Ето как изглежда животът с напреднал рак на гърдата

Тами Кармона, 43 г
Етап 4, диагностициран през 2013 г

Моят съвет към някой, който наскоро е бил диагностициран, би бил да крещи, да плаче и да изпусне всяка емоция, която изпитваш. Животът ви току-що е направил 180. Имате право да бъдете тъжни, ядосани и уплашени. Не е нужно да слагате смело лице. Пусни го навън. След това, когато схванете новата си реалност, образовайте се и се информирайте. Вие сте най-добрият ви защитник. Намерете група за подкрепа, тъй като това помага да говорите с други, които се занимават със същата диагноза. Най-важното – на живо! Възползвайте се максимално от дните си „да се чувствате добре“. Излезте и създайте спомени!

Сю Моган, 49 г
Етап 3, диагностициран през 2016 г

Когато ми поставиха диагнозата, си казах, че наличието на един от най-често срещаните видове рак означава най-добрата перспектива за лечение и оцеляване. Чакането на резултатите от сканирането беше една от най-трудните части, но след като разбрах какво имам, можех да се съсредоточа върху преминаването на лечението. Потърсих колкото се може повече информация и съвети. Започнах блог, за да информирам семейството и приятелите си за напредъка си. Това всъщност стана катарсично и ми помогна да запазя чувството си за хумор. Поглеждайки назад, около година след диагнозата ми, не мога да повярвам, че преминах през всичко това. Открих вътрешна сила, за която никога не съм знаел, че съществува. Моят съвет към всеки, който има скорошна диагноза, е да не се паникьосвате, да предприемате всичко стъпка по стъпка и да бъдете възможно най-позитивни. Слушайте тялото си и бъдете мили към себе си. В началото всичко може да изглежда много обезсърчително, но вие можете — и ще го преодолеете.

Лорейн Елмо, 45 г
Етап 1, диагностициран през 2015 г

Най-важният съвет, който имам за другите жени, е да намерят подкрепа от други розови воини. Само ние можем да се утешим и разберем един друг и през какво преживяваме. Моята „розова страница“ във Facebook (Голямото розово приключение на Лорейн) има точно тази цел. Помислете да направите крачка назад и да станете свидетел на вашето пътуване. Бъдете отворени за получаване на любов и изцеление от другите и бъдете отворени за чудеса. Помислете как можете да „платите напред“ и да помогнете на другите да преминат през тази битка. Бъдете и правете всичко в живота, за което сте мечтали да бъдете и правите. Останете фокусирани върху настоящето и пребройте своите благословии. Уважавайте страховете си, но не им позволявайте да контролират или да вземат най-доброто от вас. Правете здравословен избор и се грижете добре за себе си. Каквото и да правите, не мислете, че сте обречени или че молбата за помощ е слабост или бреме. Позитивното мислене, присъствието и плащането напред може да спаси живота ви. Обърнах се към своята креативност и духовност в най-мрачните си времена и това ме спаси. Може да ви спаси и вас.

Рене Зенделбах, 39 г
Етап 4, диагностициран през 2008 г

Трябва да запомните да приемате всичко един ден наведнъж. Ако това изглежда непосилно, отделете го час или дори минути наведнъж. Винаги не забравяйте да дишате през всеки момент. Когато ми поставиха диагнозата, погледнах целия процес пред себе си и това напълно ме изплаши. Но след като го разделих на етапи, като преминаване през химиотерапия, операция и след това радиация, почувствах повече контрол. Все още използвам този метод днес, живеейки с рак в стадий 4 и вторичен рак на миелодиспластични синдроми. Някои дни дори трябва да го разбия допълнително, по час или по-малко, за да си спомня да дишам и да преодолея ситуация.

Мери Гуз, 66 г
Етап 4, диагностициран през 2014 г

Моят съвет към наскоро диагностицирана жена е да се информирате и да бъдете защитник на себе си. Обучете се за вида на рака, който имате, и наличните лечения. Доведете друг човек на срещите си, за да може да запише всичко. Задайте въпроси на Вашия лекар и намерете група за подкрепа. Намерете страст, която да преследвате, като упражнения, писане или изработка – всичко, за да се ангажирате, а не да се фокусирате върху рака всеки ден. Живейте пълноценно!

Ан Силбърман, 59 г
Етап 4, диагностициран през 2009 г

Позволете си да скърбите и да усетите загубите, като бъдещето, здравето и дори финансите. Много е болезнено, но ще успеете да се примирите. Не забравяйте, че много от нас живеят много по-дълго сега. Метастатичният рак на гърдата е по-близо до това да се превърне в хронично, лечимо заболяване. Винаги вярвайте, че можете да живеете много години отвъд това, което казва старата статистика. Изминаха шест години от диагнозата ми и две години от последната ми прогресия. Справям се добре и няма индикации, че нещата ще се променят към по-лошо. Тогава целта ми беше да видя как по-малкият ми син завърши гимназия. Следващата година той ще завърши колеж. Бъдете реалисти, но поддържайте надеждата жива.

Шели Уорнър, 47 г
Етап 4, диагностициран през 2015 г

Не позволявайте на рака да ви определя. Ракът на гърдата не е смъртна присъда! Лекува се като хронично заболяване и може да се поддържа в продължение на много години. Най-важното нещо е положителното отношение. Живейте всеки ден възможно най-добре. Работя, пътувам и правя всички неща, които съм правил преди да ми бъде поставена диагнозата. Не се самосъжалявайте и, моля, не слушайте хора, които ви идват с теории за лечение на рак. Живей си живота. Винаги се хранех много добре, спортувах, никога не съм пушил и все пак се разболявах. Живейте живота си и се наслаждавайте!

Никол Маклийн, 48 г
Етап 3, диагностициран през 2008 г

Бях диагностициран с рак на гърдата преди 40-ия ми рожден ден. Като повечето хора си мислех, че знам за болестта, но научих, че има още много неща за разбиране. Можете да оставите „какво-ако“ да ви разбият или можете да приемете различен начин на мислене. Все още нямаме лек, но докато си жив, трябва да живееш в настоящето. Ракът на гърдата ми разкри, че не живея и не се наслаждавам на живота си. Прекарвах много време в желанието си нещата да са различни или исках да съм различен. В интерес на истината, бях добре. Не съм причинила рака на гърдата си и не мога да определя дали ще имам рецидив в бъдеще. Но междувременно мога да направя това, което трябва да правя, за да се грижа за себе си и да се науча да се наслаждавам на живота, който имам. Ракът на гърдата е труден, но може да ви разкрие по-силен, отколкото сте наясно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss