Каква е връзката между деперсонализацията и шизофренията?

Деперсонализацията може да бъде симптом на шизофрения, но чувството, че сте отделени от себе си, не означава, че развивате разстройство от шизофрения спектър.

Шизофренията е прогресивно разстройство на психичното здраве през целия живот, което включва предимно симптоми на психоза – епизоди на фалшиво възприемане на реалността като халюцинации или заблуди.

Симптомите на психозата са диагностични характеристики на шизофренията, но много други симптоми могат да придружават това състояние. Не е необичайно да се чувствате откъснати от себе си, сякаш сте външен човек, който гледа.

Това усещане за отделяне от вашата идентичност е известно като деперсонализация, част от по-голямо психологическо преживяване, наречено дисоциация.

Деперсонализация, дереализация и дисоциация

Дисоциацията е общ термин за психологическо усещане за разединение. Включва 5 области на възприятие:

 • деперсонализация
 • дереализация
 • амнезия
 • объркване на самоличността
 • промяна на идентичността

Деперсонализацията е част от дисоциацията, която предполага липса на връзка с вашето усещане за себе си. Понякога се бърка с дереализация, което е липса на връзка с околната среда около вас.

Дали деперсонализацията е симптом на шизофрения?

Обичайно е преживяванията на дисоциация, включително деперсонализация, да се появят при шизофрения.

Сравнително проучване от 2016 г. установи, че деперсонализацията изглежда се случва най-често в ранните стадии на шизофренията, като намалява, когато разстройството стане хронично.

Деперсонализацията обаче не е уникална за шизофренията.

„Това може да е симптом на шизофрения, но може да е и собствено разстройство“, обяснява д-р Каролина Естевес, клиничен психолог от Маями, Флорида. „Хората, които изпитват деперсонализация, не е задължително да имат шизофрения. Вместо това те може да имат разстройство на деперсонализация-дереализация (DDD) или тревожно разстройство.

Тя добавя, че много хора имат преходни чувства на деперсонализация без наличието на каквото и да е разстройство.

Примери за деперсонализация при шизофрения

Ефектите от деперсонализацията могат да бъдат много индивидуални. Може да имате преживявания като:

 • чувствате се роботизирани или не можете да контролирате двигателната си функция или речта
 • усещане за носене около тялото ви или преживявания извън тялото
 • гледайки себе си, сякаш сте във филм
 • неспособност да опишете или идентифицирате емоциите си (алекситимия)
 • изкривено усещане за време
 • усещане, сякаш вътрешното ви Аз отсъства или е нереално
 • изтръпване на естествени усещания като глад, жажда или либидо
 • промени във възприятието на частите на тялото ви, сякаш са свити или уголемени
 • чувството, че спомените ви принадлежат на някой друг

Може ли деперсонализацията да доведе до шизофрения?

Деперсонализацията не е причина за шизофрения.

„Първият не е предшественик на втория“, обяснява Естевес. „Шизофренията е вид органично мозъчно заболяване, характеризиращо се с дисфункция на невротрансмитерите и мозъчната тъкан. От друга страна, деперсонализацията е психологическа.

Какво е деперсонализация?

Деперсонализацията е психологическо изживяване, при което се чувствате отделени от чувството си за себе си. Може да включва промени във възприятието на неща, които ви правят „вие“, като вашите спомени, емоции, желания, интереси или телесни функции.

Това не е форма на психоза. Диагностичният и статистически наръчник за психични разстройства, 5th издание, (DSM-5-TR), показва, че реалността остава непокътната в деперсонализацията.

Деперсонализацията също не е същото като объркване или промяна на идентичността, други компоненти на дисоциацията. Преживяването на деперсонализация означава, че вашата идентичност остава дори ако се чувствате отделени от вашите усещания.

Дисоциацията на идентичността, от друга страна, включва незнанието или вярата кой сте всъщност е това, което сте.

Какво причинява деперсонализацията?

Всеки може да преживее мимолетни моменти на деперсонализация, особено по време на силен стрес или тревожност.

Подобно на други форми на дисоциация обаче, това е симптом, често свързан с травматично преживяване.

„Деперсонализацията може да бъде причинена от безпокойство, стрес или травматични преживявания“, казва Естевес. „Това може да бъде и страничен ефект от употребата на наркотици, като психеделици или [cannabis].”

Тя обяснява, че деперсонализацията най-често се свързва с DDD и тревожни разстройства, но може да бъде симптом на други психични заболявания като шизофрения и депресия.

„Но това не означава непременно, че индивидът има някое от тези разстройства“, посочва тя. „Както споменахме по-рано, много хора изпитват чувство на деперсонализация, без да имат някакво диагностицирано психично заболяване.“

Точният механизъм зад дисоциативните чувства, като деперсонализацията, може да бъде свързан с атипично нервно запалване в постеромедиалния кортекс на мозъка.

А 2020 г проучване при гризачи идентифицира отчетлив, синхронизиран модел на изстрелване на специфични нерви, възникващи по време на моменти на дисоциация.

Защо тези нерви първоначално променят своята функция остава неизвестна и преглед на изследването от 2021 г. показва, че е необходима повече последваща работа, за да се затвърди връзката между нервните пътища и дисоциацията.

Какво представлява дисоциативната шизофрения?

Дисоциативната шизофрения не е официална диагноза, въпреки че може да е общ термин, използван за описване на шизофрения с редовни преживявания на дисоциация.

Джоан Хамптън, лицензиран професионален съветник и главен изпълнителен директор на Oasis Mental Wellness, обяснява: „Терминът дисоциативен се използва за описване на широк спектър от симптоми и разстройства, включително дисоциативна амнезия, дисоциативно разстройство на идентичността и разстройство на деперсонализация, които включват смущения в съзнанието, памет, идентичност, емоция или чувство за себе си.

Когато дисоциацията е изявена, едно от тези състояния обикновено се диагностицира отделно от шизофренията.

Долен ред

Деперсонализационната шизофрения не е официална диагноза, въпреки че чувството на откъснатост от себе си може да бъде обща характеристика на ранен стадий на шизофрения.

Също така е естествено да преживеете мимолетни моменти на деперсонализация без наличие на разстройство. Стресът, безпокойството, лекарствата и употребата на вещества могат да създадат този тип усещане.

Ако сте загрижени за симптомите на деперсонализация или искате да научите повече, помислете дали да говорите със специалист по психично здраве или да се обадите на Националната линия за помощ на SAMHSA на 1-800-662-4357.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss