Има ли разлика между бъбречна недостатъчност и бъбречна недостатъчност?

„Бъбречно“ означава нещо, свързано с бъбреците. Здравните специалисти използват термините „бъбречна недостатъчност“ и „бъбречна недостатъчност“ взаимозаменяемо. Но има и други общи термини, които може да чуете да използват.

Вашите бъбреци са два органа с форма на боб, които действат като филтрираща система на тялото ви. Те филтрират течности и кръв, издърпвайки отпадъците, които напускат тялото ви чрез урината.

Ако имате бъбречна недостатъчност, бъбреците ви не работят толкова добре, колкото някога. Ако бъбреците ви изобщо не работят, резултатите могат да бъдат смъртоносни, ако не получите лечение.

Здравните специалисти могат да използват много различни термини за бъбречна недостатъчност. Продължете да четете, за да научите повече за тях и какво означават за вашето здраве.

Какво означава бъбречна или бъбречна недостатъчност?

Бъбречна недостатъчност означава, че бъбреците ви не филтрират толкова добре, колкото преди. Медицинските специалисти могат също да наричат ​​това „бъбречна” недостатъчност. Renal е латинска дума, която означава „на бъбреците“.

С напредване на възрастта лекарите очакват, че бъбреците ви няма да работят толкова ефективно, колкото някога. Но ако имате промени в бъбречната функция, които са извън нормата за вашата възраст, Вашият лекар може да каже, че имате бъбречна недостатъчност.

Няма конкретен тест, който медицинският специалист да използва, за да каже, че със сигурност имате или нямате бъбречна недостатъчност. Те могат да вземат предвид няколко кръвни теста, тестове на урина и вашата медицинска история.

Бъбречната недостатъчност може да бъде остра или хронична, всяка от които има различни потенциални причини и промени в бъбречната функция.

Бъбречното заболяване същото ли е като бъбречната недостатъчност?

Бъбречното заболяване е предпочитаният термин за медицински състояния, при които бъбреците ви не работят както трябва.

Здравните специалисти използваха хроничната бъбречна недостатъчност и хроничното бъбречно заболяване, за да говорят за едно и също нещо. Но бъбречната недостатъчност може да звучи подвеждащо, защото терминът звучи така, сякаш бъбреците ви изобщо не работят.

Когато бъбреците ви работят на много ниско ниво, здравните специалисти наричат ​​това бъбречно заболяване в краен стадий или ESRD.

Ако имате ESRD, имате нужда от диализа или бъбречна трансплантация. Но е възможно да имате бъбречно заболяване известно време, без да се налага диализа за лечение на вашето състояние.

Какво представлява острата бъбречна недостатъчност?

Остра бъбречна недостатъчност (известна още като остро бъбречно увреждане) е, когато изпитате внезапна промяна в това колко добре функционират бъбреците Ви. Състоянието не е прогресивно. Това е бързо, обикновено настъпва за часове до няколко дни.

Острата бъбречна недостатъчност е често срещана в болницата, защото може да сте много болен, дехидратиран или да имате друго медицинско състояние, което засяга притока на кръв и течности към бъбреците.

Някои лекарства получавате в болницата, може също да допринесе за бъбречна недостатъчност.

Не винаги изпитвате симптоми на остра бъбречна недостатъчност. Ако го направите, може да отделяте по-малко урина, да имате подуване на краката и глезените или да се чувствате по-уморени от обикновено.

Ако вече сте болни, може лесно да свържете тези симптоми с другото си медицинско състояние.

Добрата новина е, че острата бъбречна недостатъчност често е лечима. Въпреки че може да се нуждаете от диализа, за да действате като изкуствен бъбрек за кратко време, с лечение здравните специалисти обикновено могат да помогнат за обръщане на острата бъбречна недостатъчност.

Но това обикновено не е така при хронична бъбречна недостатъчност.

Какво представлява хроничната бъбречна недостатъчност?

Хронична бъбречна недостатъчност или хронично бъбречно заболяване (CKD) възниква, когато имате значителна загуба на бъбречна функция за 3 месеца или повече. Здравните специалисти оценяват бъбречната ви функция чрез кръвни изследвания и изследвания на урина.

Един кръвен тест, наречен тест за скорост на гломерулна филтрация (GFR), измерва колко добре функционират бъбреците ви. Ако вашият GFR е по-малко от 60 в продължение на 3 месеца медицински специалист вероятно ще ви диагностицира ХБН.

Вашите бъбреци все още могат да работят, ако имате ХБН. Но те не работят толкова добре, колкото някога. ХБН също има тенденция да бъде прогресивенкоето означава, че един ден бъбреците ви може да не работят и може да се нуждаете от диализа.

Тип състояние Остра бъбречна травма Хронично бъбречно заболяване
Начало • внезапно, обикновено в продължение на няколко часа или дни • над 3 месеца (или повече)
причини • инфекция
• дехидратация
• тежка кръвозагуба
• други причини
• прогресивно състояние, което често възниква при хипертония и захарен диабет
Outlook • обикновено обратими
• може да изисква диализно лечение
• обикновено прогресивно
• може да се лекува в по-ранни етапи с промени в диетата и лекарства
• може да изисква диализа или бъбречна трансплантация в късните етапи

Бъбречна недостатъчност и бъбречна недостатъчност означават едно и също нещо. Може да чуете здравните специалисти да използват термините бъбречно увреждане или бъбречно заболяване, за да обозначават едно и също нещо.

Независимо дали е остра или хронична, бъбречната недостатъчност може да бъде сериозно медицинско състояние.

Ако бъбреците ви не работят правилно, в тялото ви се натрупват отпадъци, което може да ви накара да се почувствате много болни. Но обикновено не започвате да изпитвате симптоми на бъбречно заболяване, докато бъбреците ви не функционират на около 20% или по-малко от предишните си нива.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss