Заушка: профилактика, симптоми и лечение

Какво е паротит?

Заушката е заразно заболяване, причинено от вирус, който преминава от един човек на друг чрез слюнка, назални секрети и близък личен контакт.

Състоянието засяга предимно слюнчените жлези, наричани още паротидни жлези. Тези жлези са отговорни за производството на слюнка. Има три комплекта слюнчени жлези от всяка страна на лицето ви, разположени зад и под ушите ви. Отличителният симптом на паротита е подуването на слюнчените жлези.

Какви са симптомите на паротита?

Симптомите на паротит обикновено се появяват в рамките на две седмици след излагане на вируса. Грипоподобните симптоми може да са първите, които се появяват, включително:

 • умора
 • болки в тялото
 • главоболие
 • загуба на апетит
 • субфебрилна температура

Следват висока температура от 103°F (39°C) и подуване на слюнчените жлези през следващите няколко дни. Жлезите може да не се подуят наведнъж. По-често те набъбват и периодично стават болезнени. Най-вероятно е да предадете вируса на паротита на друг човек от момента, в който влезете в контакт с вируса, до набъбването на паротидните ви жлези.

Повечето хора, които се заразяват с паротит, показват симптоми на вируса. Въпреки това, някои хора нямат или имат много малко симптоми.

Какво е лечението на паротит?

Тъй като паротитът е вирус, той не реагира на антибиотици или други лекарства. Въпреки това, можете да лекувате симптомите, за да се чувствате по-удобно, докато сте болни. Те включват:

 • Почивайте, когато се чувствате слаби или уморени.
 • Вземете болкоуспокояващи без рецепта, като ацетаминофен и ибупрофен, за да намалите температурата си.
 • Успокойте подутите жлези, като приложите ледени пакети.
 • Пийте много течности, за да избегнете дехидратация поради треска.
 • Яжте мека диета от супа, кисело мляко и други храни, които не са трудни за дъвчене (дъвченето може да е болезнено, когато жлезите ви са подути).
 • Избягвайте кисели храни и напитки, които могат да причинят повече болка в слюнчените жлези.

Обикновено можете да се върнете на работа или училище около една седмица след като лекарят диагностицира заушката ви, ако се чувствате готови. До този момент вече не сте заразни. Заушката обикновено преминава в рамките на няколко седмици. Десет дни след заболяването си трябва да се чувствате по-добре.

Повечето хора, които получават паротит, не могат да се заразят с болестта втори път. Наличието на вируса веднъж ви предпазва от повторно заразяване.

Какви са усложненията, свързани с паротита?

Усложненията от паротит са редки, но могат да бъдат сериозни, ако не се лекуват. Заушката засяга предимно паротидните жлези. Въпреки това, той може да причини възпаление и в други части на тялото, включително мозъка и репродуктивните органи.

Орхитът е възпаление на тестисите, което може да се дължи на паротит. Можете да управлявате болката при орхит, като поставяте студени компреси върху тестисите няколко пъти на ден. Вашият лекар може да препоръча болкоуспокояващи с рецепта, ако е необходимо. В редки случаи орхитът може да причини стерилитет.

Жените, заразени с паротит, могат да получат подуване на яйчниците. Възпалението може да бъде болезнено, но не уврежда яйцеклетките на жената. Въпреки това, ако една жена зарази паротит по време на бременност, тя има по-висок от нормалния риск от спонтанен аборт.

Заушката може да доведе до менингит или енцефалит, две потенциално фатални състояния, ако не се лекува. Менингитът е подуване на мембраните около гръбначния и главния мозък. Енцефалитът е възпаление на мозъка. Свържете се с Вашия лекар, ако получите гърчове, загуба на съзнание или силно главоболие, докато имате паротит.

Панкреатите възпаление на панкреаса, орган в коремната кухина. Панкреатитът, предизвикан от паротит, е временно състояние. Симптомите включват коремна болка, гадене и повръщане.

Вирусът на паротита също води до трайна загуба на слуха в около 5 от всеки 10 000 случая. Вирусът уврежда кохлеята, една от структурите във вътрешното ви ухо, която улеснява слуха.

Как мога да предотвратя паротит?

Ваксинацията може да предотврати паротита. Повечето бебета и деца получават ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR) едновременно. Първата MMR инжекция обикновено се дава на възраст между 12 и 15 месеца при рутинно посещение при добро дете. Втора ваксинация е необходима за деца в училищна възраст между 4 и 6 години. С две дози ваксината против паротит е приблизително 88 процента ефективна. Степента на ефективност от само една доза е около 78 процента.

Възрастни, които са родени преди 1957 г. и все още не са се заразили с паротит, може да пожелаят да бъдат ваксинирани. Тези, които работят в среда с висок риск, като болница или училище, винаги трябва да бъдат ваксинирани срещу паротит.

Въпреки това, хората, които имат компрометирана имунна система, алергични към желатин или неомицин, или са бременни, не трябва да получават MMR ваксината. Консултирайте се с вашия семеен лекар относно имунизационен график за вас и вашите деца.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss