Има ли връзка между соево мляко и естроген?

Общ преглед

Ако харесвате тофу или изберете соево мляко вместо млечни продукти, опасенията относно ефектите на соята върху здравето може да са предизвикали интереса ви.

Въпреки това, изглежда, че има повече въпроси, отколкото отговори за ролята на соята в тялото на жените, особено когато става въпрос за менопауза и рак на гърдата. Има и много недоразумения.

Соята в нашите хранителни доставки е преработен продукт от соята. Тофу е един от най-разпространените източници. Все по-често ще го намерите в заместители на млечни продукти като соево мляко и соево сирене, както и храни, направени специално за вегетарианци, като соеви бургери и други заместители на месо.

Соята съдържа фитоестрогени или естрогени на растителна основа. Това са основно два изофлавона, генистеин и даидзеин, които действат като естроген, женския полов хормон, в тялото.

Тъй като естрогенът играе роля във всичко – от рак на гърдата до сексуално размножаване, оттук произтича по-голямата част от споровете за соята.

Няма доказана връзка с рак

Повечето проучвания, свързващи консумацията на соя с повишен риск от рак на гърдата и други форми на рак, са направени при лабораторни животни. Но тъй като хората метаболизират соята по различен начин от гризачите, тези открития може да не се отнасят за хората, според Американско раково дружество (ACS).

Освен това, проучвания, разглеждащи ефектите на соята върху хората, не са показали потенциал за вреда.

ACS заявява, че тъй като изследванията за връзката между соята и рака все още се развиват, са необходими много повече анализи. Както изглежда, соята не представлява риск от рак.

Всъщност някои проучвания показват, че соята намалява риска от рак.

Ранно проучване, проведено в Япония, предполага, че хормоналните колебания при мъжете, които консумират ежедневно соеви продукти, могат да предпазят от рак на простатата. Проучване от 2013 г. установи, че консумацията на соя в комбинация с пробиотици може да намали риска от рак на гърдата при плъхове.

Изводът: Няма съществени доказателства, че соята категорично увеличава или намалява риска от рак.

Предупреждения със соята

Много проучвания са изследвали ефекта, който соята може да има върху здравето на щитовидната жлеза. В момента не се смята, че соята причинява заболяване на щитовидната жлеза.

Въпреки това, за тези, които приемат лекарства за щитовидната жлеза за хипотиреоидизъм, управлението на приема на соя може да бъде полезно. Соята може да повлияе на функцията на лекарството. Според клиниката Mayo се препоръчва избягване на соята поне 4 часа след приема на лекарството.

Възможни ползи от соята

Менопаузата настъпва, когато жените изпитват намаляване на нивата на естроген.

Тъй като соевите изофлавони действат подобно на естрогена в тялото, понякога им се приписва облекчаване на симптомите на менопаузата. както и да е Американска сърдечна асоциация заявява, че този ефект е малко вероятен.

Ранните доказателства показват, че соята дори може да намали риска от сърдечни заболявания. Въпреки че тези твърдения бяха донякъде преувеличени, изследванията показват, че диета, която замества соята на животински протеин, може да намали LDL или „лошия“ холестерол.

И накрая, проучване от 2017 г. разкрива, че соята може да помогне за предотвратяване и дори намаляване на загубата на кост, свързана с остеопороза, намалявайки риска от фрактури.

Изследователите заключават, че техните открития показват, че жените в постменопауза и други хора с ниска костна плътност могат да се възползват от консумацията на соя.

За вкъщи

Изследванията за потенциалните ползи и рискове за здравето от соята продължават. Докато продължава, това, което знаем за тази растителна храна, ще се развива.

Засега изглежда, че ползите от соята надвишават минусите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss