Имам ли преддиабет или диабет? Ръководство за диагностика и лечение

Преддиабет срещу диабет

Ако сте диагностицирани с преддиабет, може да се чудите какво означава това. Това е състояние, при което нивата на кръвната Ви захар са над нормалните, но не са достатъчно високи, за да бъдете диагностицирани с диабет. Много лекари смятат преддиабетът за първи етап от диабет тип 2.

Към 2015 г. 84,1 милиона възрастни американци са диагностицирани с преддиабет. Това е повече от един на всеки трима възрастни в Съединените щати.

Проучванията показват, че 15 до 30 процента на хората с преддиабет ще развият диабет само за пет години без намеса, като загуба на тегло или повишена физическа активност. Всъщност повечето хора, които получават диабет тип 2, първо са имали преддиабет.

Преддиабетът е сериозен сам по себе си. Хората с преддиабет и диабет имат по -голям риск от развитие на сърдечно -съдови заболявания, отколкото тези без него.

Има четири теста, които лекарите могат да направят, за да определят дали имате висока кръвна захар.

A1C тест

Тестът A1C е кръвен тест, който измерва процента захар, който е прикрепен към вашия хемоглобин, протеин в червените кръвни клетки (еритроцити). Колкото по -висок е A1C, толкова по -високи са средните нива на кръвната Ви захар през последните два или три месеца.

Тестът A1C е известен също с тези имена:

 • тест за хемоглобин А1с
 • HbA1c тест
 • тест за гликозилиран хемоглобин

Нормалният A1C е под 5,7 %, което съответства на приблизително средно ниво на кръвната захар, което е по -ниско от 117 милиграма на децилитър (mg/dL).

A1C между 5,7 % и 6,4 % предполага преддиабет. A1C от 6,5 или повече показва диабет тип 2, ако тестът бъде потвърден.

Според Американската асоциация по диабет, до 25 процента от хората с A1C от 5,5 до 6 процента ще развият диабет след 5 години; за тези с A1C от 6 до 6,4 процента, оценката скача до 50 процента.

Ако резултатите ви са съмнителни, Вашият лекар ще тества отново вашия A1C на друг ден, за да потвърди диагнозата.

Тип резултати A1C Прогнозно средно ниво на кръвната захар (mg/dL)
нормални резултати от A1C под 5,7% под 117
резултати от преддиабет А1С 5,7 до 6,4% 117 до 137
Резултати от диабет А1С над 6,4% над 137

Тест за плазмена глюкоза на гладно (FPG) на гладно

Тестът за плазмена глюкоза на гладно (FPG) е кръвен тест, който се извършва, след като сте гладували през нощта. Той измерва захарта в кръвта Ви.

Нормалният резултат от теста за глюкоза на гладно е по -нисък от 100 mg/dL. Резултат между 100 и 125 mg/dL е диагностичен за преддиабет. Този, който е 126 mg/dL или повече, е показателен за диабет.

Ако вашият резултат е 126 mg/dL или повече, ще бъдете повторно тествани в друг ден, за да потвърдите диагнозата.

Тип резултати Ниво на плазмена глюкоза на гладно (FPG) на гладно (mg/dL)
нормални резултати от FPG под 100
резултати от преддиабет FPG 100 до 125
резултати от FPG при диабет над 125

Тест за произволна плазмена глюкоза (RPG)

Случайният тест за кръвна захар (RPG) е кръвен тест, който се извършва по всяко време на деня, когато не гладувате. Той измерва нивото на захарта в кръвта ви в този момент от времето.

Резултатът от RPG, който е над 200 mg/dL, е показателен за диабет, особено ако имате симптоми на диабет като прекомерна жажда, глад или уриниране.

Ако нивото Ви е по -високо, Вашият лекар ще използва един от другите изброени тестове, за да потвърди диагнозата.

Тест за орален глюкозен толеранс (OGTT)

Оралният тест за глюкозен толеранс (OGTT) отнема малко повече време от другите два глюкозни теста за диабет. В този тест кръвта ви се взема след гладуване за една нощ и след това отново два часа след като сте изпили сладка напитка.

Нормално е кръвната захар да се повиши след напитката. Нормалната кръвна захар обаче пада под 140 mg/dL в рамките на два часа.

Ако кръвната Ви захар е между 140 и 199 mg/dL, Вашият лекар ще диагностицира преддиабет. Всичко 200 mg/dL или повече е диагностично за диабет тип 2.

Тип резултати Ниво на кръвната захар (mg/dL)
нормални резултати от OGTT под 140
преддиабетни резултати от OGTT 140 до 199
резултати от OGTT при диабет над 199

Лечение на преддиабет

Ако сте били диагностицирани с преддиабет, има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от развитие на диабет и да върнете кръвната си захар в нормални граници.

Хранете се здравословно

Поддържането на здравословна, балансирана диета може да помогне за намаляване на риска от диабет. Промяната на вашата диета може да бъде предизвикателство, затова започнете с малки промени. Проследявайте всичко, което ядете в продължение на няколко дни, за да можете да разберете кои групи храни може да прекалявате или да не ядете.

Трябва да ядете храни всеки ден от всяка от петте групи храни:

 • зеленчуци
 • плодове
 • зърна
 • протеин
 • млечни продукти

Също така трябва да имате здравословни мазнини всеки ден.

Използвайки информацията от вашия дневник за храна, можете да започнете да правите малки промени. Целта е да изберете по -малко преработени, пълноценни храни, вместо силно преработени храни, които съдържат добавена захар, малко фибри и нездравословни мазнини.

Например, ако не ядете препоръчаните порции зеленчуци, опитайте да добавите една порция зеленчуци на ден към вашата диета.

Можете да направите това, като хапнете салата с обяд или вечеря или хапнете пръчици от моркови. Просто бъдете внимателни относно добавки като дресинг за салата или дипове. Те могат да се промъкнат в нездравословни мазнини или допълнителни калории. Вижте тези 10 здравословни рецепти за дресинг за салата.

Вие също ще искате да работите за намаляване на броя на празнокалоричните храни и напитки, които консумирате, както и за изключване на прости храни с въглехидрати за сложни въглехидрати. Примери за замествания, които можете да опитате да включите:

Активирайте се

Упражненията също са важни за регулиране на кръвната Ви захар. Стремете се към 30 минути упражнения пет дни в седмицата.

Както при диетичните промени, вие също трябва да започнете бавно и да продължите напред.

Ако не сте много активни, можете да започнете, като паркирате по -далеч от входа на сградата или вземете стълбище вместо ескалатор или асансьор. Разходката из блока със семейството или съсед след вечеря е друг чудесен начин да добавите малко упражнения.

След като се почувствате по -удобно с увеличаването на нивото на активност, можете да започнете да правите по -енергични дейности, като джогинг или посещение на тренировъчен клас.

Не забравяйте винаги да получавате одобрението на Вашия лекар, преди да започнете нова рутинна тренировка. Те могат да ви уведомят дали има дейности, които трябва да избягвате, или неща, които трябва да наблюдавате, като например сърдечната честота.

Поддържайте здравословно тегло

Яденето на балансирана диета и упражненията могат да ви помогнат да отслабнете или да поддържате тегло. Попитайте Вашия лекар какво е здравословното тегло за Вас.

Работете с тях, за да определите колко калории трябва да приемате. Ако трябва да отслабнете, попитайте ги колко трябва да отслабвате седмично, за да сте здрави.

Аварийните диети и плановете за екстремни тренировки може да са за забавна телевизия, но не са реалистични за дългосрочна поддръжка. Те също често са нездравословни.

Outlook

Преддиабетът често води до диабет и през повечето време няма забележими симптоми. Ето защо е важно да се изследват нивата на кръвната Ви захар, особено ако сте на възраст над 45 години или имате фамилна анамнеза за диабет.

Ако сте с наднормено тегло, се препоръчва тестване преди 45 -годишна възраст, ако е налице някой от тези други рискови фактори:

 • физическо бездействие
 • фамилна анамнеза за диабет
 • Афро-американски, коренноамерикански, азиатско-американски или тихоокеански произход
 • раждане на бебе с тегло над 9 килограма
 • кръвно налягане над 140/90 милиметра живак (mm Hg)

 • липопротеини с висока плътност (HDL) или “добър” холестерол под 35 mg/dL

 • нива на триглицериди над 250 mg/dL

 • ниво A1C, равно или по -голямо от 5,7 процента
 • висока кръвна захар на гладно над 100 mg/dL при предишен тест
 • други състояния, свързани с инсулинова резистентност, като синдром на поликистозни яйчници (PCOS) или състояние на кожата acanthosis nigricans
 • анамнеза за сърдечно -съдови заболявания

Ако имате преддиабет, можете да намалите риска от диабет тип 2, като упражнявате около 30 минути всеки ден и губите само 5 до 10 процента от телесното си тегло. Вашият лекар може също да Ви предпише лекарство, което да помогне за контролиране на кръвната Ви захар.

Преддиабетът не трябва да прогресира до диабет тип 2. Промените в начина на живот могат да ви помогнат да постигнете и поддържате нивата на кръвната си захар в техните нормални граници.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss