Каква е връзката между H. Pylori и запека?

Helicobacter pylori (H. Pylori) обикновено се намира в червата ви в малки количества, но може да стане неуправляема и да причини храносмилателни проблеми, като язви и запек.

Запекът е често срещан симптом на инфекция от бактерията Helicobacter pylori (H. pylori) в храносмилателния тракт.

Прочетете, за да научите повече за връзката между H. pylori и запека, кога да се свържете с лекар за запек и как те могат да лекуват запека, причинен от H. pylori.

Дали H. pylori причинява хроничен или остър запек?

Инфекциите с H. pylori засягат около 44% на хора по света.

Инфекциите с H. pylori имат тясна връзка с хроничния запек, който не се подобрява с домашно лечение за няколко седмици. Това е така, защото самите инфекции с H. pylori продължават дълго време.

Имайте предвид това хроничен запек се случва, когато имате по-малко от три изхождания на седмица.

Изпражненията може да са твърди и може да почувствате, че все още не сте свършили, дори след като някои излязат. Острият запек, който продължава няколко дни, обикновено не е причина за безпокойство.

А 2018 проучване от 166 души с H. pylori инфекции предполага, че хроничният запек има пряка връзка с H. pylori.

Всички хора в проучването са получили лечение с ерадикационна терапия, която премахва инфекция от червата. Всички те съобщават за по-малко запек след пълния курс на лечение.

Подробен Обзорна статия за 2023 г също отбеляза, че много инфекции с H. pylori продължават дълго време, което води до хроничен запек.

H. pyloriинфекциите нарушават типичните добри бактерии в червата, които поддържат храносмилането. Дългосрочната инфекция затруднява хората да смилат храната и да я придвижват през червата.

Може ли H. pylori да причини запек и подуване на корема?

H. pyloriинфекция — заедно със свързана инфекция, известна като тънкочревен бактериален свръхрастеж (SIBO) — понякога може да причини запек и подуване на корема.

А 2022 преглед отбелязват, че до две трети от хората с H. pylori инфекции и SIBO изпитват подуване на корема, но че запекът е по-рядко срещан от подуване на корема по време на активна инфекция.

Може ли H. pylori да причини запек и диария?

Запекът и диарията понякога могат да се появят заедно по време на инфекция с H. pylori. Но диарията е много по-рядко срещан симптом от запека.

Съобщава се за диария при малки деца, които получават инфекции с H. pylori, но това се счита изключително рядко.

Лечението с H. pylori причинява ли запек?

Лечението с H. pylori, особено ерадикационната терапия, не причинява запек.

Точно обратното е – антибиотиците, използвани при ерадикационната терапия, могат да причинят диария, тъй като свръхрастежът на бактериите се отмива от червата ви.

А Проучване от 2019 г показват, че до 35% от хората, които са получили ерадикационна терапия, са имали диария, особено ако са получили „тройна терапия“, включваща езомепразол, кларитромицин и амоксицилин, както и пробиотик в продължение на 2 седмици.

Статия за преглед от 2022 г. също предполага, че диарията се случва при до 48% от хората, които получават ерадикационна терапия за инфекции с H. pylori.

Кога да се свържете с лекар

Потърсете медицинска помощ за запек, ако продължи повече от няколко дни или ако имате някой от следните симптоми:

 • диария, която продължава повече от няколко дни

 • треска
 • втрисане
 • повръщане
 • коремни спазми
 • болезнено подуване на корема
 • кръв в изпражненията

Как се лекува запек?

Ерадикационната терапия е най-ефективното лечение на запек, причинен от H. pylori. Това включва използване на антибиотици и инхибитор на протонната помпа за период от 2 седмици.

А Проучване от 2022 г тества ерадикационната терапия върху 287 души със запек, които имат положителен тест за H. pylori. Изследователите установяват, че хората са почувствали значително облекчение 2 месеца след като са били подложени на ерадикационна терапия.

Ето някои често срещани лечения за запек, който не изчезва след няколко дни:

 • добавки с фибри, които помагат за насърчаване на движението в червата ви

 • осмотични средства като магнезиево мляко за увеличаване на притока на кръв в червата
 • омекотители за изпражнения, за да помогнат на твърдите изпражнения да преминат по-лесно през дебелото черво

 • лубриканти като минерално масло, за да помогнете на изпражненията да се плъзгат през дебелото черво
 • стимулиращи лаксативи, за да помогнат на вашите чревни мускули да се свият и да прокарат изпражненията

Дългосрочният запек, който не се облекчава от ерадикационна терапия или други лечения, може да изисква отстраняване на изпражненията по друг начин, като например:

 • клизма, която да ви помогне да прочистите дебелото черво с физиологичен разтвор

 • лекарства с рецепта, които помагат да се повишат нивата на течности в червата ви или правят движенията на червата по-редовни
 • отстраняване на изпражненията от медицински специалист с помощта на пръст, вкаран в ректума, за да се разчупи и издърпа фекален удар
 • операция (цекостомия), за да помогне за изчистване на чревно запушване

За вкъщи

Запекът е често срещан симптом на H. pyloriинфекция.

Лечението на инфекцията с ерадикационна терапия може да помогне за облекчаване на запека, особено когато се използва заедно с други методи като увеличаване на фибрите или използване на омекотители на изпражненията.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss