Какви са най-честите симптоми на розово око?

Розово око (конюнктивит) може да причини различни симптоми. Зачервяването и дразненето на очите са едни от най-често срещаните, но може да има и други издайнически симптоми. Те могат да варират в зависимост от причината.

Филип Къртис / EyeEm / Гети изображения

Конюнктивитът, по-известен като розово око, е състояние, което причинява зачервяване, подуване и дразнене в или около окото или клепача. Докато децата са по-склонни да получат розови очи, отколкото възрастните, това може да засегне хора на всяка възраст.

Най-честата причина за розови очи е вирус – същият, който причинява обикновената настинка. Розовите очи могат да бъдат причинени и от няколко различни щама бактерии. Както вирусният, така и бактериалният конюнктивит са много заразни и могат лесно да се предават от един човек на друг.

В някои случаи розовите очи могат да бъдат причинени от алергична реакция към дразнители в околната среда, като цветен прашец, козина на домашни любимци, химикали или цигарен дим. Алергичният конюнктивит не е заразен.

Прочетете, за да научите повече за това как се чувстват розовите очи, как се лекуват и какво трябва да направите, ако развиете симптоми.

Какво е усещането за розови очи?

Симптомите на розово око могат да варират в зависимост от причината.

В повечето случаи обаче бялото на очите ви вероятно ще бъде червено или розово на цвят. Очите ви също може да се чувстват раздразнени и да имат усещане за песъчинки, сякаш има мигла или песъчинка в окото ви. Също така е обичайно очите ви да са воднисти и чувствителни към светлина.

Други симптоми на розови очи могат да включват:

 • сърбеж, дразнене или усещане за парене в окото
 • подпухнали или подути клепачи
 • повишено сълзене
 • гъст, лепкав секрет от окото

 • хрупкави клепачи, особено когато се събудите
 • дискомфорт при контактни лещи или контакти, които не остават на място

Симптоми по причина

 • Розови очи, причинени от вирус: Този тип може да бъде придружен от симптоми на настинка. Секрецията от очите ви може да е водниста (вместо гъста слуз) и симптомите може да започнат само с едното око.
 • Розови очи, причинени от бактериална инфекция: Този тип може да предизвика гъст секрет (гной) в окото. Очите ви може да са възпалени и зачервени. Бактериалният конюнктивит може също да се появи заедно с ушна инфекция или стрептокок в гърлото.
 • Розово око, причинено от алергени: Този тип често засяга и двете очи едновременно. Може да имате и други симптоми на алергия, като хрема, кихане или астма. Свързаното с алерген розово око има тенденция да води до воднисти сълзи и силен сърбеж.

Какво трябва да направите, ако имате симптоми на розови очи?

Въпреки че розовото око често може да се подобри от само себе си, добра идея е да посетите Вашия лекар за диагноза. Те могат да направят тестове, за да определят причината за вашето розово око и, ако се дължи на бактериална инфекция, могат да предпишат антибиотични капки за очи, за да ускорят възстановяването ви.

Освен това симптомите на розово око могат да бъдат подобни на други очни заболявания, които може да са по-сериозни. Най-добре е да сте внимателни и да сте сигурни, че нямате друг вид очно заболяване.

Розовите очи, причинени от вируси и бактерии, могат да бъдат силно заразни и лесно да се предават на другите. Ако сте диагностицирани с розово око, не забравяйте да практикувате добри хигиенни навици. Мийте ръцете си често, особено когато кашляте, издухвате носа си или докосвате очите или лицето си. Уверете се, че не споделяте лични вещи, като кърпи или грим за очи.

Може ли розовото око да изчезне от само себе си?

да Някои случаи на розови очи ще се подобрят с течение на времето без лечение. Това може да варира в зависимост от причината.

 • Вирусен конюнктивит: Розовите очи, причинени от вирус, обикновено не изискват лечение. В повечето случаи тялото ви ще се пребори с вируса и розовото око ще изчезне с времето. Въпреки това, ако симптомите Ви не започнат да се подобряват в рамките на около 5 дни или ако се влошат, важно е да се консултирате с Вашия лекар. Можете да облекчите дискомфорта в очите с домашни средства, като например внимателно поставяне на хладна, мокра кърпа върху засегнатото око, ако е необходимо.
 • Бактериален конюнктивит: Ако розовото око е причинено от бактерии, то може да изчезне от само себе си без антибиотично лечение, ако имате леки симптоми. Все пак ще искате да получите медицинска помощ, ако очите ви имат гнойно течение или ако имунната ви система е компрометирана.
 • Алергичен конюнктивит: Розовите очи, причинени от алерген, обикновено ще се подобрят, след като вече не сте около алергена. Алергичните лекарства и антихистаминовите капки за очи могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

При вирусни и бактериални розови очи може да отнеме 1 до 2 седмици, за да изчезнат розовите очи. Вашето розово око обаче ще бъде заразно, докато заздравее.

Как се лекуват розовите очи?

Лечението на розовите очи зависи от причината.

Както споменахме, розовите очи, причинени от вирус, обикновено не изискват лечение и често изчезват от само себе си след няколко седмици. Въпреки това, може да са необходими антивирусни лекарства, ако имате по-сериозна форма на вирусен конюнктивит. Такъв може да е случаят, ако розовите очи са причинени от вируса на херпес симплекс или вируса на варицела-зостер.

Антибиотичните капки за очи могат да лекуват случаи на розови очи, причинени от бактериална инфекция. Тези капки за очи могат да бъдат предписани от Вашия лекар или офталмолог. Антибиотичните капки за очи няма да помогнат за лечение на розови очи, причинени от вируси или алергии.

Вашият лекар може да Ви предпише локални стероиди, ако имате тежък случай на конюнктивит. Този тип лекарства могат да помогнат за намаляване на възпалението. Локалните стероиди обикновено се предписват като комбинирани капки с антибиотици в случаи на тежък бактериален конюнктивит.

Вашият лекар може да предложи използването на антихистаминови капки за очи за розови очи, причинени от алергии. Тези капки няма да излекуват розови очи, но вместо това могат да помогнат за облекчаване на симптоми като сърбеж и подуване.

Дори ако имате лек случай на розови очи, добра идея е да посетите вашия лекар. Те могат да ви поставят точна диагноза, да предпишат правилното лечение, ако е необходимо, а също и да се уверят, че нямате по-сериозно заболяване на очите.

Долния ред

Розовите очи могат да бъдат причинени от вирус, бактерии или алергии. Симптомите на розово око могат да варират в зависимост от причината, но често срещаните симптоми включват зачервяване на очите и усещане за песъчинки в окото. Също така е обичайно очите ви да са подпухнали, воднисти, сърбящи или раздразнени.

Въпреки че розовото око често може да се подобри от само себе си, добра идея е да посетите Вашия лекар за диагноза и да получите правилното лечение, ако е необходимо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss