Има ли връзка между лупус и инфекции на пикочните пътища (UTI)?

Лупусът може да ви направи по-уязвими към инфекции, включително инфекции на пикочните пътища. Тази чувствителност е свързана с промени в отговора на имунната система.

Лупусът, автоимунно състояние, отслабва имунната ви система. Това може да ви направи по-податливи на всички видове инфекции, особено тези, засягащи кожата, дихателната система и пикочните пътища.

Някои лекарства за лупус могат да повлияят на имунната ви система, потенциално повишавайки чувствителността ви към инфекции на пикочните пътища. Състояния като лупусен нефрит и лупусен цистит могат да допринесат за допълнителни усложнения.

Какво казва изследването?

Въпреки че лупусът не причинява директно инфекции на пикочните пътища, някои фактори, свързани с лупус, могат потенциално да повишат риска. Лупусът и неговите лечения могат да увеличат вероятността да срещнете други проблеми в пикочната система.

Поради въздействието на лупус върху имунната ви система, може да сте по-податливи на развитие на инфекции на пикочните пътища, причинени от бактерии като Ешерихия коли (E. coli).

Освен това, ако лупусът засегне бъбреците ви, това може да доведе до увреждане на бъбреците или усложнения, водещи до повишен риск от бъбречни инфекции, които могат да се проявят като инфекции на пикочните пътища.

Проучване от 2018 г. установи, че лупусът обикновено води до заболявания на пикочните пътища, обикновено лупусен нефрит.

Лупусният цистит може да се появи преди диагностицирането на лупус, като често показва неспецифични уринарни и храносмилателни симптоми или понякога никакви симптоми. Макар и рядко, това е сериозно, тъй като може да доведе до необратимо увреждане на бъбреците и пикочния мехур.

Диагнозата на лупусния цистит може да бъде предизвикателство поради неясните симптоми, но е от решаващо значение за ефективното лечение. По-доброто разбиране на това състояние може да доведе до по-ранна диагноза и подобрено лечение.

Какво друго може да причини или увеличи риска от инфекции на пикочните пътища?

Всичко, което пречи на пикочния ви мехур да се изпразни напълно или причинява дразнене на пикочните пътища, може да увеличи риска от инфекции на пикочните пътища.

Лупусният нефрит, усложнение на лупус, включващо възпаление на бъбреците, може потенциално да увеличи чувствителността ви към инфекции на пикочните пътища.

Когато бъбреците ви не функционират добре, токсините могат да се натрупат в кръвта ви, което кара тялото ви да задържа излишни течности.

Някои лекарства за лечение на лупус, като кортикостероиди и имуносупресори, могат да отслабят имунитета ви. Това може да увеличи риска от инфекции на пикочните пътища и да допринесе за възпаление на лигавицата на пикочния мехур, известно като лупусен цистит.

Допълнителни рискови фактори включват:

 • предишен UTI
 • напреднала възраст
 • камъни в бъбреците
 • диабет
 • бременност
 • специфични видове рак
 • уголемяване на простатата
 • ограничена подвижност след операция
 • удължена почивка на легло
 • продължителна употреба на уринарни катетри
 • анормални структури на пикочните пътища при раждане

Има ли предпазни мерки, които можете да предприемете, за да намалите риска от инфекции на пикочните пътища?

За да сте здрави с лупус, важно е да дадете приоритет на здравословния начин на живот и да провеждате редовни медицински прегледи. Помислете за получаване на годишна противогрипна ваксина, за да подкрепите имунитета си.

За да намалите риска от инфекции на пикочните пътища, незабавно се обърнете към всички симптоми, които могат да показват инфекция на пикочните пътища, като болка или парене по време на уриниране, често уриниране и мътна урина.

Консултирайте се с медицински специалист, ако имате уринарна инконтиненция или трудности при пълното изпразване на пикочния мехур.

Останете достатъчно хидратирани, като пиете 6 до 8 чаши вода дневно. Увеличете приема на вода, ако имате някакви симптоми на инфекция на пикочните пътища.

Допълнителни предпазни мерки за намаляване на риска от инфекции на пикочните пътища включват:

 • поддържане на добри хигиенни практики
 • носенето на дишащо памучно бельо
 • избягване на задържане на урина за продължителни периоди
 • избягвайте агресивни сапуни и хигиенни продукти
 • приемане на пробиотици, като напр Лактобацилус
 • приемане на добавки от червена боровинка

Долния ред

Ако имате лупус, важно е да имате предвид повишената си чувствителност към инфекции, особено в пикочните пътища.

Имайте предвид всички уринарни симптоми и че лупусът може да допринесе за бъбречни заболявания, повишавайки вероятността от развитие на UTI.

За да минимизирате тези рискове, вземете необходимите предпазни мерки, поддържайте здравословен начин на живот и следвайте своя план за лечение. Редовно общувайте с вашия медицински специалист.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss