Каква е степента на успех за дълбока мозъчна стимулация при болестта на Паркинсон?

Въпреки че не е за всеки, дълбоката мозъчна стимулация може да предложи дългосрочни ползи за хората с болестта на Паркинсон.

Болестта на Паркинсон е неврологично заболяване, характеризиращо се със затруднено движение и координация. Симптомите прогресират с времето. Лекарствата, които повишават нивата на допамин, обикновено могат да ги управляват.

Една от основните цели на лечението на болестта на Паркинсон е да се забави скоростта, с която прогресират вашите симптоми. Лекарствата обикновено са ефективни, но само за определен период от време. Освен лекарствата, няма много възможности за лечение на болестта на Паркинсон.

Въпреки това, дълбоката мозъчна стимулация е хирургична процедура, която може да се обмисли, когато лекарствата вече не са жизнеспособна опция.

При тази процедура хирург имплантира електрическо устройство в мозъка ви, което стимулира засегнатите области и помага за справяне със симптомите ви.

Дълбока мозъчна стимулация и успеваемост при болестта на Паркинсон

Редица различни маркери определят степента на успех на дълбоката мозъчна стимулация за болестта на Паркинсон. Като цяло най-важното е неговата ефективност при справяне със симптоми като треперене.

Изследователи в проучване от 2019 г. проследиха около 200 участници, които получиха дълбока мозъчна стимулация в продължение на повече от 10 години. Резултатите показаха това 75% от участниците смятат, че процедурата им е помогнала да се справят със симптомите си.

В общи линии, изследвания показа, че дълбоката мозъчна стимулация е успешна при управлението на симптомите на болестта на Паркинсон.

Докато процедурата обикновено се обмисля след около 4 години от диагностицирането, някои проучвания разглеждат нейния ефект, когато се извършва по-рано.

Например, малък Проучване от 2020 г измерва ефективността на процедурата между 6 месеца и 4 години от поставянето на диагнозата. След като проследиха участниците в продължение на 5 години, изследователите установиха, че дълбоката мозъчна стимулация помага за намаляване на нуждата от лекарства. Това означава, че е бил ефективен при управлението на симптомите.

Друг фактор за степента на успех е дали дълбоката мозъчна стимулация може да подобри оцеляването. Това е важно, тъй като тежките симптоми на Паркинсон могат да доведат до фрактури, изискващи хоспитализация, пневмония и преждевременна смърт.

един 2014 проучване показват ясно подобрение в преживяемостта при около 100 души с тежка болест на Паркинсон. Не беше ясно точно защо дълбоката мозъчна стимулация удължава оцеляването, но въпреки това беше доказано, че го прави.

DBS спира ли прогресията на Паркинсон?

Дълбоката мозъчна стимулация обикновено се счита за способна да намали прогресията. Това означава, че не е задължително да спира прогресията, а по-скоро помага да се забави. Този ефект изглежда по-очевиден, колкото по-рано се извърши, според a 2018 проучване.

Един от най-трудните аспекти на болестта на Паркинсон е нейният прогресиращ характер. С течение на времето част от мозъка ви се дегенерира, което води до влошаване на симптомите. Не е напълно разбрано защо прогресията продължава или как да се обърне.

DBS дългосрочно лечение ли е?

Веднъж извършена, дълбоката мозъчна стимулация е процедура, която можете да очаквате да използвате до края на живота си. Това е така, защото целта на процедурата е да ви осигури ежедневно, дългосрочно управление на симптомите.

Надяваме се, че след извършване на процедурата ще можете успешно да управлявате симптомите си възможно най-дълго. Това го прави чудесен вариант, когато лекарствата вече не действат напълно.

Какъв процент от хората с Паркинсон получават DBS?

Процентът на хората с болестта на Паркинсон, които получават дълбока мозъчна стимулация, е доста нисък. Това отчасти се дължи на факта, че не всеки с болестта на Паркинсон е добър кандидат за дълбока мозъчна стимулация. Може да има и други бариери, като цена и цялостно здраве.

Едно проучване от 2015 г. изчислява, че около 2% от хората, които отговарят на условията за лечение, действително са го получили. Истинският процент може да е по-висок, но са необходими по-големи проучвания, за да се потвърди.

Кой не е добър кандидат за дълбока мозъчна стимулация?

Ако изглежда, че лекарствата управляват добре симптомите ви и нямате значителни странични ефекти, като цяло не сте добър кандидат за дълбока мозъчна стимулация. Хората с леки случаи на Паркинсон също не се считат за добри кандидати.

Дълбоката мозъчна стимулация не е добър вариант, ако отговаряте на следните критерии:

  • Имате Паркинсон от по-малко от 4 години.
  • Не изпитвате усложнения от лекарства.
  • Не сте годни за операция.
  • В момента имате допълнителни заболявания.

Какъв е недостатъкът на DBS?

Един от основните недостатъци на дълбоката мозъчна стимулация е, че изисква две отделни операции. Една операция вмъква електрически проводници в мозъка ви, а другата операция имплантира контролно устройство под ключицата ви.

За да бъдат операциите възможно най-точни, за предпочитане е да сте будни по време на тези процедури. Това може да бъде плашещо преживяване за някои хора.

След като операциите приключат, вие също ще трябва да живеете с контролера под ключицата. Работи на батерии, което означава, че батериите трябва периодично да се сменят.

Друг недостатък е цената на операцията. Преглед от 2016 г. оценява първоначалните разходи за операция около 35 000 долара на година, за около 5 години. Застраховката може или не може да го покрие.

Долен ред

Дълбоката мозъчна стимулация може да бъде ефективна терапия за някои случаи на болестта на Паркинсон. Доказано е, че има дългосрочни ползи и може също да забави скоростта на прогресиране на заболяването.

Не всеки обаче е добър кандидат за дълбока мозъчна стимулация. Има съображения и квалифициращи фактори, които трябва да се вземат предвид, преди процедурата да може да ви бъде предложена.

Тъй като процедурата е ангажимент за цял живот, най-добре е да я обсъдите с лекар и любим човек, който може да ви помогне да вземете информирано решение.

Ако обаче вашите лекарства са спрели да действат, дълбоката мозъчна стимулация може да бъде добър вариант за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss