Има ли връзка между свръхактивния пикочен мехур и еректилната дисфункция?

Свръхактивният пикочен мехур (OAB) и еректилната дисфункция (ED) често се срещат заедно. Те споделят някои от същите причини и рискови фактори и изследванията показват, че двете са свързани.

Връзката между OAB и ED е нещо, което експертите проучват от известно време.

През 2008 г. проучване установи, че подобно на високото кръвно налягане и диабета, OAB може да бъде рисков фактор за ЕД. Същото проучване установи също, че хората със симптоми на долните пикочни пътища (LUTS) съобщават за намалена сексуална активност, удоволствие и цялостно удовлетворение поради техните симптоми.

LUTS е общ термин за симптоми, засягащи способността на долните пикочни пътища да съхраняват и изпразват урина, като колебание при уриниране, спешност, честота, никтурия и дрипиране.

Проучване от 2010 г. също установи, че хората с OAB съобщават за отрицателно въздействие върху сексуалния си живот. Хората, живеещи с мокър OAB – типът, който причинява изтичане – са имали по-дълбоко въздействие върху секса.

Съвсем наскоро, a Проучване от 2021 г установиха, че хората, живеещи с ЕД, са по-склонни да изпитат LUTS и обратно. Като такива, изследователите препоръчват на лекарите да оценят дадено лице и за двете състояния, когато се представят с някое от тях.

Какво друго може да причини свръхактивен пикочен мехур и еректилна дисфункция?

Както OAB, така и ED могат да бъдат причинени от лечения за определени състояния, като доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ), която е уголемена простата, която не е причинена от рак.

ДПХ е много често срещани, особено при cisgender мъже и хора, определени мъже по рождение (AMAB) на възраст 40 и повече години. ДПХ често причинява OAB и въпреки че не причинява ЕД, много от леченията за него могат.

Ракът на простатата и пикочния мехур са известни рискови фактори за OAB и операциите, използвани за лечение на тези видове рак, също могат да причинят ЕД.

Здравословни състояния, които засягат централната нервна система, като множествена склероза (МС) и болест на Паркинсон, също могат да причинят едно от двете. Диабетната невропатия, която е увреждане на нервите, причинено от висока кръвна захар, също може да причини OAB и ED.

Стресът е друг рисков фактор както за OAB, така и за ED и обратно. Хората, живеещи с OAB или ED, често съобщават, че се чувстват тревожни или стресирани поради техните симптоми. Тревожността и стресът също могат да влошат симптомите, създавайки цикличен ефект.

По-възрастната възраст и затлъстяването са други известни рискови фактори за OAB и ED.

Какви възможности за лечение са налични за свръхактивен пикочен мехур и еректилна дисфункция?

OAB и ED могат да бъдат лекувани с комбинация от лекарства и мерки за начина на живот, някои от които са полезни и за двата проблема. Например, доказано е, че упражненията за тазовото дъно помагат на OAB и ED.

Тези мерки за начина на живот също могат да помогнат и при двете условия:

 • управление на теглото
 • опитвайки се да намалите стреса и безпокойството
 • ограничаване или отказване от тютюнопушенето
 • ограничаване на консумацията на алкохол
 • предотвратяване на запек, тъй като може да засегне пикочния мехур и тазовото дъно

Други лечения за OAB включват:

 • ограничаване или избягване на храни и напитки, които стимулират пикочния мехур, като напитки с кофеин, продукти с изкуствени подсладители и киселинни храни и напитки
 • избягване на течности 2 часа преди лягане
 • обучение на пикочния мехур, за да нулирате пикочния мехур, за да ви помогне да задържите урината

 • антихолинергични лекарства, като оксибутинин (Ditropan) и толтеродин (Detrol)

 • Инжекции с ботокс, ако антихолинергичните лекарства не помогнат

 • нервна стимулация, включително периферна тибиална нервна стимулация (PTNS) и сакрална нервна стимулация
 • операция на пикочния мехур

Други лечения за ЕД включват:

 • лечение на други състояния, които могат да причинят ЕД, като високо кръвно налягане
 • терапия или консултиране, ако емоционалните или психически състояния засягат ерекцията ви
 • PDE-5 инхибиторни лекарства за увеличаване на притока на кръв към пениса, като силденафил (Виагра) и тадалафил (Cialis)
 • вакуумни помпи, които са устройства, които изтеглят кръв в пениса

Кога да се свържете с лекар

Честото уриниране или спешност след пиене на много течности, особено алкохол или кофеинови напитки, не е необичайно.

Нито пък от време на време имате проблеми с получаването или поддържането на ерекция, особено когато сте уморени, стресирани или сте прекалили с алкохола.

Но ако изпитвате симптоми на OAB или ED често или без очевидно задействане, важно е да посетите медицински специалист, за да разберете защо.

Други често задавани въпроси

Свръхактивният пикочен мехур причинява ли еректилна дисфункция?

Свръхактивният пикочен мехур не причинява ЕД, но двете често се появяват заедно. Изследванията показват, че наличието на OAB или ED увеличава риска от другия.

Какво причинява често уриниране и еректилна дисфункция?

Честото уриниране и ЕД имат няколко потенциални причини и рискови фактори, някои от които са общи.

Те включват увреждане на нервите от диабет и определени неврологични състояния, увеличена простата и рак на пикочния мехур и простатата.

Може ли Виагра да помогне при свръхактивен пикочен мехур?

Евентуално. Въпреки че са необходими повече изследвания, проучванията показват, че инхибиторите на PDE-5, включително силденафил (виагра), могат да помогнат на LUTS.

Как се коригира свръхактивен пикочен мехур?

Зависи какво причинява вашите симптоми. Ако в основата е друго състояние, лечението може да разреши симптомите ви.

OAB може също да бъде коригиран с мерки за начина на живот и обучение на пикочния мехур, за да подобрите способността си да задържате урина. Медикаментите и понякога операцията са други налични опции.

Долния ред

OAB и ED споделят връзка, но изследователите все още изучават точно как и защо са свързани. Това, което знаем, е, че наличието на едното изглежда прави човек по-вероятно да има другото.

Комбинацията от мерки за начина на живот и терапии може да помогне за подобряване на симптомите и на двете. Доставчик на здравни услуги, като уролог, може да помогне.


Адриен Сантос-Лонгхърст е базирана в Канада писателка на свободна практика и автор, която е писала много за всичко, свързано със здравето и начина на живот повече от десетилетие. Когато не се е затворила в бараката си за писане, проучвайки статия или интервюирайки здравни специалисти, тя може да бъде открита да се разхожда из крайбрежния си град със съпруга и кучета или да се пръска из езерото, опитвайки се да овладее дъската за гребене в изправено положение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss