Какви са симптомите на спукана сърдечна клапа?

Спукана сърдечна клапа може да не причини никакви симптоми или симптомите могат да се появят постепенно с течение на времето. Някои от най-често срещаните симптоми на пропускаща сърдечна клапа могат да бъдат причинени и от други състояния.

Вашето сърце има четири клапи, които се отварят и затварят, за да контролират кръвния поток през сърцето ви. Но когато сърдечната клапа не може да се затвори правилно, кръвта може да се просмуче назад, вместо да се движи напред.

В медицината това състояние е известно като клапна регургитация или клапна недостатъчност. Някои хора наричат ​​това също спукана сърдечна клапа.

Ако имате лека клапна регургитация, може да нямате никакви симптоми и състоянието може да не причини дългосрочни усложнения.

Но пропускащата сърдечна клапа може да е достатъчно сериозна, за да повлияе значително на сърдечната функция и да причини различни симптоми. Тази статия ще разгледа по-отблизо тези симптоми и какво могат да означават.

Какво е усещането при пропускане на сърдечна клапа?

Може да нямате забележими симптоми, ако имате лека клапна регургитация. Може дори да не знаете, че имате спукана сърдечна клапа, докато Вашият лекар не прослуша сърцето Ви със стетоскоп и не чуе нещо подозрително като сърдечен шум. Възможно е също клапна регургитация да бъде открита, когато се правят тестове за други, несвързани проблеми.

Когато симптомите са налице, те могат да се появят постепенно. Това означава, че може да не предположите веднага, че симптомите са свързани със заболяване на сърдечната клапа.

Също така много хора, които изпитват симптоми на заболяване на сърдечната клапа често ги бъркат за нормални физически промени, които се развиват с напредване на възрастта.

Някои от най-честите симптоми на спукана сърдечна клапа включват:

 • гръдна болка или дискомфорт
 • замаяност или замаяност
 • умора
 • сърцебиене или усещане, сякаш сърцето ви прескача или бие много бързо

 • задух и/или затруднено дишане в легнало положение

 • подуване на долните крайници или корема
 • слабост

Някои видове клапна регургитация също се проявяват със свои собствени симптоми.

Регургитацията на митралната клапа, например, може да предизвика задръствания и кашлица. Регургитацията на трикуспидалната клапа е свързана с увеличен черен дроб и пулсиращи вени на шията.

Какви симптоми може да са признак, че пропускащата сърдечна клапа се влошава?

Ако сте били диагностицирани със спукана сърдечна клапа, Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчва да проследете симптомите си така че ще разберете дали се влошават.

Една индикация, че регургитацията на вашата клапа се влошава е, ако започнете да забелязвате, че ви е по-трудно да се напрягате.

Например, ако изкачването по стълбите ви е карало да се задъхвате, но сега ви е много по-трудно да си поемете дъх, това може да е знак, че клапното ви заболяване прогресира.

По същия начин, ако можете да ходите 40 минути, без да се изморите твърде много, но сега можете да ходите само 20 минути, преди да се уморите, това може да е знак, че пропускащата ви сърдечна клапа се влошава.

Ако получите замайване и трябва да легнете, за да се възстановите, обърнете внимание колко често се случва това и колко време отнема, за да се почувствате по-добре. Ако честотата и продължителността на тези епизоди се увеличават, не забравяйте да уведомите Вашия лекар.

Други симптоми, които може да са признак на влошаване на клапната регургитация, включват:

 • по-трудно поемане на дълбоко въздух, особено в легнало положение
 • повишено сърцебиене
 • по-честа или влошаваща се болка или стягане в гърдите
 • повишено подуване на глезените и краката
 • необясними припадъци

Как се лекува спукана сърдечна клапа?

Ако спуканата ви сърдечна клапа не е твърде сериозна, лечението обикновено включва фокусиране върху промени в начина на живот, лечение на всички съпътстващи здравословни състояния и лекарства за управление на кръвното налягане.

В по-сериозни случаи Вашият лекар може да препоръча ремонт или подмяна на повредената клапа.

А Доклад за 2020 г от Американския колеж по кардиология предполага, че двете основни цели на интервенциите за клапна регургитация са облекчаване на симптомите и предотвратяване на претоварване на лявата камера – необичайно натоварване върху основната помпена камера на сърцето (лявата камера), което може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Ако вашият здравен екип прецени, че е необходима интервенция, може да е подходяща една от следните процедури:

 • Ремонт на сърдечна клапа: При ремонт на сърдечна клапа платната на клапата могат да бъдат подрязани или закърпени, за да могат да се затворят правилно. Друга популярна опция е пръстеновидната анулопластика, която включва поставяне на пръстен, изработен от метал, тъкан или плат около естествения пръстен на клапана, за да помогне за затягане или стабилизиране на пропускащия клапан.
 • Подмяна на сърдечна клапа: При подмяна на сърдечна клапа болната клапа се заменя с клапа, направена от метал или тъкан от прасе, крава или човешки донор.

Сериозно ли е спуканата сърдечна клапа?

Ако спукана сърдечна клапа не причинява симптоми и сърцето ви изглежда функционира добре, това може да е състояние, което трябва да се наблюдава, но не и да се лекува. Вашият лекар ще иска да назначи редовни срещи, за да може да наблюдава клапната ви регургитация.

Спуканата сърдечна клапа може да стане сериозна, когато повлияе на способността ви да спортувате, да спите и да функционирате през целия ден. Основното безпокойство при клапна регургитация е, че може да накара сърцето да работи по-усилено от нормалното. Това може да отслаби сърцето до степен на сърдечна недостатъчност.

Образните тестове и други прегледи могат да определят тежестта на регургитацията на вашата сърдечна клапа. Някои от най-често срещаните диагностични инструменти включват:

 • Ехокардиограма: използва звукови вълни, за да създаде движещи се картини на сърцето ви, докато изпомпва
 • Сърдечен магнитен резонанс (MRI): използва радиовълни и магнити, за да създаде детайлни изображения на вашето сърце и сърдечни клапи
 • компютърна томография: заснема поредица от рентгенови изображения, за да създаде изображение на напречно сечение на вашето сърце и сърдечни клапи
 • Сърдечна катетеризация: включва катетър (дълга, тънка тръба), който се вкарва в артерия в слабините, шията или ръката ви и след това се вкарва в сърцето ви, където се оценява функцията на сърдечната клапа

Ако вашият лекар установи, че пропускащата ви сърдечна клапа се влошава, той може да препоръча ремонт на клапа. Ако вентилът е твърде повреден, за да бъде ремонтиран, смяната на клапана може да бъде най-добрият вариант.

Ранното лечение на пропускаща клапа, преди да са възникнали други усложнения, може да помогне за предотвратяване на сериозни сърдечни усложнения и да подобри качеството на живота ви.

Колко дълго можете да живеете със спукана сърдечна клапа?

Изгледите за спукана сърдечна клапа зависят от много фактори, като:

 • възраст по време на диагнозата и лечението
 • наличието на други сърдечни проблеми, като аритмии или сърдечно-съдови заболявания
 • тежестта на засегнатата клапа
 • коя сърдечна клапа е засегната
 • вида на лечението, което е необходимо

Лекият случай на пропускаща сърдечна клапа може да не причини никакви симптоми или да доведе до сериозни усложнения. Но когато симптомите се появят, те обикновено включват гръдна болка или дискомфорт, затруднено дишане, умора, замаяност и сърцебиене.

Тези симптоми могат да се влошат с времето, ако клапната регургитация прогресира и стане по-сериозна.

Спуканата сърдечна клапа често е лечима. Ето защо е важно да получите правилна диагноза, ако забележите тревожни симптоми. Колкото по-рано получите правилния тип лечение за пропускаща клапа, толкова по-малък е рискът от развитие на сериозни сърдечни усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss