Има ли връзка между болестта на Аспергер и алкохолизма?

Облекчаването на социалните ситуации и насърчаването на положителни преживявания може да са две причини болестта на Аспергер и алкохолизмът понякога да вървят ръка за ръка.

Синдромът на Аспергер някога е бил диагноза, поставяна на хора с леки симптоми на атипични социални и комуникационни умения, но без изоставане в езика или интелектуални дефицити. Сега се счита за ниво 1 на разстройство от аутистичния спектър (ASD).

Ако живеете с ASD, може да правите нещата малко по-различно от невротипичните хора. ASD е състояние на неврологичното развитие, което означава, че вашият мозък и нервна система обработват информацията по различен начин.

Когато марширувате в ритъма на собствения си барабан, особено по отношение на социално взаимодействие и комуникация, не винаги е лесно да се ангажирате с другите. За някои хора, живеещи с ASD, алкохолът създава временен буфер в социални ситуации.

Има ли връзка между болестта на Аспергер и алкохолизма?

Животът с РАС може както да насърчи злоупотребата с вещества, така и да предпази от нея.

Базирано на населението на Швеция за 2017 г проучване на повече от 100 000 души установиха, че РАС удвоява риска от злоупотреба с вещества в сравнение с контролите на населението.

Изследователите обаче отбелязват, че рисковите нива варират в зависимост от тежестта на симптомите на ASD.

По-малък Проучване от 2021 г откри подобни колебания на риска в ASD. Според данните, колкото по-тежки са симптомите на аутизъм, толкова по-малка е вероятността някой изобщо да пие алкохол.

Тези защитни характеристики отново бяха отбелязани в проучване от 2022 г. върху тийнейджъри с аутизъм. Тийнейджъри със силни черти на РАС на социална незаинтересованост, високо внимание към детайлите и нервност в нови ситуации употребяват алкохол по-рядко.

Алкохолизъм или разстройство при употреба на вещества (SUD)?

„Алкохолизъм“ е остарял термин за това, което сега е известно като разстройство при употреба на алкохол, специфичен тип разстройство при употреба на вещества (SUD).

SUD възниква, когато имате неконтролируема нужда да използвате вещество, въпреки отрицателните му ефекти върху живота ви. В най-тежката си форма SUD е пристрастяване.

Беше ли Ви полезно?

Често срещани ли са аутизмът и SUD?

Въпреки че ASD може да увеличи риска от злоупотреба с вещества, аутизмът и разстройството при употреба на вещества (SUD) все още са счита се за рядка комбинация.

Действителното разпространение е неизвестно. Поради липса на еднообразни изследвания на ASD, възникващи едновременно със SUD, систематичен преглед от 2016 г. установи, че данните за разпространението са противоречиви, вариращи от 0,7% до 36%, в зависимост от конкретната популация.

Рискови фактори за аутизъм и SUD

Основните рискови фактори за ASD и SUD са недостатъчно проучени и не са ясно дефинирани в наличните изследвания.

Според изследване от 2017 г и 2021 гнякой с ASD може да е по-вероятно да се включи в употреба или злоупотреба с вещества, ако:

  • имате леки симптоми на ASD
  • са мъжки
  • имат лошо психическо състояние
  • имате член на семейството, който злоупотребява с вещества

Как алкохолът влияе на хората с аутизъм?

Има две теории защо може да пиете алкохол, ако живеете с ASD.

Основната теория е свързана с буферирането на социалните преживявания. ASD може да създаде предизвикателства при взаимодействието с другите. Например може да ви е трудно да установите зрителен контакт или да следите разговорите на другите.

Облекчаването на социалния дискомфорт е една от причините някой да вземе питие.

Базирано на проучване от 2020 г проучване установиха, че някои възрастни с аутизъм са участвали в обилно епизодично пиене, за да улеснят вербалната комуникация и да създадат положително преживяване.

Втората теория е свързана със сензорното изтръпване. Обичайно е хората с ASD да изпитват сензорно претоварване. Звуци, ярки светлини, текстури и миризми може да ви се струват твърде много наведнъж.

Алкохолът може да изкриви сетивата ви поради начина, по който прекъсва комуникацията между тялото и мозъка ви. Това може да осигури временно облекчение на сетивните симптоми при някои хора.

Защо тежестта на ASD може да има значение

Ако използвате алкохол за облекчаване на симптомите на РАС, може да звучи странно, че изследванията показват, че лекото РАС е по-тясно свързано с употребата на алкохол, отколкото по-тежкото РАС.

Експертите смятат, че това е така, защото тежките симптоми на ASD надделяват над всички потенциални ползи, получени от алкохола.

Например при ASD ниво 3, което изисква значителни услуги за поддръжка, може да изпитате високо ниво на социална незаинтересованост. Това може да означава, че сте по-малко засегнати от социалния стрес – просто не го осъзнавате и нямате нужда да облекчавате взаимодействието с алкохола.

Друг пример би бил, ако изпитвате редовно силен сензорен дискомфорт. Вместо да пиете, за да вцепените сетивата си, може да сте свръхнаясно с промените, които алкохолът създава в тялото ви, което в крайна сметка ви кара да се чувствате по-неудобно.

Беше ли Ви полезно?

Лечение на съпътстващ аутизъм и SUD

Лечението на съпътстващ аутизъм и SUD представлява някои уникални предизвикателства.

Малко клинично проучване за 2019 г проучване относно този процес отбеляза, че много традиционни възможности за лечение на злоупотреба с вещества, като групова терапия, не са практични за хора с аутизъм, които имат уникални нужди от комуникация и взаимодействие.

Като цяло изследователите установиха, че когнитивно-поведенческата терапия (CBT), когато е персонализирана за по-индивидуален и директен подход, е най-обещаващата като възможност за лечение и за двете състояния.

CBT включва психообразование, стратегии за релаксация и когнитивно преструктуриране, които могат да ви помогнат да развиете начини за справяне и самонаблюдение при ASD.

Долен ред

Синдромът на Аспергер, който сега е известен официално като “ASD ниво 1 без езикови или интелектуални увреждания”, е в лекия край на аутистичния спектър. Лекото ASD може да бъде свързано с повишен риск от употреба или злоупотреба с вещества.

Въпреки че има малко изследвания за ASD и SUD, които се появяват заедно, модифицираните CBT подходи може да са най-добрите варианти за двойно лечение.

Ако вие или ваш близък търсите подкрепа, за да спрете да пиете, можете да намерите ресурси, като посетите:

  • NIAAA Навигатор за лечение на алкохолизъм
  • Анонимни алкохолици
  • Национална линия за помощ на SAMHSA

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss