Каква е връзката между чернодробната цироза и анемията?

Анемията е често срещана сред хората с цироза на черния дроб.

Цирозата е състояние, при което черният дроб е силно увреден. Тъй като черният дроб играе роля в много важни телесни функции, цирозата може да доведе до здравословни проблеми, включително анемия.

Анемията включва нисък брой червени кръвни клетки или нисък хемоглобин. Тъй като хемоглобинът транспортира кислород в тялото ви, анемията може да причини умора, слабост и задух. Това състояние е често срещано при хора с цироза.

Анемията също може да влоши състоянието на черния дроб, особено когато не се лекува. Поради тази причина е важно хората с чернодробна цироза да се изследват за анемия и да управляват добре анемията си.

Често ли се среща анемия при пациенти с чернодробна цироза?

Да, анемията е често срещана при хора с чернодробни заболявания, включително цироза.

Проучванията изчисляват, че между 66-75% от хората с чернодробна цироза развиват анемия в даден момент. По-често се среща при пациенти с чернодробно заболяване с късен стадий на тежка цироза.

Връзка между анемията и тежестта на цирозата

Колкото по-тежка е цирозата, толкова по-вероятно е да развиете анемия.

Най-често срещаният тип анемия е желязодефицитната анемия (IDA). Скорошно проучване казва, че IDA е наблюдавана при 22% на пациенти с компенсирана цироза (ранен стадий на цироза). За разлика от това, IDA се намира в 78% на тези с декомпенсирана цироза (тежко чернодробно заболяване в късен стадий).

Проучване от 2020 г. установи, че анемията и системното възпаление са силно свързани с тежки чернодробни усложнения. Ако имате както чернодробно заболяване, така и анемия, е по-вероятно да развиете тежка цироза.

Анемията се свързва с тежка цироза по две причини: чернодробното заболяване може да доведе до анемия, но анемията може също да влоши състоянието на черния ви дроб.

Как черният дроб е свързан с анемията?

Има редица причини, поради които заболяването на черния дроб може да доведе до анемия, според a Проучване от 2022 г.

Следните проблеми при чернодробна цироза могат да причинят анемия:

  • Хронично възпаление. Чернодробното заболяване е свързано с хронично възпаление, което може да причини нормоцитна нормохромна анемия.
  • По-ниски нива на еритропоетин. Черният дроб произвежда хормон, наречен еритропоетин, който стимулира костния мозък да произвежда червени кръвни клетки. Когато черният дроб е увреден, той може да произвежда по-малко еритропоетин, което води до намаляване на производството на червени кръвни клетки.
  • Загуба на кръв. Хората с чернодробна цироза са по-склонни да развият варици, които представляват разширени вени, в хранопровода и стомаха. Ако вариците се спукат, това може да доведе до тежка загуба на кръв, вероятно причиняваща анемия.
  • Хиперспленизъм. Вашият далак разгражда червените кръвни клетки. Хората с чернодробно заболяване може да развият хиперспленизъм (свръхактивен далак), което означава, че далакът разгражда червените кръвни клетки много по-бързо, отколкото те се произвеждат. Това може да причини анемия.
  • лекарства. Интерферонът и рибавиринът често се използват за лечение на чернодробно заболяване, особено хепатит. Въпреки че тези лекарства могат да бъдат ефективни, и двете могат да доведат до анемия.
  • Недохранване. Хранителни вещества като желязо, витамин B12 и фолат са важни за производството на червени кръвни клетки. Когато черният ви дроб е компрометиран, за тялото ви е по-трудно да абсорбира хранителни вещества от храната ви. Това може да доведе до хранителни дефицити, които могат да причинят анемия.

Възможно е повече от един от тези рискови фактори да играят роля в развитието на анемия.

Анемия с цироза и краен стадий на чернодробно заболяване

Въпреки че всеки с чернодробно заболяване е изложен на по-висок риск от развитие на анемия, анемията е по-честа с напредването на чернодробното заболяване. Крайният стадий на чернодробно заболяване, по-специално, е силно свързан с анемия.

Като скорошно проучване посочва, че пациентите с цироза и анемия обикновено имат по-висок резултат по скалата на модела за крайна фаза на чернодробно заболяване (MELD). MELD е точкова система за оценка на тежестта на хронично чернодробно заболяване.

Хората с анемия също са по-склонни да имат по-ниски нива на албумин. Ниските нива на албумин или хипоалбуминемията са индикатор за чернодробна недостатъчност.

Как се лекува анемията с цироза?

Ако имате едновременно анемия и цироза, трябва да се лекувате и за двете състояния. Ако сте имали проблеми с черния дроб и изпитвате симптоми на анемия, помолете лекар да тества нивата на желязо.

Скорошно проучване разглежда хора с анемия и цироза на черния дроб. Заключението е, че ако анемията ви бъде лекувана успешно, е по-вероятно да оцелеете, без да се нуждаете от чернодробна трансплантация.

Лечението на анемия при цироза може да се лекува с:

  • добавки с желязо
  • добавки с фолиева киселина
  • добавки с витамин B12 или инжекции с B12
  • спазване на питателна, балансирана диета

В тежки случаи може да Ви бъде предписано лекарство за стимулиране на еритропоезата, което стимулира костния Ви мозък да произвежда повече червени кръвни клетки. Хората с тежка анемия може да се нуждаят от кръвопреливане, за да увеличат броя на червените кръвни клетки.

Долен ред

Анемията е често срещана при хора с цироза на черния дроб. В допълнение към неприятните симптоми на анемия, състоянието може да причини допълнителни усложнения при хора с чернодробно заболяване.

Изследванията показват, че лечението на анемия може да предотврати по-нататъшно влошаване на черния дроб. Ако имате чернодробно заболяване, важно е да проверите нивата на желязо за анемия. Обичайните лечения за анемия включват добавки, питателна диета и лекарства с рецепта.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss