Какво да направите, ако сте забравили да почистите червата преди колоноскопия

През повечето време ще трябва да започнете подготовката за колоноскопия дни предварително. Вашият график обаче ще зависи от препоръките на Вашия лекар.

Колоноскопиите може да не са най-вълнуващият начин да прекарате деня си, но те са жизненоважни диагностични изследвания, които се използват за търсене на аномалии като язви, полипи или дори ракови клетки. Въпреки че процедурата е лесна, тя изисква подготовка, която може да бъде неудобна.

По-специално, повечето хора са запознати с идеята, че човек трябва да приема лаксативи, за да изчисти червата си. Това е така, защото колоноскопията изисква използването на колоноскоп, който се вкарва в ректума и дебелото черво.

Времето за подготвителния период е от решаващо значение, за да сте готови за вашата колоноскопия. Но ако забравите да вземете необходимите лекарства, ето какво трябва да знаете.

Какво се случва, ако забравите да приемете Dulcolax преди колоноскопията?

Независимо дали сте забравили да вземете лаксативите, не сте спазили препоръчания график за прочистване или те просто не са подействали, тези неща могат и се случват.

В повечето случаи ще трябва да пренасрочите процедурата си за колоноскопия. Ако червата ви не са били изчистени правилно, ще бъде трудно за вашия лекар да извърши ефективен диагностичен преглед на вашето дебело черво.

Имайте предвид, че на хората обикновено се дава график за подготовка, който може да варира от 5 до 7 дни преди процедурата. През това време ви препоръчваме да коригирате диетата си. И в рамките на 24 часа преди колоноскопията се очаква да вземете лаксативи – независимо дали са предписани или закупени без рецепта – за да изчистите червата си.

Кога да се обадите на Вашия лекар, за да пренасрочите?

Насоките могат да варират, тъй като някои лекари ще препоръчат разделна доза, а не еднократна доза лаксатив.

Това означава, че можете да вземете половината от препоръчаното количество 12 часа преди процедурата и след това да завършите последната част от 5 до 7 часа преди насрочената колоноскопия.

Независимо от указанията, които са ви дадени, трябва да се свържете с вашия лекар не по-късно от 12 часа преди планираното време за процедура, за да поискате нова дата, ако не сте прочистили червата си.

Мога ли да взема Dulcolax сутринта на колоноскопия?

Дали можете или не да вземете лаксатив сутринта на планираната процедура, ще зависи от вида на плана за подготовка на червата, който Вашият лекар Ви е дал, и от часа, за който е планирана процедурата.

За хората на план за приготвяне на еднократна доза ще се очаква да вземете слабително само веднъж. Това обикновено се планира приблизително 12 часа преди планираната процедура.

Ако имате препарат с разделна доза — което означава, че приемате половината слабително 12 часа преди това и остатъка приблизително пет до седем часа преди процедурата, може да се наложи да приключите с лаксативната си доза сутрин.

Колко време отнема Dulcolax да подейства преди колоноскопия?

Колко бързо действа лаксативът може да зависи от няколко фактора. Например, препарат с единична доза може да доведе до по-интензивни движения на червата, които започват по-бързо от опцията за разделна доза.

Като цяло препаратите за подготовка на червата за колоноскопия обикновено са предназначени да подпомогнат изхождането от час до 3 часа след консумацията им. Самият Dulcolax обаче може да отнеме от 6 до 12 часа, за да подейства. Както обикновено, индивидуалните преживявания могат да варират.

Ако не изпитвате никакви — или достатъчно — движения на червата след приема на слабително, най-вероятно ще трябва да се свържете с Вашия лекар, за да пренасрочите колоноскопията си.

Защо Dulcolax се използва за колоноскопия?

Dulcolax е само един от многото видове лаксативи, които могат да бъдат препоръчани. Dulcolax е опция без рецепта, която може да бъде по-лесна за намиране от хората и като цяло е достъпна.

Но вашият лекар вероятно ще също препоръчвам слабително средство с рецепта, което е много по-силно и е по-вероятно да изпразни червата ви ефективно. Ако не сте получили рецепта за слабително и не сте сигурни какво да използвате, винаги говорете с вашия медицински специалист за препоръки, преди да направите покупка.

Как да разбера дали червата ми са достатъчно чисти за колоноскопия?

Целта на етапа на подготовка на червата е да се гарантира, че дебелото черво е празно, така че Вашият лекар да може да извърши ефективна колоноскопия.

в повечето случаиуспешното прочистване означава, че всяко изхождане преди процедурата трябва да доведе до прозрачна или жълтеникава течност.

Ако все още отделяте твърди изпражнения – дори леко воднисти – вашето прочистване не е било ефективно и ще трябва да пренасрочите процедурата си. Най-добре е да се свържете с вашия лекарски кабинет възможно най-скоро, за да избегнете всякакви такси за разсрочване.

Подготовката за колоноскопия далеч не е най-приятното изживяване, което ще имате в живота си – но е критично. Приемането на превантивен подход към здравето на дебелото черво е от решаващо значение, особено ако сте изложени на по-висок риск от рак на дебелото черво или други състояния, свързани с червата.

Но за да бъде ефективна тази диагностична процедура, трябва да извършите препоръчаното почистване поне 12 часа предварително. Ако не сте сигурни какво да правите, говорете с вашия медицински специалист за насоки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss