Законът PACT и ползите от VA: Вашите въпроси, отговори

Ветерани, изложени на изгаряния, Agent Orange и токсини по време на служба, вече могат да отговарят на условията за повече покритие

Законът PACT е нов закон, който дава на ветераните здравно покритие за състояния, произтичащи от излагане на токсини по време на военна служба.

Тази статия предоставя задълбочен поглед върху PACT Act, включително кой има право на покритие и как работи процесът на искове.

Какво представлява PACT Act?

Законът PACT е най-голямото разширяване на здравеопазването и ползите от VA от десетилетия. През 2022 г. това федерално законодателство разшири здравните грижи на VA и ползите за милиони ветерани, изложени на токсини по време на военната си служба.

Законът PACT добавя повече от 20 „предполагаеми състояния“ от изгорени ями, Agent Orange и други токсични експозиции, които, ако отговаряте на изискванията за обслужване, VA вече автоматично ще приеме (или предполага), че са причината за вашето състояние. Законът също така добавя още места за предполагаемо излагане на Agent Orange и радиация.

Какви промени носи PACT Act?

Ако сте ветеран и сте били изложени на токсини по време на службата си, може да се квалифицирате за повече покритие от преди.

Разширяване на допустимостта

Служили ли сте във войната във Виетнам, войната в Персийския залив или по време на ерата след 11 септември? Ако е така, сега може да се класирате за разширено или разширено покритие.

Освен това, много бойни ветерани след 11 септември могат да отговарят на условията за покритие. Ако попадате в тази кохорта, VA ви насърчава да кандидатствате за покритие независимо от датата на раздялата ви.

Разберете дали отговаряте на условията.

Предполагаеми условия

Законът PACT обхваща определени видове състояния на токсично излагане, за които се предполага, че произтичат от вашата военна служба. Не е нужно да доказвате, че са го направили.

Повечето увреждания изискват да докажете, че вашето увреждане произтича от военната ви служба, за да получите покритие. Но при предполагаеми условия трябва само да отговаряте на изискванията за обслужване, свързани с условието.

Прочетете пълния списък с предполагаеми условия, добавени от PACT Act.

Покрити условия

Чрез PACT Act много състояния станаха предполагаеми, включително много различни видове рак и заболявания на белите дробове и дихателните пътища.

Няколко общи условия, разгледани в PACT Act са:

  • високо кръвно налягане (ново предполагаемо състояние за излагане на Agent Orange)
  • дразнене и възпаление на носа
  • възпаление на синусите и инфекции
  • бронхиална астма

Достъп до скрининг на токсична експозиция

Съгласно PACT, VA е длъжен да ви направи скрининг за излагане на токсични вещества, стига да сте ветеран, записан в здравно обслужване на VA.

Можете да получите скрининг за излагане на токсични вещества в здравните заведения на VA. Ще получите първи преглед и след това последващи прегледи поне веднъж на всеки 5 години.

По време на скрининга ще бъдете попитани дали сте присъствали по време на определени известни събития или сте били изложени на няколко известни източника на токсини и вашият здравен специалист ще ви препоръча следващите стъпки и допълнителни ресурси.

Свържете се с местното здравно заведение на VA, за да поискате скрининг или поискайте такъв при следващия си преглед в VA. За да се свържете с вашия местен център, можете да се обадите на основния номер на VA (800-698-2411) и да се свържете с агент.

Как да подадете иск за обезщетения, свързани с PACT?

Първата ви стъпка е да подадете формуляр за „намерение за подаване“, за да посочите, че възнамерявате да подадете иск или допълнителен иск за обезщетение за инвалидност, пенсионни обезщетения и/или издръжка и обезщетения за обезщетение (DIC).

Формулярът „намерение за подаване“ задава потенциалната начална дата или датата на влизане в сила на обезщетенията. Това е важно за разглеждането на обезщетенията със задна дата.

За да изпратите този формуляр, изтеглете VA формуляр 21-0966 (PDF) и изпратете попълнения формуляр до: Department of Veterans Affairs, Claims Intake Center, PO Box 4444, Janesville, WI, 53547.

След това можете да посетите уебсайта на Министерството на ветераните, за да подадете иск и да кандидатствате за обезщетения.

Процесът за подаване на иск за инвалидност за състояния, свързани с PACT Act, е същият, който бихте следвали, за да подадете други искове за инвалидност:

  • Разберете дали отговаряте на условията.
  • Попълнете иска си.
  • Предоставете всички необходими подкрепящи документи.

Научете повече за това как да подадете иск за инвалидност до VA.

Ами ако VA отхвърли моя иск, но сега е обхванат от PACT?

Ако вече сте подали иск за покритие преди PACT, но то е било отказано или покритието за токсичната експозиция е пропуснато, можете да подадете допълнителен иск, за да получите новото си покритие.

За да подадете допълнителен иск, ще трябва да отговаряте на няколко изисквания, включително:

  • VA взе решение по вашето искане в миналото и то не беше „оспорено“. Това означава, че не сте оспорили решението на VA за отказ на предишен иск за здравни грижи при излагане на токсични вещества или ползи, свързани със заболявания.
  • Искате преразглеждане на вашия иск въз основа на PACT Act — тоест смятате, че сте били изложени на токсични или опасни условия по време на работа.

Можете да подадете допълнителен иск онлайн, лично, по телефона с VA или чрез организация за обслужване на ветерани (VSO).

Научете повече за това как да подадете допълнителен иск към VA.

Има ли краен срок?

Периодът на подаване със задна дата е приключил, което означава, че вече не можете да получавате покритие за времето, преди да подадете своя иск, но все пак можете да кандидатствате за покритие занапред.

Няма краен срок за кандидатстване за обезщетения по PACT, но след като изпратите формуляр за намерение за подаване, имате една година, за да завършите и подадете иска.

След като молбата ви бъде одобрена, вие ще получите предимствата, покриващи грижите ви за излагане на токсични вещества до края на живота ви.


Ако сте ветеран, който е имал излагане на изгорели ями, Agent Orange и токсини, помислете за кандидатстване за новите ползи за здравето, достъпни за вас.

Можете да подадете иск за VA сега, за да кандидатствате за обезщетения, свързани с PACT Act, включително критични грижи и подкрепа за семейства на оцелели.

Няма краен срок за кандидатстване за обезщетения, но VA насърчава записването възможно най-скоро, предвид тежестта на много предполагаеми условия по PACT.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss