Има ли миризма, свързана с болестта на Паркинсон?

Болестта на Паркинсон причинява производството на мазна субстанция върху кожата ви, което води до специфичен аромат, но обикновено не се забелязва. Въпреки това, намаленото обоняние при хора с Паркинсон може да повлияе на способността им да разпознават миризмата си.

Болестта на Паркинсон (PD) е прогресивно състояние на мозъка, което засяга движението. Хората с PD изпитват треперене, скованост и затруднения с баланса и координацията.

Нови изследвания показват, че хората с PD също могат да имат специфична миризма. Въпреки това, това не е нещо, което обикновеният човек вероятно ще забележи.

Тази статия прави преглед на това, което знаем за това как болестта на Паркинсон влияе върху телесната миризма и обонянието ви.

Хората с Паркинсон имат ли специфична миризма?

Всеки има миризма, независимо дали има или не Паркинсон. Фактори като гени, храна и хормони определят вашата отличителна миризма.

Здравословните условия също могат да повлияят на начина, по който миришете. При хората с болестта на Паркинсон промените в миризмата са свързани с повишено производство на себум, мазна субстанция, секретирана от мастните жлези в кожата.

Това обаче не е аромат, който повечето хора биха забелязали. Авторите на a 2019 преглед имайте предвид, че човек с изострено обоняние откри миризмата на PD едва наскоро.

Можете ли да откриете болестта на Паркинсон, като я помиришете?

Повечето хора не могат да открият болестта на Паркинсон, като я помиришат. Въпреки че PD е свързано със специфичен аромат, това не е миризма, която обикновеният човек вероятно ще забележи.

Хората с изключителна чувствителност към миризмата, известна като хиперосмия, са по-склонни да забележат миризмата на PD.

Ароматът като потенциален биомаркер

Себумът може да бъде биомаркер за PD. Така че тестването на себума може да бъде начин да се покаже, че някой има Паркинсон.

Няколко проучвания изследват ролята на себума при диагностицирането на PD. Например авторите на a Проучване от 2021 г сравняват биохимичния състав на себума от хора с PD и контролна група.

Те съобщават за значителни разлики между двете групи и предполагат, че оценката на профилите на себума може да бъде неинвазивен начин за тестване за PD.

Друго проучване от 2022 г. включва разработването на устройство за миризма, което използва изкуствен интелект, за да открие аромата на PD в проба от себум. Изследователите стигнаха до заключението, че лекарите може да са в състояние да използват тяхната система заедно с други диагностични тестове, за да уловят ранен стадий на PD.

Хипосмия и телесна миризма

Болестта на Паркинсон също причинява хипосмия, което е намалено обоняние.

Според а 2019 прегледхората с хипосмия са почти четири пъти по-склонни да развият PD, отколкото хората, които нямат хипосмия.

Подобно на миризмата на PD, хипосмията се появява рано в прогресията на PD и може да бъде потенциален биомаркер за състоянието.

Хипосмията може да направи някой с PD по-малко вероятно да забележи миризмата на тялото си, което може да бъде проблем за членовете на семейството и лицата, които се грижат за него.

Съвети за намаляване на телесната миризма, свързана с болестта на Паркинсон

Болестта на Паркинсон обикновено не причинява забележима миризма. Въпреки това, ако вие или ваш близък имате PD и сте загрижени за телесната миризма, ето някои съвети, които да вземете предвид:

  • Къпете се редовно: С напредването на PD може да се наложи да адаптирате банята си, за да улесните поддържането на ежедневната си хигиена.
  • Използвайте нежен почистващ препарат: Мекият сапун ще ви позволи да премахнете излишния себум, когато миете лицето и тялото си.
  • Нанесете дезодорант: Опитайте дезодориращ спрей под мишниците, ако се притеснявате от миризмата на тялото.
  • Опитайте попивателни кърпички: Попивателните кърпички, известни още като попивателни хартии, могат да попият себума на лицето.
  • Перете дрехите, кърпите и чаршафите редовно: За да премахнете миризмите при пране, опитайте да добавите чаша бял оцет по време на цикъла на изплакване.
  • Говорете с лекар: Ако сте загрижени за промяна в миризмата на вас или на вашия любим човек, лекарят може да ви помогне да идентифицирате потенциалните причини.
Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси

Продължете да четете, за да научите повече за ролята на миризмата в диагностичния процес.

Могат ли кучетата да надушат болестта на Паркинсон?

Няколко скорошни проучвания показват, че кучетата за следене могат да бъдат полезни при диагностицирането на PD. Например авторите на a Проучване от 2022 г съобщават, че обучени кучета за наблюдение са открили PD с висока точност.

Може ли тест за обоняние да диагностицира болестта на Паркинсон?

Тестът за миризма оценява способността ви да усещате миризми. В момента тестът за обоняние не е достатъчен за диагностициране на PD. Въпреки че хората с намалено обоняние са по-склонни да имат PD, много от тях не развиват състоянието.

Какъв е златният стандартен тест за болестта на Паркинсон?

Има много диагностични тестове за PD. Вашият лекар също ще попита за вашите симптоми и медицинска история и ще използва резултатите от лабораторни и генетични тестове и образни изследвания, за да постави диагноза.

Болестта на Паркинсон засяга производството на себум, мазнина, секретирана на повърхността на кожата, твърдят изследвания. Това вероятно причинява леката разлика в миризмата, свързана с болестта на Паркинсон.

Скорошни изследвания посочват, че себумът от хора с PD е различен от себума от хора, които нямат PD, което го прави потенциален биомаркер за състоянието. Себумът може един ден да се използва за тестване за PD.

Ако вие или някой, когото познавате, имате PD и изпитвате ниска чувствителност към миризма или промяна в миризмата, консултирайте се със здравен специалист.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss