Какви са видовете филтри за вена кава?

Филтрите за вена кава могат да попречат на кръвните съсиреци във вените ви да достигнат до белите дробове. Те могат да бъдат постоянни, дългосрочни решения или временни екрани, които могат да бъдат премахнати след няколко седмици или месеци.

Кухата вена е голямата вена, която пренася кръв обратно към сърцето ви от останалата част от тялото ви. Ако се образува кръвен съсирек във вена (венозен тромбоемболизъм или ВТЕ), Вашият лекар може да препоръча поставянето на метален филтър с форма на чадър във Вашата празна вена, за да предотвратите пътуването на съсирека към белите Ви дробове.

Има множество видове филтри за вена кава, които лекарите могат да използват.

Съсирек, който блокира притока на кръв в една от артериите на белите дробове, е потенциално животозастрашаващо състояние, наречено белодробна емболия (ПЕ).

Кухата вена има две отделни секции. Горната празна вена (SVC) доставя кръв от главата, гърдите и ръцете ви към сърцето ви. Долната празна вена (IVC) носи кръв към сърцето ви от краката, краката и коремните и тазовите органи.

Филтрите най-често се имплантират в IVC. В зависимост от размера и местоположението на съсирека, филтрите на празната вена могат да бъдат постоянни или възстановими. Тази статия обяснява повече за видовете филтри за вена кава и критериите, които лекарите използват, за да решат кой тип ще бъде най-безопасната и ефективна защита срещу PE.

Има ли различни видове филтри за вена кава?

Двата основни типа филтри за куха вена са постоянни (предназначени да бъдат на място за дългосрочен план) и възстановими (могат да бъдат премахнати, след като заплахата от ПЕ премине).

Постоянни филтри за вена кава

Както подсказва името, постоянният вена кава филтър е предназначен да остане на място за цял живот. Постоянните филтри за вена кава не са предназначени за лесно отстраняване, въпреки че някои могат да бъдат извадени без големи усложнения.

Лекарят обикновено ще препоръча постоянен филтър, ако не можете да приемате антикоагуланти (известни също като разредители на кръвта), които помагат за забавяне на процеса на кръвосъсирване.

Преглед на изследване от 2021 г., сравняващ постоянни IVC филтри с други лечения без филтър, предполага, че използването на постоянен филтър намалява риска от нова БЕ без увеличаване на проблемите с кървенето или образуването на нова дълбока ВТЕ.

Колкото по-дълго е поставен филтър, толкова по-голям е рискът устройството да се счупи или да мигрира към сърцето и белите ви дробове, като по този начин увеличава риска кръвен съсирек да достигне и белите ви дробове. един 2016 преглед установиха, че миграцията на устройства се случва два пъти по-често с постоянни филтри, отколкото с възстановими филтри.

Възстановяеми филтри за вена кава

Възстановяващите се филтри за вена кава са предназначени за краткотрайна употреба, но са одобрени и за постоянна употреба. Ако можете да приемате антикоагуланти и имате временен риск от ВТЕ или БЕ, може да сте добър кандидат за възстановим вена кава филтър. Преглед от 2022 г. също отбелязва, че очакваната продължителност на живота от най-малко 6 месеца е един от критериите за възстановяем филтър.

Усложненията са по-чести при възстановимите филтри за вена кава, отколкото при постоянните филтри. Счупванията на устройството са сред най-честите проблеми.

Едно от обясненията е, че филтрите с възможност за възстановяване често се оставят на място по-дълго, отколкото са предназначени, като се има предвид, че повечето филтри с възможност за възстановяване трябва да бъдат премахнати в рамките на 30 дни на поставяне. Някои изследвания, цитирани в a 2016 преглед предполага, че до 33% от възстановимите филтри на вена кава остават постоянно на място.

Има ли алтернатива на филтрите за вена кава?

Не всички кръвни съсиреци във вена кава изискват филтър. За някои хора поставянето на филтър може да не е безопасно. Но има и други възможности за лечение, включително описаните по-долу.

лекарства

The Най-често предписаните лекарства за дълбока венозна тромбоза са антикоагуланти. Те включват инжекционни антикоагуланти, като хепарин, и перорални антикоагуланти, като варфарин.

Други лекарства, използвани за лечение на ВТЕ, се наричат ​​тромболитици или „разрушители на съсиреци“, тъй като действат, като помагат за разтварянето на кръвни съсиреци. Както тромболитиците, така и антикоагулантите повишават риска от усложнения при кървене, така че употребата им трябва да се наблюдава внимателно.

Тромбектомия

В зависимост от размера и местоположението на съсирека, може да е възможно да се унищожи съсирекът, преди да стане животозастрашаващ. Тромбектомията е хирургична процедура, при която хирургът вкарва специално устройство в кръвоносен съд за отстраняване на съсирека.

Какви са рисковете от вена кава филтър?

Както при всяка процедура или лечение, включващо вашите кръвоносни съдове, филтрите за вена кава са свързани с някои рискове.

Поставянето на филтър във вашата куха вена включва поставяне на катетър, който пренася филтъра в артерия и след това го насочва към подходящото място във вената ви. Веднъж там, филтърът трябва да остане на място, позволявайки на кръвта да тече свободно през него, но блокира всички съсиреци, които достигат до него.

Честите рискове от вена кава филтър включват:

  • усложнения при кървене
  • увреждане на празната вена, причинено от самия филтър
  • инфекция
  • нараняване на артерията на мястото на разреза
  • движение на филтъра през вената към сърцето или белите дробове

Освен това, филтърът за вена кава може да не улови съсирек, който се насочва към сърцето и белите дробове, въпреки че това е необичайно. Вена кава филтрите обикновено са безопасни и ефективни. Проучване от 2023 г. предполага, че използването на IVC филтри е свързано със значително намален риск от БЕ и други тежки усложнения.

Долния ред

Решението да използвате постоянен или възстановяем филтър за вена кава зависи от няколко ключови фактора, включително вашите предпочитания. Ако сте получили диагноза кръвен съсирек във вашата празна вена, не забравяйте да обсъдите всичките си възможности за лечение с вашия лекар, включително рисковете и ползите, свързани с всяка от тях.

Въпреки че филтрите за вена кава могат да бъдат ефективни за предотвратяване на ПЕ, те не са без рискове. Ако вашият лекар ви посъветва да имате такъв, уверете се, че разбирате препоръката и дали те предлагат постоянен или възстановим филтър.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss