Защо функцията на щитовидната жлеза е толкова важна за здравето на костите

Остеопорозата и заболяването на щитовидната жлеза могат да се появят заедно, отчасти поради важността на хормоните на щитовидната жлеза за костната ви плътност и структура.

Остеопорозата е заболяване на костите, което засяга костната минерална плътност и здравината на костите. Това се случва, когато балансът ви на костна резорбция и образуване е нарушен и повече кост се губи, отколкото се замества.

Въпреки че по-възрастната възраст е фактор, свързан с остеопорозата, тя не се счита за рутинна или типична част от остаряването. Не всеки ще развие остеопороза и възрастта не е единствената причина здравето на вашите кости да бъде засегнато.

Системите в тялото ви са взаимосвързани и костите не са изключение. Изследванията показват, че дисфункцията в други области, като щитовидната жлеза, също може да доведе до чупливост на костите.

Могат ли проблемите с щитовидната жлеза да причинят остеопороза?

Дисфункцията на щитовидната жлеза може да причини загуба на костна минерална плътност и намалена здравина на костите, което може да доведе до остеопороза.

Вашата щитовидна жлеза, ендокринна жлеза, която произвежда хормони и регулира йода в тялото, е важна за здравето на костите. Неговите хормони се използват в развитието на скелета и баланса на костната резорбция и ремоделиране.

Когато щитовидната ви жлеза не работи както трябва, тя може да предизвика верижна реакция, която в крайна сметка нарушава функцията на костната тъкан.

Не всеки, който живее с дисфункция на щитовидната жлеза, обаче развива остеопороза и точният начин, по който тези състояния са свързани, все още е неясен.

Свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм)

Хипертиреоидизъм възниква, когато щитовидната жлеза произвежда излишък от тиреоидни хормони (хормони Т3 или Т4 или и двата). Явният хипертиреоидизъм, тежката форма на хипертиреоидизъм, е наличието на нисък Т3, Т4 или и двата, както и ниски нива на тироид-стимулиращия хормон (TSH).

Явният хипертиреоидизъм засяга вашите кости, като причинява съкратен цикъл на костно ремоделиране, което води до по-висока костна обмяна и загуба на калций.

Субклиничният хипертиреоидизъм, дефиниран като нормални Т3 и Т4, но абнормален TSH, често няма очевидни симптоми и се счита за по-лек тип хипертиреоидизъм. Неговата връзка с остеопорозата е по-малко ясна, отколкото при явния тип, но изследвания предполага, че биомаркери за промяна на костите все още могат да бъдат намерени на това ниво.

Неактивна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм)

Високите нива на TSH и ниските нива на Т3 и Т4 са известни като явен хипотиреоидизъм.

Връзката му с остеопорозата е спорна. Някои доказателства сочат, че това е състояние, свързано с намален костен обмен, но не и намалена костна плътност, докато други данни показват, че костната плътност е засегната.

Авторите на изследване от 2020 г. предполагат, че хипотиреоидизмът трябва да бъде включен като рисков фактор за остеопороза, тъй като повечето проучвания показват, че TSH извън обхвата компрометира костната плътност.

Не може да се каже същото за субклиничния хипотиреоидизъм или по-леката версия на хипотиреоидизъм с нормални нива на Т4. Авторите на прегледа отбелязват, че последните данни не подкрепят връзката между субклиничния хипотиреоидизъм и риска от остеопороза.

Кога трябва да си направя сканиране за костна плътност?

Сканирането на костната плътност измерва концентрацията на костни минерали в определени точки на тялото, за да придобие цялостна представа за здравето на костите ви.

Двуенергийната рентгенова абсорбциометрия (DXA) е най-често тип сканиране. Той използва ниско ниво на рентгенови лъчи, за да оцени плътността на костите ви в области, склонни към фрактури, като бедрата.

Скенерите за костна плътност обикновено се препоръчват за възрастни жени над 65 години и мъже над 70 години. Интерсексуалните индивиди и транссексуалните хора, използващи ХЗТ, трябва да се консултират с лекаря си на 65-годишна възраст, за да обсъдят най-добрия график за техните рутинни сканирания.

Може да имате полза от сканиране на костна плътност, ако:

 • имате счупена кост след 50-годишна възраст
 • имате фамилна анамнеза за остеопороза
 • имат чести падания
 • имате анамнеза за фрактури
 • дим
 • пийте алкохол в излишък
 • използвайте лекарства за продължителен период от време
 • имате дефицит на витамин D
 • имат хранителна малабсорбция
 • имате хормонален дисбаланс
Беше ли Ви полезно?

Защо щитовидната жлеза влияе на костната ви плътност?

Връзката между функцията на щитовидната жлеза и здравето на костите е сложна. Това включва не само щитовидната жлеза, но и ос хипоталамус-хипофиза-щитовидна жлеза (HPT).кръгов процес, съставен от три саморегулиращи се функции на тялото.

Докато хормоните на щитовидната жлеза Т3 и Т4 са специално показани за функциите на костите, те се регулират от TSH от хипофизната жлеза, която се стимулира от тиротропин-освобождаващ хормон (TRH) от хипоталамуса.

TSH, T3 и T4 могат да повлияят на структурата и образуването на костите.

А Проучване с гризачи през 2021 г предполага, че TSH играе независима роля както в диференциацията на костната тъкан, така и в образуването на кост чрез насърчаване на клетъчния растеж и експресията на специфични гени.

TSH също така стимулира Т3 и Т4, хормони на щитовидната жлеза, които играят собствена роля в здравето на костите.

Т3 и Т4 се метаболизират в клетките на скелета. Те са част от каскада от биологични процеси, които са от съществено значение за развитието на скелета, правилната функция на костната тъкан и вашия линеен костен растеж и зрялост от детството.

Когато която и да е част от оста HPT се обърка, деликатният хормонален баланс, който помага да се гарантира, че костите ви остават здрави, може да бъде нарушен.

Съвместно лечение на остеопороза и заболявания на щитовидната жлеза

Ако сте получили диагноза заболяване на щитовидната жлеза и остеопороза, и двете състояния могат да бъдат лекувани едновременно.

Лечението на заболявания на щитовидната жлеза може да е от полза за здравето на костите, но изследвания в тази област е ограничено и противоречиво. В някои случаи на хипотиреоидизъм, лекарствата за щитовидната жлеза всъщност могат допринасят за риска от остеопороза.

Хипертиреоидизмът и хипотиреоидизмът са показатели за това как работи щитовидната жлеза. Те могат да имат много различни основни причини, които оказват влияние върху плана ви за лечение. Причините варират от:

 • тумори или рак
 • автоимунни състояния
 • възпалителни нарушения
 • менопаузата
 • някои лекарства

При хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм лекарствата за щитовидната жлеза често са първата стъпка в регулирането на вашите хормони, преди те да причинят усложнения в цялото тяло.

В зависимост от основните причини, други възможности за лечение на дисфункция на щитовидната жлеза включват лечение с радиоактивен йод или операция.

Медикаментите също са лечение от първа линия за остеопороза. Това включва лекарства, които работят директно за запазване на плътността и здравината на костите, като бифосфонати и инхибитори на склеростин, както и лекарства за регулиране на хормони като естроген, когато остеопорозата е свързана с менопаузата.

Други лечения за остеопороза включват промени в начина на живот, физическа активност и управление на диетата.

Като цяло, лечението на остеопороза и дисфункция на щитовидната жлеза се свежда до вашите обстоятелства. Не всички лекарства, използвани за лечение на тези състояния, трябва да се използват за всички или при всяка съпътстваща диагноза. Говорете с Вашия лекар, за да определите най-добрия курс на лечение за Вас.

Остеопорозата и дисфункцията на щитовидната жлеза могат да вървят ръка за ръка поради колко важни са тиреоидните хормони за развитието на костите и дълголетието.

Не всеки, който живее със заболяване на щитовидната жлеза, обаче ще изпита усложнения със здравето на костите, а някои форми на дисфункция на щитовидната жлеза все още не са свързани с промени в костите.

Можете да лекувате както остеопороза, така и заболявания на щитовидната жлеза едновременно, но лечението на щитовидната жлеза не гарантира подобряване на здравето на костите. Някои хипотиреоидни лекарства могат дори да допринесат за загуба на костна плътност. Вашият лекар може да ви разкаже за плюсовете и минусите на всяко лечение, преди да започнете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss