Какви са ранните признаци на емфизем?

Емфиземът може да причини стягане в гърдите, задух и умора.

Емфиземът е вид хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която се причинява от увреждане на въздушните торбички (алвеоли) в белите дробове. Това увреждане затруднява обмена на кислород и въглероден диоксид в белите дробове, което може да доведе до задух, кашлица и хрипове.

Ранното откриване и промените в начина на живот са ключови за положителния резултат. Ето какво трябва да търсите в ранните етапи.

Ранни признаци на емфизем

В много ранните стадии на емфизем може да нямате забележими симптоми. С напредването на заболяването някои ранни признаци могат да включват:

 • задух по време на физическа активност
 • лека кашлица, особено сутрин
 • леки хрипове
 • лека умора
 • леко стягане в гърдите
 • лека загуба на тегло

Кои са най-предвидимите симптоми на емфизема?

Най-предвидимите симптоми на емфизем са хронична кашлица, задух и хрипове. Тези симптоми са причинени от увреждане на въздушните торбички в белите дробове, което затруднява белите дробове да обменят кислород и въглероден диоксид ефективно.

Какво е усещането за емфизем?

Много хора описват емфизема като чувство, че не могат да си поемат дъх или сякаш се задушават.

Хриптенето може да се почувства като тракане или високо свистене, когато дишате. Хриптенето може също да бъде придружено от задух, кашлица и стягане в гърдите.

Стягането в гърдите може да се почувства като усещане за натиск или притискане в областта на гърдите. Може да се почувствате сякаш някой седи на гърдите ви или като стегната лента е увита около него.

Какво да направите, ако смятате, че имате емфизем

Изследване от 2019г показва, че емфиземът е четвъртата водеща причина за смърт в Съединените щати. Ако смятате, че може да имате емфизем, важно е да посетите лекар възможно най-скоро. Колкото по-рано се диагностицира, толкова по-добри са шансовете за забавяне на прогресията му.

Ето няколко стъпки, които можете да предприемете:

 • Уговорете среща с вашия първичен лекар или пулмолог (специалист по белите дробове): Бъдете готови да обсъдите вашата медицинска история, включително история на тютюнопушене, както и вашите симптоми.
 • Откажете пушенето: Ако пушите, отказването е най-важното нещо, което можете да направите, за да забавите прогресията на емфизема. относно 80%–90% от хората с ХОББ са пушачи.
 • Следвайте здравословна диета: Храненето на здравословна диета, богата на плодове, зеленчуци и добри мазнини, може да помогне за намаляване на възпалението в тялото ви.
 • Управлявайте стреса: Стресът може да влоши вашите симптоми и да предизвика пристъпи. Практикувайте техники за управление на стреса, като дълбоко дишане или йога, за да намалите нивата на стрес.

Кой е най-добрият начин за диагностициране на емфизем?

Вашият лекар първо ще ви зададе въпроси относно вашата медицинска история, включително история на тютюнопушене или излагане на белодробни дразнители, както и всички симптоми, които може да изпитвате.

По време на физически преглед Вашият лекар ще прослуша белите Ви дробове със стетоскоп и може да потърси признаци на емфизем, като дишане със свити устни.

Вашият лекар вероятно ще назначи някои диагностични тестове, като например:

 • Тест за белодробна функция: Този тест измерва колко добре функционират белите ви дробове чрез измерване на количеството въздух, което можете да вдишате и издишате, и колко бързо можете да издишате.
 • Тестове за изображения: Рентгенографията на гръдния кош или компютърната томография могат да помогнат на Вашия лекар да види степента на увреждане на белите дробове и да изключи други състояния.
 • Кръвни изследвания: Кръвните тестове могат да се използват за проверка на генетични фактори, които могат да допринесат за емфизем или да изключат други състояния.
 • Бронхоскопия: В някои случаи може да се направи бронхоскопия за изследване на дихателните пътища.

Етапи на емфизем

Емфиземът е прогресивно заболяване, което означава, че има тенденция да се влошава с времето. Заболяването често се класифицира в четири стадия въз основа на тежестта на симптомите и степента на увреждане на белите дробове:

 • Етап 1 — лек: Може да изпитате задух по време на физическа активност, но белодробната ви функция все още е сравнително стандартна. Може дори да не осъзнавате, че имате болестта на този етап.
 • Етап 2 — Умерен: Може да почувствате засилен задух и тежка кашлица с отделяне на слуз. Увреждането на белите дробове е по-забележимо при образни изследвания.
 • Етап 3 – Тежък: Дишането и белодробната функция продължават да се влошават, което води до неуправляемост на основните задачи и задължения. Може да се нуждаете от кислородна терапия.
 • Етап 4 – Много тежък: На този етап имате много ограничена физическа активност и може да сте приковани към инвалидна количка или легло. Може да се нуждаете от кислородна терапия през по-голямата част от деня, тъй като рискът от развитие на сърдечна или белодробна недостатъчност е много висок.

Можете ли да излекувате емфизем?

В момента няма лек за емфизем. Налични са обаче лечения, които да помогнат за справяне със симптомите, да забавят прогресирането на състоянието и да подобрят качеството ви на живот. Промените в начина на живот, като отказване от тютюнопушенето и поддържане на физическа активност, също могат да помогнат за забавяне на прогресията на заболяването.

Възможности за лечение на емфизем

Целите на лечението на емфизема са подобряване на белодробната функция, намаляване на симптомите като задух и кашлица и предотвратяване на усложнения като респираторни инфекции и белодробна хипертония.

Възможностите за лечение за всеки етап варират и могат да включват комбинация от лекарства, промени в начина на живот и в някои случаи операция.

Ето възможностите за лечение по етапи:

 • Етап 1: Фокусът е върху промените в начина на живот, като отказване от тютюнопушенето и поддържане на физическа активност. Лекарства като бронходилататори и кортикостероиди могат да помогнат за справяне със симптомите.
 • Етап 2: Заедно с промените в начина на живот и лекарствата, може да се препоръча белодробна рехабилитация (програма за упражнения, обучение и дихателни техники). Може също да е необходима допълнителна кислородна терапия за подобряване на нивата на кислород в кръвта.
 • Етап 3: Често е необходима допълнителна кислородна терапия и могат да се обмислят хирургични възможности като операция за намаляване на белодробния обем (отстраняване на увредена белодробна тъкан).
 • Етап 4: В този етап фокусът е върху облекчаването на симптомите и подобряването на качеството на живот. Може да се наложи трансплантация на бял дроб. Може да се препоръчат и палиативни грижи.

Долен ред

Емфиземът е сериозна форма на ХОББ, причинена от увреждане на въздушните торбички в белите дробове.

Ако изпитвате симптоми като задух или упорита кашлица, важно е да посетите Вашия лекар за оценка и да обсъдите възможностите за лечение. Ранното откриване и лечение могат да забавят прогресията и да подобрят качеството на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss