Инфекции по време на бременност

Разбиране на инфекциите по време на бременност

Бременността е нормално и здравословно състояние, към което много жени се стремят в даден момент от живота си. Въпреки това, бременността може да направи жените по-податливи на определени инфекции. Бременността може също да направи тези инфекции по-тежки. Дори леките инфекции могат да доведат до сериозно заболяване при бременни жени.

Някои инфекции, които се появяват по време на бременност, представляват основно риск за майката. Други инфекции могат да се предадат на бебето през плацентата или по време на раждането. Когато това се случи, бебето също е изложено на риск от здравословни усложнения.

Някои инфекции, които се развиват по време на бременност, могат да доведат до спонтанен аборт, преждевременно раждане или вродени дефекти. Може дори да са животозастрашаващи за майката. За да се усложнят нещата, лекарствата, използвани за лечение на инфекции, могат да причинят сериозни странични ефекти, особено за бебето. Важно е да се опитате да предотвратите инфекции по време на бременност, за да сведете до минимум рисковете както за майката, така и за бебето.

Защо бременните жени са по-податливи на инфекция

Бременността засяга всяка система в тялото ви. Промените в нивата на хормоните и функцията на имунната система могат да ви направят по-уязвими към инфекции и сериозни усложнения. Раждането и раждането са особено податливи времена както за вас, така и за вашето бебе.

Промени в имунитета

Имунната система защитава тялото от вредни нашественици. Бори се срещу всичко – от бактерии до ракови клетки до трансплантирани органи. Сложна колекция от играчи работи заедно, за да идентифицира и елиминира чужди натрапници.

По време на бременността имунната ви система се променя, така че да може да предпази и вас, и вашето бебе от болести. Различни части от имунната ви система се засилват, докато други се потискат. Това създава баланс, който може да предотврати инфекция в бебето, без да застрашава здравето на майката.

Тези промени също помагат да защитите бебето си от защитните сили на тялото ви. На теория тялото ви трябва да отхвърли бебето като „чуждо”, но не го прави. Подобно на трансплантацията на органи, тялото ви вижда вашето бебе като част „себе си“ и отчасти „чуждо“. Това предпазва имунната ви система от атака на бебето.

Въпреки тези защитни механизми, вие сте по-податливи на инфекции, които обикновено не причиняват заболяване. По време на бременност имунната ви система трябва да работи по-усилено, тъй като поддържа две. Това ви прави податливи на определени инфекции.

Промени в телесните системи

Освен промените в имунната функция, хормоналните промени също могат да увеличат риска от инфекция. Тези колебания в нивата на хормоните често засягат пикочните пътища, които се състоят от:

 • бъбреците, които са органи, които произвеждат урина
 • уретери, които са тръби, които пренасят урината от бъбреците до пикочния мехур
 • пикочния мехур, където се съхранява урината
 • уретрата, която е тръба, която транспортира урината от тялото

Тъй като матката се разширява по време на бременност, тя оказва по-голям натиск върху уретерите. Междувременно тялото увеличава производството на хормон, наречен прогестерон, който отпуска мускулите на уретера и пикочния мехур. В резултат на това урината може да остане в пикочния мехур твърде дълго. Това увеличава риска от развитие на инфекция на пикочните пътища. Хормоналните промени също ви правят по-податливи на вид гъбична инфекция, известна като кандидоза. По-високите нива на естроген в репродуктивния тракт ви предразполагат към гъбични инфекции.

Освен това промените в количеството течност в белите дробове могат да повишат риска от белодробни инфекции, като пневмония. Белите ви дробове съдържат повече течност по време на бременност, а увеличеното количество течност оказва по-голям натиск върху белите дробове и корема. Това затруднява тялото ви да изчисти тази течност, което води до натрупване на течност в белите дробове. Допълнителната течност стимулира растежа на бактериите и възпрепятства способността на тялото ви да устои на инфекцията.

Рискове за майката и бебето

Рискове за майката

Някои инфекции, които се появяват по време на бременност, създават проблеми предимно за майката. Те включват инфекции на пикочните пътища, вагинит и следродилна инфекция.

Рискове за бебето

Други инфекции са особено обезпокоителни за бебето. Например, цитомегаловирусът, токсоплазмозата и парвовирусът могат да се предават от майка на бебе. Ако това се случи, това може да има сериозни последици.

Все още не съществува ефективно лечение за цитомегаловирусна инфекция, която присъства при раждането. Предлагат се антибиотици, които могат да лекуват успешно токсоплазмоза. Въпреки че няма антибиотици за парвовирус, инфекцията може да се лекува с вътрематочно кръвопреливане.

Рискове както за майката, така и за бебето

Някои инфекции са особено вредни както за майката, така и за бебето. Те включват:

 • сифилис
 • листериоза
 • хепатит
 • ХИВ
 • група Б стрептокок (GBS)

Антибиотиците са ефективни срещу сифилис и листерия при майката и бебето, ако инфекцията бъде диагностицирана своевременно. Въпреки че няма антибиотици за вирусен хепатит, вече има ваксини, които помагат за предотвратяване на инфекции с хепатит А и В.

ХИВ инфекция

ХИВ инфекцията по време на бременност е сериозен и потенциално животозастрашаващ проблем. Въпреки това, новите комбинации от множество лекарства сега значително удължават продължителността на живота и подобряват качеството на живот на хората с ХИВ. Заедно с цезарово сечение преди началото на раждането, тези лекарствени терапии са забележително ефективни за намаляване на скоростта на предаване на HIV инфекцията от бременни жени на техните бебета.

Стрептокок от група В

Лекарите тестват всяка жена в края на бременността за GBS. Тази инфекция се причинява от обикновена бактерия, известна като стрептокок от група В. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията, около 1 от 4 жени носят GBS инфекция. Тази инфекция най-често се предава по време на вагинални раждане, тъй като бактерията може да присъства във вагината или ректума на майката. При бременни жени инфекцията може да причини вътрешно възпаление, а също и мъртво раждане. Новородените, заразени с GBS, могат да развият сериозни и потенциално животозастрашаващи инфекции. Те включват сепсис, пневмония и менингит. Когато не се лекуват, такива инфекции могат да причинят вродени дефекти при бебето, включително загуба на слуха или зрението, затруднения в ученето и хронични умствени увреждания.

Значението на знанието и непрекъснатите грижи

Връзката между Вас и Вашия лекар е жизненоважна по време на бременността Ви. Познаването на повишения риск от инфекция по време на бременност и потенциалната вреда за вас и вашето бебе може да ви помогне да предотвратите предаването. Познаването на различните видове инфекции, които могат да възникнат, също ви позволява да разпознаете симптомите. Ако се разболеете, получаването на навременна диагноза и ефективно лечение често могат да предотвратят усложнения. Не забравяйте да говорите с Вашия лекар за всички притеснения или въпроси, които имате по време на бременност.

Как да предотвратим инфекции по време на бременност

Инфекциите по време на бременност са предотвратими. Вземането на малки, ежедневни предпазни мерки може да измине дълъг път за намаляване на евентуалната вреда за вас и вашето бебе. За да предотвратите инфекции по време на бременност, трябва:

 • Редовно мийте ръцете си със сапун и вода. Това е особено важно след използване на банята, приготвяне на сурово месо и зеленчуци и игра с деца.
 • Гответе месата, докато станат добре готови. Никога не яжте недостатъчно обработени меса, като хот-дог и деликатеси, освен ако не са повторно приготвени до горещо.
 • Не консумирайте непастьоризирани или сурови млечни продукти.
 • Не споделяйте прибори, чаши и храна с други хора.
 • Избягвайте да сменяте котешка постеля и стойте далеч от диви гризачи или домашни любимци.
 • Практикувайте безопасен секс и се тествайте за полово предавани инфекции.
 • Уверете се, че вашите ваксинации са актуални.

Уговорете час с Вашия лекар веднага, ако сте болни или смятате, че сте били изложени на заразна болест. Колкото по-рано се диагностицира и лекува инфекцията, толкова по-добър е резултатът за вас и вашето бебе.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss