Интравенозна пиелограма

Какво е интравенозна пиелограма?

Рентгеновите лъчи са най-известни с използването им при оценка на счупени кости. Те обаче могат да се използват и за разглеждане на различни части на тялото.

Интравенозна пиелограма (IVP) е тест, който използва рентгенова снимка и багрило за показване на бъбреците и пикочните пътища. Той прави снимки на бъбреците, пикочния мехур и уретерите. Уретерите са тръбите, които носят урина от бъбреците до пикочния мехур.

Ако имате проблеми с пикочните пътища или коремна болка, Вашият лекар може да Ви назначи IVP. IVP може да се направи в кабинета на Вашия лекар от рентгенов техник. Може да се направи и в болница.

Защо се прави този тест?

Вашият лекар може да назначи IVP, ако имате признаци на бъбречен проблем. Те включват болка в гърба или гърба или кръв в урината.

IVP може да помогне за диагностициране:

  • инфекции на пикочния мехур и бъбреците
  • камъни в пикочния мехур и бъбреците
  • тумори
  • уголемена ниша
  • нараняване на корема
  • запушване на пикочните пътища

IVPs все още се извършват. Компютърната томография (КТ) обаче сега е предпочитаният начин за изследване на отделителната система. Извършването на тези сканирания отнема по -малко време. Те също така могат да предоставят алтернативни гледни точки на системата.

Как да се подготвя за IVP?

Пиенето на много течности ден преди теста може да ви помогне да подготвите бъбреците си да отделят багрилото.

Преди да направите IVP, кажете на Вашия лекар, ако:

  • може да си бременна
  • имате алергии, особено към йод или морски дарове
  • някога сте имали нежелана реакция към рентгеново багрило (контрастно багрило)

Ако имате диабет и приемате инсулин, трябва да попитате Вашия лекар дали трябва да приемате инсулин в деня на изследването.

Вечер преди срещата ще трябва да ядете специална диета. Това е за да се сведе до минимум твърдите изпражнения в дебелото черво. Изпражненията могат да затруднят разчитането на рентгеновите лъчи. Може също да бъдете инструктирани да приемате слабително в деня преди теста и да ограничите вечерята си до изчистване на течности.

Как се извършва IVP?

След като изпразните пикочния мехур, в ръката или ръката ви ще бъде поставена интравенозна линия. След това Вашият лекар или медицинска сестра ще инжектират контрастното багрило в линията. Ще бъдете помолени да легнете на маса за изпити, а рентгенова камера над вас ще направи първоначални снимки.

При инжектиране на багрилото може да почувствате изтръпване. Може да има усещане, че уринирате. Това е нормално. Може също да имате метален вкус в устата си.

Нова рентгенова снимка ще се прави на всеки няколко минути за 30 до 60 минути. Поредицата от снимки ще проследява багрилото, докато се движи през бъбреците и уретерите в пикочния мехур. Преди да се направи всяка снимка, ще трябва да задържите дъха си. Точно преди последната снимка ще бъдете помолени да изпразните пикочния мехур отново. Последната снимка ще покаже колко добре се е изпразнил пикочния мехур.

След като IVP приключи, можете да възобновите нормалната диета. Пиенето на повече течности може да помогне на тялото ви да отдели багрилото.

Има ли рискове с IVP?

Има някои малки рискове, свързани с IVP.

Контрастното багрило може да повлияе на бъбречната функция. Това обикновено е временно, но няколко души имат трайни щети. Има и шанс да реагирате на багрилото, дори ако никога преди не сте имали алергична реакция.

Вие също сте минимално изложени на радиация от рентгена. Ако сте бременна, дори това малко количество радиация може да навреди на развиващия се плод. Такива усложнения обаче са редки.

Говорете с Вашия лекар за всички притеснения или въпроси, които имате относно IVP преди теста.

Тълкуване на резултатите

След като IVP приключи, времето, необходимо за снимките да бъдат достъпни, варира в зависимост от лабораторията. Когато всички са готови, рентгенолог ще ги прегледа. На Вашия лекар ще бъде изпратен доклад. Обикновено отнема ден или два, за да получите резултатите си. Те ще прегледат вашите резултати с вас и ще говорят за всякакви допълнителни тестове или лечение, които може да се наложи да направите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss