Какво да очаквате на 1 месец от бременността

Александър Накич/Гети Имиджис

Да си бременна в 1 месец е малко като да стоиш на стартовата линия на маратон: знаеш, че имаш дълъг път до края, но си готов за предизвикателството. Вие сте чакали това. Давай, бременност!

Очакването и вълнението често са причината за първия месец от бременността. Ето какво още можете да очаквате този месец.

Какво всъщност означава “1 месец бременна”?

Вие сте бременна в 1 месец, но бебето ви е само на… 14 дни? Как става това?

Добре дошли в първото (но определено не последното) често объркващо нещо за бременността: вашата гестационна възраст. Бременността се измерва или датира от първия ден на последната ви менструация.

Не, тогава не сте били бременна и да, може да изглежда странно, че работи по този начин, но действителната дата на зачеване може да бъде доста трудна за определяне.

Освен това, преди да знаем толкова много за зачеването, знаехме чрез наблюдение, че хората (средно) са склонни да раждат около 40 седмици след началото на последната си менструация.

Така че, ако сте бременна в 1 месец, това означава, че последната ви менструация е започнала преди около 1 месец, но тъй като вероятно не сте заченали бебето си до около 14 дни по-късно, то е само на 2 седмици. Вашето бебе винаги ще бъде “по-младо” от вашата бременност.

Не се отчайвайте обаче: целият свят на акушерството и развитието на плода се върти около гестационната възраст, така че придържането към това число означава, че сте в съответствие с основните етапи и очакванията на всички останали.

За този корем… подуване или бебе?

Пръчката за пикаене на вашия тест за бременност е почти суха, но вие Закълни се вече има бебешка подутина над горната част на тесните ти дънки. Наистина ли е?

Да и не! Да, вероятно имате известно подуване на корема, но най-вероятно е причинено от подуване на корема в първия триместър, а не от размера на матката ви.

Точно както когато се подпухнете точно преди менструацията, повишаването на прогестерона (и куп други репродуктивни хормони), което се случва със зачеването, може да причини подуване.

На този етап матката ви започва да се разширява, но все още е доста малка, така че е малко вероятно това да е причината за прилепнали панталони.

Тоест, освен ако това не е първото ви бебе, в този случай вие бих могъл да забележите предпоставките за подуване на бебето толкова рано: Тъй като коремните ви мускули са отслабени от предишната ви бременност, те са готови да паднат обратно в увиснала форма веднага щом се случи някакъв вид растеж на матката.

Симптоми на 1 месец от бременността

В този ранен етап на бременността е малко вероятно да забележите много симптоми. В крайна сметка току-що получихте положителен резултат от теста за бременност! „Чувството“ като бременна наистина се увеличава през месец 2, но това не означава, че първият месец е лишен от симптоми. Ето някои неща, които може да забележите:

умора

Все още не го знаете, но тялото ви работи извънредно, за да се превърне в гостоприемна среда за вашето бебе. Това е изморително!

Болни цици

Хормоните, като прогестерон и естроген, се увеличават и това може да накара гърдите ви да се чувстват нежни (точно както при ПМС).

Спазми и болки в корема

Добре, това кара хората малко да се изнервят, но леките крампи или болки в стомаха не са необичайни толкова рано по време на бременност. Вашата матка преминава през много промени – това непременно ще причини известен дискомфорт.

Освен това, помните ли подуването, за което говорихме преди? Това също може да ви направи запек и газове, което може да накара корема ви да не се чувства толкова страхотно.

Нищо от това обаче не трябва да бъде силно болезнено; може просто да се чувствате като менструални спазми.

Пикае през цялото време

Иска ни се да можем да кажем, че този симптом ще изчезне през втория триместър, но истината е, че може да се наложи да знаете къде са всички бани, през цялото време, докато бебето ви се роди. Бъбреците ви увеличават производството на отпадъци по време на бременност, така че ще пикаете много.

Забелязване

Точно както при спазмите, това паникьосва много хора, но е често срещано и в ранна бременност. Светлорозовите или кафяви петна обикновено са ОК; може да е резултат от имплантиране, повишени хормони, дразнене на шийката на матката или спазми на матката. Пълното кървене обаче си струва да се консултирате с Вашия лекар.

Без повръщане – все още

Противно на общоприетото схващане, повечето хора все още не започват деня с добър стар повръщащ сеш – сутрешното гадене обикновено започва около 6 седмици и достига връх на 8 или 9 седмици. Някои хора се чувстват зле веднага, но в този ранен етап на бременността е по-вероятно да имате прозорец без повръщане преди истински забавлението започва.

Развитие на плода на 1 месец от бременността

Бебето работи усилено, за да се развие от оплодено яйце, пълно с размножаващи се клетки, в това, което наричаме ембрион. Те ще останат ембриони до края на втория месец, когато официално ще станат плод.

В момента вашето бебе е само около 6 или 7 милиметра, но расте бързо и вече започва да изгражда своите органи. Плацентата и пъпната връв също се формират, за да хранят бебето ви през бременността.

Определяне на вашата дата на термин

Вашият лекар обикновено ще използва първия ден от последната ви менструация, за да изчисли термина, като добави 40 седмици към тази дата.

Това обаче работи само ако имате нормален менструален цикъл. Предполага се, че сте заченали 14 дни след началото на последната ви менструация. Ако вашите цикли са по-кратки или по-дълги от средните 28 дни, може да не сте забременели около 14-ия ден от цикъла си. В този случай изчислената дата на падежа ще бъде неточна.

Ако знаете точно кога сте забременяли (например, правил сте секс само веднъж) и това не е било около 14-ия ден, можете да говорите с Вашия лекар за коригиране на термина. Въпреки това, те може да не смятат, че е необходимо, освен ако нямате причина да смятате, че числата са далеч.

Ако знаете, че цикълът ви се изкривява по-близо до 35 или 40 дни, Вашият лекар може да назначи ранен ултразвук, за да определи по-точно бременността Ви.

Помнете, дори и да не сте забременяли точно на 14-ия ден, стига цикълът ви да е със средна продължителност, терминът ви ще бъде достатъчно близо – така или иначе това е само приблизителна!

Контролен списък за вашата бременност

Няма много какво да постигнете в 1 месец на бременността, освен да се примирите с екзистенциалната реалност, че целият ви живот ще се промени завинаги през следващата година (без натиск!). Но има няколко неща, с които може да искате да се справите:

 • Насрочете среща с акушерка или акушерка, за да потвърдите бременността си. Повечето документи няма да ви видят, докато не сте изминали поне 8 седмици, но можете да си уговорите срещата сега, ако искате.
 • сън. Ще имате нужда от него не само през цялата си бременност, но и след това!
 • Започнете да правите план за правилно хранене и упражнения по време на бременност. Може да не сте в състояние да започнете, докато сутрешното гадене не дойде и си отиде, но не пречи да помислите за това сега.
 • Ако все още не сте го направили, премахнете опасните навици – като пушене, употреба на наркотици и пиене – до край, за да имате възможно най-здравословната бременност.
 • Започнете да приемате пренатален витамин. Не е задължително да имате рецепта – тези, които се предлагат без рецепта, са също толкова добри. Уверете се, че има поне 400 микрограма фолиева киселина.

Кога да посетите лекар

На 1 месец бременна вероятно се чувствате прилично – малко развълнувани, малко нервни и супер уморени, но прилично. Въпреки това, ако забележите някой от следните симптоми, обадете се на Вашия лекар. Може да имате инфекция или, за съжаление, да преживеете извънматочна бременност или спонтанен аборт:

 • силна коремна болка или спазми
 • признаци на инфекция на пикочните пътища или гъбична инфекция
 • яркочервено вагинално кървене или кървене, което се накисва през подложка
 • треска
 • силно замайване или главоболие
 • силно гадене или повръщане

Вие сте на ръба на нещо доста огромно в 1 месец на бременността и може да е едновременно вълнуващо и ужасяващо!

Вашето бебе се развива със скоростта на светлината в матката ви, но всяко бебешко подуване, което видите толкова рано, вероятно е причинено от хормонално подуване на корема, а не от реалния растеж на бебето.

Все пак се случват много нови неща, така че изчислете термина си, почивайте колкото можете повече и се опитайте да останете спокойни… дълъг път ви предстои, скъпа!

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss