Запознанства с диабет тип 2: откъде да започна?

Избирането на ресторант, който познавате и обичате, може да ви помогне да направите датите за вечеря по-малко стресиращи, ако имате диабет. Том Вернър/Гети Имиджис

Изразът „Това е сложно“ дори не започва да описва дивия свят на запознанствата.

И когато вземете предвид управлението на хронично състояние, докато управлявате любовния си живот, срещата с някого може да се почувства малко обезсърчителна, най-малкото.

Не можем да говорим за това дали вашата среща винаги ще дъвче със затворена уста, ще бъде добър събеседник или ще кара сърцето ви да се разтуптява.

Но ако имате диабет тип 2, може да се чудите как състоянието ще повлияе на любовния ви живот. Добрата новина: Не е нужно да прави срещите още по-объркани.

Съставихме пълно ръководство за запознанства с диабет тип 2. По този начин можете да се съсредоточите върху всички забавни аспекти на опознаването на някого по-добре – като онези очаквани трептения на сърцето.

Трябва ли да споменавате диабет в профила си за запознанства?

Фактът, че сте запален плувец или че имате лабрадудъл, е безсмислено нещо, което трябва да включите в профила си в приложението за запознанства. Вашето кученце вероятно е отпред и в центъра на снимката на вашия профил.

Но какво да кажем за диабет тип 2? Трябва ли да включите това като атрибут?

Някои експерти казват, че вероятно не трябва да разкривате диагнозата си в профила си за запознанства – но не защото е нещо, което да криете.

„Като се има предвид, че профилите за онлайн запознанства са публични и могат да бъдат видени от лица, с които сте и не се интересувате от запознанства, онлайн запознанствата не трябва да разкриват значителна здравна информация в своите профили, а по-скоро да чакат да намерят подходящия контекст и време, за да обсъдят здравето си статус“, казва д-р Джес Карбино, бивш социолог за приложенията за запознанства Tinder и Bumble.

Включването на диагнозата на диабет тип 2 във вашия профил за запознанства може да изглежда като да поставите отметка в това поле с пълна прозрачност, добавя Джейсън Лий, анализатор на взаимоотношенията и данни в Healthy Framework.

„Въпреки това започва да позволява на вашето медицинско състояние да определя кой сте и да засенчва другите неща, които ви правят вие“, казва той.

“Вие не сте вашата диагноза – вашата диагноза е част от вашата история.” – Мариса Тунис, PsyD

Д-р Мариса Тунис, лицензиран психолог, треньор по запознанства, експерт по връзките и основател на Datefully, се съгласява: „Здравните условия се споделят най-добре, след като се свържете с някого в приложение, а не във вашия профил.“

„Вие не сте вашата диагноза – вашата диагноза е част от вашата история“, казва тя.

Разговор за диабет тип 2

Запомнете: Вашият потенциален партньор не се среща с вашия диабет, а с вас. People Images/Getty Images

Няма универсален отговор за това кога трябва да кажете на потенциален партньор, че имате диабет тип 2, но експертите препоръчват да провеждате разговор винаги, когато ви се струва естествено.

„Няма определена времева рамка или етап за запознанства, по който трябва да разкриете състоянието си“, казва Мишел Беноа, треньор по живот в Deep Blue Coach. „Но общото правило би било да споделяте новините с партньора си за запознанства, когато стане уместно – поради действие или решение, което засяга и двама ви – или когато се чувствате достатъчно комфортно, за да споделяте по-интимни, ежедневни подробности за себе си и начина, по който живееш.”

Съвети как да говорите за вашия диабет

 • Споделете го в началото на разговора си.
 • Бъдете открити и честни за това как диабетът ви засяга.
 • Поддържайте разговора откровен и кратък.
 • Дайте време на другия човек да задава въпроси.

Когато сте готови да говорите за диабета си, може да има смисъл да споменете състоянието в началото на разговор или прекараното време заедно.

“Че [way] предходната дискусия не оказва ненужно влияние върху това, което възнамерявате да кажете, или ви кара да се поколебаете и изобщо да не го правите“, обяснява Карбино.

Тя казва да бъдете отворени и честни за това как диабет тип 2 засяга живота ви – но можете да го направите по общ начин, вместо да навлизате в твърде много подробности в началото.

Carbino препоръчва също така да превърнете разговора в повече диалог и да позволите на вашата среща да задава въпроси, ако има такива.

Ами ако срещата ви реагира негативно на състоянието ви?

Когато за първи път споменавате диабет тип 2 на нова среща или партньор, той може да зададе въпроси, които изглеждат глупави или дезинформирани.

„Не забравяйте, че може да не знаят нищо за диабет тип 2“, казва Лий.

Ако реакцията им е по-скоро за погрешно схващане, от вас зависи дали искате да дадете повече представа.

„Малко яснота може да обърне нещата“, казва Беноа.

Но това не означава, че трябва да търпите негативни или по друг начин неподходящи коментари за диабет тип 2. Ако това се случи, това може да е знак да преоцените дали връзката е подходяща за вас.

„Ако срещата ви реагира негативно на състоянието ви, трябва да помислите колко поддържаща може да бъде непрекъснато“, добавя Беноа, която помага на клиентите си при предизвикателствата при срещи. „Ако не виждате бъдеще с този човек или той не изглежда отворен, погрижете се за себе си. Не забравяйте да продължите своите здравословни практики и избор.”

Запознанства в общността на диабетиците

В днешно време има приложения и сайтове за запознанства, насочени към почти всякакви предпочитания или общности.

Човек с диабет понякога може да намери за по-удобно да използва сайт за запознанства с диабет, за да изследва взаимоотношенията с други хора, които имат това заболяване.

Сайтове за запознанства за хора с диабет

Не искате да обяснявате диабета си на всеки потенциален партньор? Сайтовете и приложенията за запознанства за хора с диабет могат да ви помогнат да намерите някой, който го разбира от самото начало. Ето няколко опции:

 • DiabeticDate.com
 • DiabetesDatingSite.com
 • DiabeticDating.net

„Запознанството с някой, който е запознат с диабета, може да бъде голяма помощ и утеха“, казва Беноа.

Но това не е изискване за добра връзка с някого или за намиране на значим друг, който да ви защитава.

„Без значение какво се случва с живота ви, искате партньорът ви за запознанства да подкрепя това, което е важно за вас“, добавя Беноа.

Някой може да бъде вашата скала — а вие техен — дори ако не споделяте същото здравословно състояние.

Навигиране в действителната дата

Докато се подготвяте за вашата среща, помислете за опаковането на комплект за грижа за диабета в движение. Westend61/Getty Images

Отиването на среща може да бъде вълнуващо, но също така може да шумоли пеперуди в корема.

От това какво да облека до какво да се направи, всичко изглежда като голямо решение. И когато трябва да вземете предвид факторите, свързани с диабет тип 2, може да се почувствате сякаш имате допълнителен слой сложност на запознанствата.

Но можете да се справите с решенията и подробностите за запознанства по няколко различни начина.

Беноа препоръчва да станете активни в планирането на срещата, като изберете ресторант, който отговаря на вашите нужди, което може да бъде полезно, ако не сте готови да разкриете, че имате диабет тип 2.

Ако на практика сте запомнили броя на въглехидратите в кръчмата на ъгъла, тогава не се страхувайте да предложите любимото си място. Разбира се, можете да прегледате онлайн менюта и да намерите свежи места, които също биха могли да работят добре.

Може също да предпочетете да изберете дейност извън храненето и да донесете свои собствени закуски, добавя Беноа. По този начин имате нещо под ръка, ако кръвната ви захар се понижи.

Идеи за срещи, които не включват хранене

Ходенето на ресторант може да направи трудно да се придържате към плана си за хранене. Ето няколко забавни алтернативи на традиционната вечеря:

 • разходка из ботаническа градина или природен резерват
 • играят мини голф
 • да се разходим
 • да играем боулинг
 • гледай филм
 • посетете зоопарк или аквариум
 • играйте бинго или настолни игри
 • вижте музика на живо

Ако вече сте отворени към потенциалния си партньор относно диабет тип 2, тогава просто планирайте заедно храненията, докато бъдещият ви партньор се ориентира и разбере какво е упражнението.

„Бъдете подготвени с предложения за това, което работи за вас“, казва Беноа. „Може да откриете, че вашата среща иска да играе на сигурно и да последва примера ви.

С напредването на връзката ви може да намерите нови начини да споделяте какво е да живеете с диабет.

„Готови ли сте за преспиване? Кажете им (или им покажете!) как измервате нивата на кръвната си глюкоза сутрин и вечер. Нека партньорът ви да знае какво се случва и как може да ви подкрепя – дори ако това просто ви дава пространството, от което се нуждаете, за да се грижите за себе си“, казва Беноа.

Където и да сте, каквото и да правите и независимо дали сте разкрили диагнозата си или не, Тунис има това напомняне: „Добре е да се извинявате няколко пъти, за да се погрижите за здравето си“.

Беноа казва, че наличието на малък комплект за грижи в движение може да направи управлението на диабет тип 2 на среща малко по-лесно.

Създаване на комплект за грижа за диабета

Опаковането на малък комплект за грижи в движение може да ви помогне да управлявате диабета си на среща. Ето няколко съвета за изграждане на вашия комплект:

 • Инвестирайте в контейнер или чанта, които харесвате, които също са лесни за носене.
 • Ако използвате инсулин, изберете изолиран вариант.
 • Обновявайте редовно артикулите, за да не ви липсват консумативи.
 • Настройте автоматично подновяване за консумативи, за да избегнете изчерпването им.
 • Задайте календарни напомняния за зареждане на устройства, ако е необходимо.

За вкъщи

Ако имате диабет тип 2, вашето състояние не трябва да прави света на запознанствата по-труден. Разбира се, понякога срещите се съсредоточават около храненето, но можете да помогнете да намерите подходящ ресторант или да предложите друга дейност.

С малко планиране и желание да бъдете отворени относно диагнозата си (когато сте готови), можете да имате пълноценно изживяване при запознанства.

Запознанствата могат да бъдат сложни за всеки, който се опита – дори за хора, на които никога не се е налагало да вземат хапче или да проверяват кръвната си захар. Но запознанствата могат да бъдат и невероятно забавни, особено когато срещнете някой, който изглежда просто ви разбира, и обратно.

Не забравяйте, че вашият потенциален партньор не се среща с вашия диабет, а с вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss