на пигментация на кожата са също сред основните притеснения при електрохирургия. Забавеното кървене се случва, когато съдовете, които са били запечатани, се отворят отново, когато тъканите започнат да се възстановяват от електрическо излагане.

И не сте единственият, изправен пред възможни рискове по време на електрохирургия за ендометриоза. Хирургическият екип също е изложен на риск от редки усложнения от използването на електрохирургично оборудване, като например:

  • вдишване на дим
  • огън
  • експлозии
  • предаване на инфекциозни заболявания
  • изгаряния

Каква е общата перспектива след електрохирургия за ендометриоза?

Хирургията за ендометриоза, включително електрохирургията, може ефективно да облекчи болката и други симптоми на ендометриоза. Но резултатите често са временни.

До 80% от хората отново развиват болка в рамките на 2 години след операцията.

Не всички ендометриозни лезии могат лесно да бъдат идентифицирани по време на операция. Лезиите, които не се виждат по време на процедура, могат да растат и да станат нов източник на дискомфорт.

Долния ред

Електрохирургията за ендометриоза е хирургичен стил, а не хирургична процедура. Това включва използване на електрически токове за разрязване, съсирване и унищожаване на тъкан.

Вашият хирург може да използва електрохирургия по време на отворена операция или лапароскопия, най-честият хирургичен метод, използван при диагностицирането и отстраняването на ендометриоза.

Електрохирургията е свързана с по-кратко време за операция, по-голяма прецизност и по-добър контрол на кървенето. Но са възможни усложнения, включително неразпознати хирургични изгаряния.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss