Защо жадувам за сладкиши?

Захарта е почти навсякъде – добавена към безброй продукти, рекламирани във всяка форма на медии, и включена в почти всяка празнична и ежедневна храна.

Според а Преглед на изследването за 2018 гжаждата за сладко вече е толкова често срещана, че някои изследователи се чудят дали сме развили култура, формираща навик, когато става въпрос за желание за захар.

Може да е подходящ момент да разгледаме по-отблизо защо копнеем за сладко и какво можем да направим по въпроса.

Какво причинява желанието за захар?

Хората жадуват за захар по много причини – някои от тях физиологични, а други психологически. Така че, ако се питате защоето някои възможни причини, които трябва да разгледате.

Кондициониране

Това, което ядете – заедно с това кога, защо и колко ядете – може да се превърне в модели на поведение.

В различен Преглед на изследването за 2018 гизследователите казват, че това, за което копнеете, е резултат от класическо обуславяне: поведения, които сте приели с течение на времето, защото се чувстват възнаграждаващи.

Накратко, може да жадувате за захар, защото умът и тялото ви са обучени да я жадуват.

Силното желание може да се почувства много като принуда или преживяване, формиращо навик.

В Преглед на изследването от 2016 гизследователите открили, че преработените храни – особено тези, които съдържат добавена захар – могат да причинят поведение, формиращо навик при хората и при лабораторните плъхове и мишки.

Захар и поведение, създаващо навици

Дали сладките храни създават навик по същия начин като наркотиците? Науката не е напълно ясна по този въпрос.

Независимо от това, храните, преработени със захар, могат да предизвикат освобождаването на неврохимичния допамин за „добро усещане“ в центъра за възнаграждение на мозъка ви. Повече допамин може да означава повече глад.

Изкуствени подсладители

Възможно е изкуствените подсладители, които имат много по-сладък вкус от захарта, да променят вкусовите предпочитания на хората с течение на времето.

Някои изследователи смятат, че когато хората свикнат с хипер-подсладения вкус на изкуствените подсладители, желанието им за по-сладки храни може да се засили.

В един малко проучване от 2015 гизследователите проследиха желанието за сладко в група от 20 души, които се отказаха от всички подсладители, както калорични, така и некалорични.

След 2 седмици 86,6% от тях съобщават, че вече не изпитват желание за захар. Това накара изследователите да кажат, че лекарите трябва да препоръчат на своите пациенти да участват в здравословно предизвикателство без подсладители в продължение на 2 седмици.

Стрес

Вашето тяло реагира на стреса, като отделя хормони, които също са свързани с апетита за храна. В проучване от 2019 гхормонът на стреса кортизол е свързан с желанието за сладки храни, например.

Преглед на изследване от 2016 г. показа, че хормонът грелин, който контролира апетита, се освобождава, когато хората са подложени на стрес.

И ако сте изложени на стрес за дълъг период от време, а Проучване от 2015 г показа, че ще бъдете уязвими към повишено желание за вкусни храни, съдържащи добавени захари и мазнини.

сън

Връзката между това, което ядете и как спите, е сложна. А Проучване от 2013 г показа, че хората, които не спят достатъчно, са склонни да жадуват за храни, които са:

 • сладка
 • солено
 • нишестени

Това може да се дължи на факта, че искат да повишат енергийните си нива.

А Преглед на изследването за 2017 г показа, че сладките храни могат да попречат на качеството на съня ви.

Периодичен глад

В Съединените щати има наистина разпространено убеждение, че желанието за шоколад и периодите са свързани.

Според а Преглед на изследването от 2013 гнякои изследователи смятат, че хората жадуват за шоколад поради отделянето на ендорфини, които са мозъчни химикали, които ви карат да се чувствате добре и регулират настроението ви.

А Проучване от 2017 г показа, че докато идеята за желание за шоколад по време на менструацията ви е добре позната в Съединените щати, тя не е толкова разпространена в други страни.

Разликата кара някои изследователи да мислят, че това конкретно желание за захар може да се основава на културата, а не на биологията.

Дали гладът за захар е генетичен?

Според Национални здравни институти, Лабораторни проучвания, включващи мишки, показват, че жаждата за храни с високо съдържание на захар и мазнини може да има генетична връзка.

Изследователите открили, че генът Prkar2a, който се експресира в частта от мозъка на мишката, която контролира тревожността, може също да играе роля в желанието за сладки, мазни храни.

Мишките без гена Prkar2a консумират по-малко захар и тичат повече от мишките с гена на жажда за захар.

Необходими са повече изследвания, за да се разбере дали има генетична връзка с глада при хората.

Можете ли да промените желанията си?

Краткият отговор е да. Изследванията показват, че дори когато гладът е интензивен, съпротивата им може в крайна сметка да доведе до по-малко глад като цяло.

А Анкета от 2016 г от 2932 души, които са били активно ангажирани в програма за управление на теглото, разкриват, че повече от половината от тях (55 процента) са изпитвали по-малко интензивни, по-рядки апетити с течение на времето.

По-възрастен Проучване от 2005 г установи, че ограничаването на яденето ви действително води до Повече ▼ глад, не по-малко.

А Преглед на изследването за 2020 г посочи, че ако намалите калориите, които ядете, вместо да елиминирате напълно определени храни, гладът има тенденция да намалява.

Как да управляваме глада

Гладите сами по себе си не са непременно вредни за вашето здраве, това е начинът, по който реагирате на глада, който може да стане проблематичен. Ето някои опции за управление на глада, когато ви попаднат:

Предай се!

Изяждането на странния квадрат шоколад или парче торта на рождения ви ден вероятно няма да навреди на вашето здраве. И може да е добре за вашето психично здраве да се насладите на нещо сладко от време на време.

Според Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболяванияздравните експерти казват, че от време на време сладко удоволствие е добре – просто не всеки ден.

Погледнете етикета

Понякога проверката на реалността може да ограничи желанието ви. Ако жадувате за нещо, което има етикет на опаковката, погледнете внимателно хранителното съдържание, за да можете да направите информиран избор какво да ядете.

Направете бърза разходка

А Проучване от 2015 г показа, че кратка 15-минутна разходка може да намали апетита. Като бонус така или иначе разходката може да ви вдъхнови повече от бисквитка или брауни.

Вместо това изберете дрямка

Ако сте един от милионите хора, които са хронично лишени от сън в тази епоха на свръхстимулация, силната дрямка може да направи повече за съживяване на енергийните ви нива, отколкото нещо сладко.

Разменете го

Ако искате намек за сладост без гликемично претоварване, можете да изберете по-здравословни алтернативи като:

 • свеж плод
 • пътека смес
 • тъмен шоколад

И ако се чувствате гладни, храна, която съдържа протеини, може да е това, от което се нуждаете.

Кога да говоря с професионалист

Ако желанието за захар повишава ежедневните ви нива на стрес или ако се притеснявате, че може да ядете твърде много захар, може да е добра възможност да поговорите с:

 • доставчик на здравни грижи
 • терапевт
 • диетолог

Те могат да ви дадат някои персонализирани насоки за управление на вашите желания.

Долния ред

Жаждата за захар сама по себе си вероятно не е индикация за здравословни проблеми. Всъщност те са едно от най-често срещаните желания, които хората изпитват.

Може да жадувате за сладко, защото:

 • свикнал да ги яде
 • свързвайки ги с определени събития от живота
 • изморен
 • сресиран
 • с менструация

За да намалите глада, можете да опитате:

 • да се образовате за свързаните рискове за здравето
 • ядене на повече протеини
 • упражняване
 • повече почивка
 • задоволяване на желанието с по-здравословна алтернатива на сладък вкус

И ако устояването на желанието да ядете сладко отнема твърде много време и енергия, не се колебайте да се свържете със здравен експерт за помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss