Каква е възрастта на началото на шизофренията?

Средната възраст на поява на шизофрения е в ранна зряла възраст, но всеки на всяка възраст може да развие това състояние и симптомите на психоза, които го придружават.

Шизофренията е психично разстройство, което засяга начина, по който интерпретирате реалността. Характеризира се със симптоми на психоза и фалшиви сетивни преживявания като халюцинации, заблуди и несвързани мисли.

Докато има много расови и етнически различия включващи лечение на шизофрения, грижи и рискови фактори, средната възраст на поява на шизофрения остава постоянна в много демографски групи.

Статистика за възрастта на поява на шизофрения

Като цяло, световен мета-анализ от 2021 г. на 192 епидемиологични проучвания установи, че в световен мащаб средната възраст на поява на шизофрения е между 25 и 27 години.

Ако сте много млад или в напреднала възраст, е по-малко вероятно да бъдете диагностицирани с шизофрения, но това състояние може да засегне всеки, независимо от възрастта, расата, етническата принадлежност, културата, пола или пола.

Демографски Средна възраст на поява
В световен мащаб 25-27 години
женски 25–30 години
мъже 21–25 години
Много ранна/детска шизофрения (под 13-годишна възраст) 9–12 години
Ранно начало/юношеска шизофрения (13-18 години) 14 години
Шизофрения с късно начало: (40 години и повече) 40-45 години

секс

Вашата генетика може да повлияе на каква възраст се развиват симптомите ви.

При жените, изследване предполага шизофренията е най-вероятно да се появи първо на възраст между 25 и 30 години. При мъжете средната възраст на поява на шизофрения е между 21 и 25 години.

По време на публикуването не може да се намери изследване, свързано с появата на шизофрения при транссексуални, несъответстващи на пола или интерсексуални лица. Въпреки това, рискът от симптоми на психично здраве се увеличава по време на пубертета, така че е логично вторият пубертет също да бъде отключващ фактор.

Без значение от вашия пол, ако сте изложени на по-висок риск от шизофрения, може да искате да работите с терапевт или психиатър, който да ви помогне да наблюдавате психичното си здраве по време на пубертета и 20-те години.

Езикът има значение

В тази статия използваме „мъже и жени“, за да обозначим пола на някого, определен от техните хромозоми, и „мъже и жени“, когато говорим за техния пол (освен ако не цитираме източници, използващи неспецифичен език).

Полът се определя от хромозомите, а полът е социална конструкция, която може да варира в различните времеви периоди и култури. Признава се, че и двата аспекта съществуват в спектър както исторически, така и от съвременния научен консенсус.

Възраст на диагнозата

Възрастта, на която получавате диагноза шизофрения, определя дали имате шизофрения с ранно начало, с начало в зряла възраст или с късно начало.

Тъй като шизофренията при деца е рядка, широкомащабните изследвания са ограничени до симптомите на средната възраст, които се появяват в тази група.

А 2011 преглед на шизофрения при деца под 13 години установи, че средната възраст на поява е между 9 години и 12 години. Шизофренията при деца на тази възраст често се нарича „с много ранно начало“ и е изключително рядко.

При юношеска шизофрения (шизофрения с ранно начало) кохортно проучване от 2016 г., използващо база данни за искове на Medicaid, установи, че от 613 случая средната възраст на шизофрения с ранно начало при юноши е приблизително 14 години.

Същият преглед, идентифициращ разликите по пол, също установи пикова поява на късен стадий на шизофрения между 40 и 45 години, предимно при жени.

Ранни симптоми на шизофрения

Шизофренията при децата може да бъде трудно забележима. Симптомите често са различни от тези при възрастните и се припокриват с типичното поведение на юношите, но много хора развиват шизофрения в ранна възраст.

А 2010 проучване показва, че 23% от жените и 39% от мъжете, живеещи с шизофрения, развиват състоянието до 19-годишна възраст.

Симптомите на шизофрения с ранно начало могат да включват:

 • казвайки неща, които нямат смисъл
 • необичайно поведение или странни мисли, идеи или вярвания
 • да виждате или чувате неща, които не са там
 • спад в академичните среди
 • смесване на фантазии, като телевизия или сънища, с реалността
 • промени в личността
 • екстремни промени в настроението
 • оттегляне
 • влошаване на личната хигиена
 • силна тревожност или страх

 • загуба на приятелства/неспособност за създаване на приятелства
 • постоянно объркване

Знаят ли хората, живеещи с шизофрения, че я имат?

Шизофренията е разстройство, което променя вашето възприятие за реалността. Това означава, че това, което преживявате, може да се почувства реално за сетивата ви, дори и да не се случва в действителност.

Много хора, живеещи с шизофрения, не са в състояние да признаят наличието на разстройството. Това не е защото те отричат ​​- това се дължи на психологическо състояние, наречено анозогнозия.

Анозогнозия възниква, когато не можете да мислите достатъчно ясно, за да установите осъзнаването на симптомите. А 2014 г литературен преглед изчислява, че 57% до 98% от хората, живеещи с шизофрения, могат да изпитат анозогнозия.

Как се тества за шизофрения?

Няма нито един тест, който да ви каже дали живеете с шизофрения.

Получаването на диагноза идва след оценка от специалист по психично здраве, където ще обсъдите вашите симптоми, медицинска история и употреба на вещества, отпускани с рецепта, или развлекателни вещества.

Официалната диагноза на шизофренията се поставя при спазване на критериите, описани в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, 5th издание, редакция на текста (DSM-5-TR).

Критериите DSM-5-TR определят шизофренията като изпитване на поне два от следните симптоми на психоза за значителен период от време за период от 1 месец:

 • халюцинации
 • заблуди
 • дезорганизирано мислене
 • дезорганизирана двигателна функция или кататония
 • силен стрес и безпокойство

Поне един от симптомите, които изпитвате, трябва да е халюцинации, заблуди или дезорганизирано мислене.

Получаване на подкрепа за шизофрения

Шизофренията е състояние през целия живот, но ранното лечение може да помогне за подобряване на вашите дългосрочни резултати.

Получаването на грижи по време на първия ви епизод на психоза, например, може да ви помогне бързо да контролирате симптомите и може да намали колко често ще бъдете приемани в болница за бъдещи грижи.

След като се срещнете с вашия здравен екип, ще бъде препоръчана комбинация от медикаментозни и психотерапевтични подходи, за да се намали до минимум влиянието на шизофренията върху ежедневието ви.

Ако по всяко време искате да научите повече за шизофренията или искате достъп до ресурси във вашия район, можете да говорите поверително с представител на психичното здраве, като се обадите на Националната линия за помощ на SAMHSA на 1-800-662-4357.

Списък с местни мрежи за поддръжка също е достъпен, като се обадите на линията за помощ на NAMI на адрес 1-800-950-6264 или като изпратите имейл на NAMI на info@nami.org.

Шизофренията е психично разстройство, което засяга начина, по който интерпретирате реалността. Може да се появи във всяка възраст, но най-често се появява в зряла възраст, между 25 и 27 години, и по-рано при мъжете, отколкото при жените.

Симптомите при деца може да са различни от тези при възрастни и много хора не осъзнават, че живеят с шизофрения.

Навременното лечение, включително използването на лекарства и психотерапия, може да помогне за подобряване на дългосрочните резултати.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss