Има ли връзка между COVID-19 и уринарната инконтиненция?

Съществува връзка между двете, но са необходими повече изследвания, за да се разбере защо и как да се лекува уринарна инконтиненция, свързана с COVID-19.

COVID-19 има тенденция да засяга дихателната система. Но изследвания установи, че може да засегне други части на тялото, включително пикочната система.

Хората, които вече имат заболявания на урината, може да забележат влошаване на симптомите със или след инфекция с COVID-19.

По същия начин COVID-19 може да допринесе за уринарни симптоми при тези, които не са ги имали преди.

Какво казва изследването за COVID-19 и уринарната инконтиненция?

Няколко проучвания са открили потенциална връзка между инфекцията с COVID-19 и симптомите на долните пикочни пътища, което предполага, че тези симптоми трябва да се разглеждат като симптом на COVID-19.

Едно проучване от 2020 г. установи, че най-честите уринарни симптоми, свързани с COVID-19, са уриниране 13 или повече пъти за период от 24 часа и уриниране четири или повече пъти през нощта.

И на по-тежки инфекцията с COVID-19, толкова по-тежки могат да бъдат уринарните симптоми.

Причината за това все още не е ясна. Възпалението, което идва от вирусни инфекции може да бъде виновен тъй като възпалението може да увреди вътрешната обвивка на пикочния мехур. Възможно е също тежката форма на COVID-19 да доведе до увреждане на бъбреците, което да повлияе на работата им.

Интересното е, че необходимостта от спешно уриниране или по-честото уриниране е отбелязано като a потенциален страничен ефект на ваксинацията срещу COVID-19 също. Хората също споменаха уринарна инконтиненция.

Но повечето от тези проучвания не оценяват обичайните уриниращи навици на дадено лице преди ваксинацията, което означава, че е трудно да се каже какъв ефект е имала ваксинацията, ако има такъв.

Още едно изследване установи, че хората със свръхактивен пикочен мехур може да имат по-лоши уринарни симптоми след ваксиниране.

Въпреки че подобни нежелани реакции се считат за редки, те може да се дължат на естествения имунен отговор на организма към ваксината.

Какво друго може да причини уринарна инконтиненция?

Много други неща могат да причинят или да допринесат за уринарна инконтиненция, включително:

 • инфекции на отделителната система
 • някои лекарства като диуретици и хормонална заместителна терапия
 • увреждане на мускулите на тазовото дъно, като например при раждане
 • повишен натиск върху стомаха поради бременност или затлъстяване
 • операции като хистеректомия, които могат да увредят областта на пикочния мехур
 • прекомерна консумация на кофеин или алкохол
 • запек

Не само инфекцията с COVID-19 може напоследък да е повлияла на броя на хората с уринарна инконтиненция — промените в начина на живот, дошли с пандемията, също могат да влязат в действие.

Например, хората може да са тренирали по-малко или просто да са се движили по-малко поради блокиране – a известен рисков фактор за уринарна инконтиненция, особено при по-възрастни жени.

Състояние на психичното здраве може да се е увеличили депресията е била свързан с уринарни симптоми.

Освен това, а Проучване от 2021 г установи, че жените в Италия имат по-лоши симптоми на свръхактивен пикочен мехур месец след началото на физическото дистанциране. Стресът може да е фактор тук.

Как да разберете дали имате уринарна инконтиненция?

Ако имате уринарна инконтиненция, ще почувствате загуба на контрол върху пикочния мехур. Следните симптоми са чести:

 • уриниране при кихане, кашляне, смях или упражнения
 • уриниране през нощта
 • необходимост от уриниране по-често от обикновено
 • чувство, че внезапно имате нужда да уринирате
 • отделяне на урина през целия ден

Как се лекува незадържането на урина?

Физическата активност е често срещано лечение на уринарна инконтиненция.

Медицински специалист може да ви помоли да включите повече движение в ежедневието си, да укрепите тазовото си дъно или да задържите урината си за кратки периоди от няколко минути, като постепенно увеличавате с времето.

Ако има специфични причини за вашата инконтиненция, като кофеин или алкохол, избягването на тях също може да помогне.

Ако изглежда, че специфичните упражнения и промените в начина на живот не помагат, лекарствата за намаляване на възпалението или за подпомагане на пикочния мехур да съхранява повече урина може да са опция.

Последната мярка обикновено е операция или процедури за стимулиране на нервите на пикочния мехур.

Но няма изследвания за това кое лечение, ако има такова, е ефективно за хора с уринарни симптоми, свързани с COVID-19.

Симптомите могат естествено да се подобрят с времето, докато тялото се възстановява от COVID-19. Повечето хора са се възстановили напълно от COVID-19 в рамките на 3 месеца. Но някои хора преживяват дълго COVID, което може да означава, че симптомите продължават по-дълго.

Други често задавани въпроси

Инконтиненцията на урина увеличава ли риска от COVID-19?

Изглежда, че няма доказателства, че инконтиненцията влияе върху риска от развитие на COVID-19.

Други медицински състояния, като някои видове рак и напреднало бъбречно заболяване, могат да повишат риска.

COVID-19 увеличава ли риска от уринарна инконтиненция?

Някои изследователи смятат, че симптомите на долните пикочни пътища, като нуждата от по-често уриниране, трябва да бъдат посочени като симптом на COVID-19.

Това означава, че COVID-19 може да причини или да допринесе за състояния на урината като инконтиненция. По-тежка инфекция може да доведе до по-тежки уринарни симптоми.

Но те може да са само временни и да изчезнат, когато тялото се възстанови от вирусната инфекция.

Може ли COVID-19 да повлияе на вече съществуващи уринарни симптоми или да причини усложнения?

Хората, които вече имат заболявания на урината, може да забележат, че симптомите им се влошават с COVID-19.

Отново, това може да е само временно влошаване, което се връща към нормалното, когато човек се възстанови напълно.

Може ли ваксината срещу COVID-19 да повлияе на вече съществуващи уринарни симптоми или да причини усложнения?

Няколко проучвания съобщават за честота на уриниране, спешност и инконтиненция като потенциални странични ефекти от ваксинирането.

И някои хора с предшестващ свръхактивен пикочен мехур са имали по-тежки симптоми след ваксинация срещу COVID-19.

Но е трудно да се каже дали ваксината е виновна или други фактори са имали ефект.

Тези ефекти също не се смятат за особено чести.

Как пандемията от COVID-19 повлия на диагностиката и лечението на уринарна инконтиненция?

Ефектът на пандемията върху нивата на активност и състоянието на психичното здраве може да е довел до увеличаване на хората с уринарни симптоми.

Но това не е единственото въздействие на пандемията. Здравната система беше силно засегната, като лекарите и болниците все още се опитваха да наваксат.

Въпреки че е възможно да се диагностицира и лекува уринарна инконтиненция от разстояние (освен ако не е необходима операция), някои диагнози може да бъдат пропуснати с преминаването към виртуални срещи, особено в по-старите общности, които може да не са запознати с технологиите.

Също така може да е по-трудно да видите или да говорите с лекар за диагноза поради забавяне на достъпа до грижи.

Що се отнася до лечението, хирургичните процедури също се забавиха. Проучване от 2020 г. в Бразилия показа повече от 50% намаление на операциите за стрес инконтиненция сред жените.

Долния ред

Инконтиненцията на урина и други уринарни симптоми може да са симптом на COVID-19. И вирусът може да допринесе за по-тежки симптоми при хора с предшестващи заболявания на урината.

Но са необходими повече изследвания, за да се докаже тази връзка и да се определят най-ефективните възможности за лечение.


Лорън Шарки е базирана в Обединеното кралство журналистка и авторка, специализирана в проблемите на жените. Когато тя не се опитва да открие начин за прогонване на мигрена, тя може да бъде намерена да разкрива отговорите на вашите дебнещи въпроси за здравето. Тя също е написала книга, представяща профили на млади жени активистки по целия свят и в момента изгражда общност от такива съпротивители. Хвани я Twitter.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss