Изпробването на тези самомасажи за плодовитост не може да навреди, но може и да не помогне

Масаж на корема в близък план

Забременяването е прост процес, нали? Спермата се среща с яйцеклетката (ако приемем, че сте изпуснали едно), настъпва оплождане, имплантиране и воаля, бременна сте.

Е, да и не. Въпреки че стъпките са правилни, този процес не винаги се случва, когато искате, а за милиони жени може да отнеме месеци, ако не и години, за да заченат.

Докато правенето на секс всеки ден по време на прозореца на овулацията може да звучи примамливо, след няколко месеца това може да доведе до много стрес, особено ако тестовете продължават да са отрицателни. Ето защо много жени търсят естествени методи като масаж за самоплодородие, за да увеличат шансовете за забременяване.

Какво представляват самомасажите за плодовитост?

Масажът за плодовитост е вид масаж, насочен към подобряване на здравето и плодовитостта чрез силата на докосването, според експерта по китайска медицина и акупунктурист Цао-Лин Мой.

„Физическото докосване се докосва до нервната система и може да освободи химикали в мозъка, които се чувстват добре, да увеличи циркулацията и лимфния поток, да допринесе за осъзнаване на тялото и себе си, да подобри съня, да подпомогне храносмилането и да осигури облекчаване на стреса“, казва тя.

Това „докосване“ може да включва масажни техники, включително релаксация или шведски масаж, които могат да помогнат:

 • подобряване на кръвообращението
 • отпуснете нервната система
 • облекчаване на стреса (голям проблем с плодовитостта)
 • насърчаване на цялостното здраве и благополучие

Тя може също да бъде под формата на рефлексология, която изисква от практикуващите да масажират точки на ръцете, краката или ушите, за да имат достъп до системите на органите на тялото.

Масажите за плодовитост често включват акупресура, която според Мой действа чрез деблокиране на потоците на чи (или жизнена енергия) по меридиана или чрез натискане на специфични точки, свързани с орган или телесна система, за да се постигне баланс.

Масажите за самоплодородие са просто масажи за плодовитост, които можете да правите без друг човек или практикуващ масажист.

Какви са ползите от самомасажа за плодовитостта?

Учените все още не са определили каквито и да било доказани, базирани на изследвания, ползи от масажите за самоплодие. Въпреки това, има някои анекдотични предимства, които си струва да се обмислят.

За жените Мой казва, че притока на кръв към матката и яйчниците помага за репродуктивната функция. За мъжете Мой добавя, че циркулацията в тестисите, както и температурата, влияят върху производството на сперматозоиди. „Това е част от система, взаимосвързана със здравната система на цялото тяло“, казва тя.

Други предполагаеми ползи от масажа за самоплодородие могат да включват:

 • да имате по-голям шанс за успех в сравнение с това да не правите нищо (независимо дали това е „ефектът на плацебо“ или не)
 • практикуване на самообслужване (толкова важно, когато се занимавате с безплодие)
 • развиване на по-голяма осведоменост за това, което се случва в тялото ви
 • облекчаване на стреса и тревожността около плодовитостта
 • укрепване на връзката дух-тяло
 • редовно подобряване на циркулацията и лимфата на репродуктивните органи
 • стават по-активни и овластени

Проучване за самомасажи за плодовитост

Мразим да бъдем носители на лоши новини. но за съжаление, малко или никакви изследвания подкрепя идеята, че масажите за самоплодие ви помагат да забременеете.

Въпреки това масажът предлага множество проучени ползи като цяло. Може да ви помогне да се отпуснете и да намалите стреса, като и двете са важни фактори, когато се опитвате да забременеете.

Проучвания показват, че жените с безплодие често са изложени на повишен риск от развитие на стрес и тревожност.

Изследвания също така посочва връзката между плодовитостта и репродуктивната система както при мъжете, така и при жените. Мъжете могат да получат по-ниски нива на серумния общ тестостерон, а жените могат да имат по-високи нива на хормон на стреса, наречен кортизол, който инхибира производството на естрадиол.

Ако се занимавате с проблеми с плодовитостта, има голям шанс да работите и при високо ниво на стрес. Добавете продължително лечение за безплодие и ще увеличите шансовете да развиете и симптоми на тревожност и депресия.

Имайки това предвид, има смисъл, че промените в начина на живот и естествените средства за облекчаване на стреса, като масаж, могат да доведат до намаляване на стреса, тревожността и депресията.

Безопасност на самомасажите за плодовитост

Ако сте склонни да се съмнявате в безопасността на всичко, когато се опитвате да забременеете, не сте сами. Добрата новина при масажа, казва Мой, е, че самомасажът е доста безопасен, особено ако фокусът е върху подобряването на цялостното здраве, както и върху плодовитостта.

Въпреки това, след като забременеете, трябва да избягвате тези видове масаж. Говорете с Вашия лекар, ако искате да продължите общите релаксиращи масажи през цялата бременност.

Как да направите самомасаж за плодовитост у дома

Феморален масаж

Масажът на бедрената кост включва масажиране на вътрешната част на бедрата или аддуктора.

 1. Седнали, внимателно хванете колкото можете повече от вътрешните мускули на бедрата, отзад напред, редувайки се с всяка ръка.
 2. Представете си, че вдигате възглавница на дивана, за да намерите нещо, което сте загубили. Целта е да се подобри притока на кръв и лимфа обратно към долната част на корема и репродуктивните органи.

Ингвинален (слабинен) масаж

 1. Легнейки по гръб, поставете дланите си там, където краката се срещат с долната част на тялото (слабините). Може да усетите пулс с върховете на пръстите си. Това е известно като феморален пулс и вие сте в бедрения триъгълник.
 2. Натискайте леко повърхността на показалеца, средния и безименния пръст, докато почувствате по-силно пулсиращо усещане.
 3. Задръжте за 15 секунди и отпуснете натиска.

Масаж на корема

 1. Легнете по гръб с леко свити колене. Можете да използвате мека възглавница, за да се поддържате. Коремът ви трябва да е мек.
 2. С дясната си ръка протегнете през лявата страна на тялото си по линията на талията и закачете страничните мускули. Бавно плъзнете ръката си през средната част, като редувате от лявата на дясната страна и не забравяйте да дишате. Повторете 9 пъти от всяка страна.
 3. Поставете ръцете си от двете страни на талията и ги преместете към централната си линия, като използвате натиск, за да съберете и издърпате страните си заедно. Представете си, че талията ви е огромен букет от цветя, а талията ви е дългите стъбла, които събирате.
 4. По централната линия от двете страни на пъпа натиснете надолу и погладете към срамната кост. Продължете с дланта си, сякаш изглаждате бръчките по предната част на ризата си.
 5. Преместете ръцете си странично по ингвиналната линия обратно отстрани на тялото по линията на талията.
 6. Повторете движението, сякаш правите бруст.
 7. Можете да използвате етерични масла по време на менструалния си цикъл, като градински чай, за да подпомогнете настроението и спазмите. (Просто не използвайте пълноценни етерични масла върху кожата си и винаги ги разреждайте с базово масло.)

Друг популярен масаж за плодовитост е коремният масаж на Мая. Мой казва, че тази техника включва извършване на поредица от коремни масажи за подобряване на циркулацията и притока на кръв към матката и яйчниците.

Експертите препоръчват да извършвате коремен масаж Maya всеки ден от деня след началото на менструалния цикъл до овулацията като част от терапевтична рутина за самообслужване. Мой препоръчва да научите техниката от обучен терапевт за коремен масаж на Мая.

Вземането за вкъщи

Извършването на масаж за самоплодородие може да помогне за намаляване на нивата на стрес и да ви позволи да се отпуснете, но не разчитайте, че това е причината да забременеете.

Безплодието е сложен проблем. Ако сте на възраст под 35 години и не сте успели да забременеете повече от 1 година – или сте на 35 и повече години и не можете да забременеете повече от 6 месеца – може да е време да говорите с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss