Защо някои хора се изпотяват от месо?

Може би вече сте изпитвали това явление. Може би претегляте плюсовете и минусите на кариерата в конкурентното хранене. По-вероятно е обаче да сте любопитни за произхода на популярен интернет мем. И така, какво точно представляват месните изпотявания? Дали са шега или истинското нещо?

Според вечно надеждния градски речник, месните изпотявания се отнасят до прекомерното натрупване на пот, което се случва след ядене на огромни количества месо. Може би не е изненадващо, че науката все още няма определение (или дума) за това конкретно заболяване.

Продължете да четете, за да научите за преобладаващите теории, които се опитват да обяснят защо някои хора казват, че се потят обилно, след като ядат месо.

Изпотяването на месото причинено ли е от медицинско състояние?

Някои хора вярват, че имат алергия към червеното месо по същия начин, както други имат алергия към миди. Въпреки че хранителните алергии и непоносимост са често срещани и често доста сериозни, това не е това. Ето защо:

Хранителни алергии

Когато някой има хранителна алергия, имунната му система реагира на протеина на определена храна. Дори малко количество от този протеин може да причини незабавни симптоми, като копривна треска, обрив, храносмилателни проблеми или животозастрашаващо състояние, наречено анафилаксия. Въпреки това, забавени симптоми могат да се появят и поради участие на други части на имунната система. По-голямата част от хранителните алергии при възрастни се причиняват от краве мляко, миди, риба, ядки и фъстъци.

Предишни проучвания са установили, че алергиите към месото са много редки сред деца и възрастни. Когато се появят, симптомите са типични за алергична реакция, включително сърбеж, хрема, кашлица, анафилаксия, диария и повръщане.

Ново изследване установи, че ухапване от определен вид кърлеж може да причини алергия към червено месо.

Кърлежът самотна звезда, който може да се намери в голяма част от Съединените щати, е причината за това състояние, предизвикващо алергия. За разлика от други месни алергии обаче, тази алергия, свързана с кърлежи, не причинява никакви симптоми, освен анафилаксия, по време на която гърлото ви се затваря и не можете да дишате.

Изпотяването обаче не е симптом на хранителна алергия.

Хранителна непоносимост

Хранителните непоносимости все още могат да включват имунната система, но са различни от алергиите, тъй като не водят до анафилаксия. Повечето хранителни непоносимост се появяват, защото ви липсва конкретен ензим, необходим за разграждането на определени храни или имате нарушена чревна пропускливост, известна още като пропускливи черва. Хранителната непоносимост причинява предимно храносмилателни симптоми, като диария, газове и гадене.

Възможно е да имате непоносимост към месо, но е малко вероятно. Ако можете да консумирате стандартна порция месо, без да имате лоша реакция, вероятно нямате непоносимост.

Сега, когато знаете какво не е, нека да разгледаме възможно научно обяснение. За да бъде ясно, нито едно научно изследване не е изследвало директно месните изпотявания, но няколко проучвания са предоставили подходяща информация за възможна връзка: термогенеза, предизвикана от диета. Ето какво представлява.

Как храносмилането създава топлина в тялото ви

Чрез процеса на метаболизъм тялото ви превръща храната, която ядете, в енергията, от която се нуждае, за да живее. Вашата основна метаболитна скорост е количеството енергия, от което тялото ви се нуждае, за да функционира правилно, когато е в покой. Понякога – като например по време на тренировка – тялото ви използва много повече енергия, така че метаболизмът ви се ускорява.

В човешкото тяло енергията е равна на топлина. Колкото повече енергия изразходвате, толкова по-горещо ще се чувствате. За да се охлади, тялото ви се изпотява.

Упражнението не е единствената причина, поради която вашият метаболизъм се увеличава. Когато ядете месо или друга храна, тялото ви изразходва допълнителна енергия за разграждането на тази храна. Тази енергия причинява топлина. Учените наричат ​​това топлина термогенеза, предизвикана от диетаили термичният ефект на храната. Обикновено обаче няма достатъчно топлина, за да предизвика значително повишаване на температурата.

Различните храни създават различни нива на топлина

Когато става въпрос за храносмилане, не всички храни са създадени равни. Въглехидратите се разграждат лесно и бързо, което означава, че тялото не използва твърде много енергия. Протеините са много по-сложни и отнема много повече време на тялото ви да се разгради.

Според някои изследвания тялото ви използва 20 до 30 процента повече енергия за разграждане на протеини, отколкото въглехидратите. Следователно протеинът има по-мощен термичен ефект. Разбира се, колкото повече протеин ядете, толкова повече енергия е необходима за усвояването му.

Възможно е яденето на огромни количества месо (протеини) да изисква толкова много енергия, че тялото ви трябва да се изпотява, за да се охлади.

Ако трябваше да преяждате с кучета тофу, може да не изпитате същия ефект. Едно проучване установи, че тялото ви използва повече енергия за разграждане на животински протеини, отколкото протеини на растителна основа, като соята.

Предотвратяване на изпотяване на месото

Най-лесният начин да предотвратите изпотяването на месото е да ядете по-малко месо.

Опитайте се да разпределите ястията си през целия ден. Ако месното ви изпотяване наистина е причинено от енергията, която изразходвате по време на храносмилането, тогава от това следва, че по-малко храна ще изисква по-малко енергия. По-малко енергия се равнява на по-малко топлина.

Има още едно нещо, което трябва да имате предвид: да станете вегетарианец. Преди да се откажете от идеята, помислете за това проучване показва вегетарианците имат по-привлекателна телесна миризма.

Изпотяването на месото обикновено не е причина за притеснение. Говорете с Вашия лекар, ако изпитвате други симптоми заедно с изпотяване. Те могат да бъдат причинени от друго основно състояние, като синдром на раздразнените черва.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss