Йога за пациенти с рак: 5 предимства, 4 пози

През 2015 г. се изчислява, че повече от 1,6 милиона хората са били диагностицирани с рак само в Съединените щати. Те ще бъдат подложени на болезнени режими на лечение, стрес и емоционални травми.

Терапевтичните дейности като йога могат да допълнят медицинското лечение за борба с рака, за да помогнат за излекуването на тялото, ума и духа в разгара на битката с рака.

„Няколко проучвания показват, че йога може да се бори с умората и да подобри силата и обхвата на движение при пациенти, подложени на лечение на рак“, казва д-р Маги ДиНом от Института за рак на Джон Уейн в Санта Моника, Калифорния.

И така, какви са ползите от йога при пациенти с рак и как можете да започнете?

1. По-ниска умора

Няколко проучвания свързват йога с намалената умора при пациенти с рак. Няколко проучвания съобщават за значително намаляване на умората чрез използването на йога и три проучвания показа, че умората на пациентите намалява с повече йога сесии, които правят на седмица.

2. Намалете стреса

Борбата с животозастрашаващо заболяване е физически, емоционално и психически стресиращо. Йога може да помогне и с този аспект на рака. Едно проучване установи, че практикуването на седемседмична йога рутина е в състояние да намали вероятността от развитие на „нарушение в настроението“ с до 65 процента. Други изследвания установи, че намаляването на стреса също подобрява качеството на живот, апетита и може да бъде отговорно за намаляването на болката.

3. Подобряване на физическото функциониране

В допълнение към всичко, което мислите, ракът засяга способността ви да се движите. Прекарването на време в болницата или болен у дома може да направи тялото сковано и болезнено и да затрудни изпълнението на ежедневните задачи. Като редовна форма на упражнения, йога е нежен начин да останете подвижни и активни. Преглед на 16 опита установи, че редовната практика на йога може да подобри функционалното благосъстояние както при пациенти с рак, така и при оцелелите.

4. Спете по-добре

Комбинацията от физически и психически стрес може да затрудни съня, но заздравяването на тялото изисква достатъчно почивка. Йога може да помогне при безсъние и да улесни пациентите с рак да се отпуснат през нощта. Някои изследвания установи, че йога може да помогне за подобряване на качеството, ефективността и продължителността на съня.

5. По-нисък риск от рецидив

„Доказано е, че води до намаляване на плътността на телесните мазнини, което може да помогне за намаляване на риска от рецидив на рак“, казва д-р ДиНом от редовната йога практика. Затлъстяването е рисков фактор за рак и управлението на вашите рискове е важно дори след диагноза и възстановяване. Редовните упражнения чрез йога са само един от начините за предпазване от риска.

И така, откъде да започнете?

Пациентите с рак и оцелелите, които напълно не са запознати с практиката на йога, трябва да говорят със своя лекар за програми, които може да са специфични за тяхното състояние. Все по-голям брой онкологични центрове предлагат такива уелнес програми, а инструкторите по йога имат все по-голям опит в работата с такива пациенти.

„Работила съм с пациенти с рак в миналото“, казва Джесика Белофато, основател и директор на JBYoga в Ийст Хамптън, Ню Йорк. „Йога практика, фокусирана върху възстановителни пози, релаксация и медитация, е много полезна при умора, тревожност, депресия и други симптоми на рак и лечение на рак.

Bellofatto препоръчва четири пози, за да започнете:

1. Усукване на гръбначния стълб в седнало положение

Белофато казва, че тази поза може да помогне при храносмилане и гадене. Започнете, като седнете с кръстосани крака на пода.

 1. дишайте
  дълбоко.
 2. На
  на издишване, бавно завъртете тялото си, за да погледнете през дясното си рамо, поставяйки
  лявата си ръка върху дясното коляно и дясната зад тялото.
 3. дишайте
  дълбоко и задръжте разтягането.

2. Крака нагоре по стената

Известна още като Viparita Karani, тази поза може да помогне в борбата с умората.

 1. Седни
  на пода с лявата си страна към стената.
 2. Обърни се
  наляво и вдигнете краката си до стената, докато спускате тялото си
  склонна позиция.
 3. Скоут
  задните части на стената.
 4. Вашият
  раменете и главата ще опират на пода, докато краката ви се изпъват нагоре по стената
  тази спокойна позиция.

3. Наклонен ограничен ъгъл

Supta Baddha Konasana също може да намали умората и стреса.

 1. Започнете
  седнете и съберете краката си пред себе си, като подметките са обърнати към едната
  друг със свити колене и пети, насочени към слабините ви.
 2. бавно
  легнете по гръб, като се подпирате с ръце, докато гърбът ви се опря в
  етаж.
 3. Отпуснете се
  и дишайте дълбоко, с ръце встрани.

4. Седнала медитация

Поза за начинаещи, седнала медитация ви помага да се съсредоточите върху дишането и вниманието.

 1. Седни
  на пода с кръстосани крака пред себе си.
 2. Усещам
  седящите ви кости в контакт с пода.
 3. Удължете
  гръбнака ви, за да седнете високо, и леко спуснете брадичката си леко надолу, така че шията
  е в съответствие с гръбначния ви стълб.
 4. дишайте
  дълбоко и се опитайте да предпазите ума си от лутане.

„Знаем, че животът е болезнен – че получаването на рак и преминаването през лечение на рак е изключително болезнено, емоционално, както и физически“, казва Белофато. „Но като йоги ние също сме научени, че страданието е незадължително, че можем да трансформираме страданието си в пробуждане с признанието, че всичко в живота е за нашето пробуждане.“

Белофато признава, че това постижение е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но йога може да бъде трансформираща за пациенти с рак, които са в състояние да го приложат на практика.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss