Ето какво трябва да знаете за проблемите с червата след цезарово сечение

Майка държи новородено в болница
Мейт Торес/Гети Имиджис

Възстановяването след раждането непосредствено след раждането може да бъде трудно, поради което ще намерите всякакви хакове – всичко от лещици до шишета за пръскане за „там долу“.

Но нещо, което не винаги се споменава, са някои от уникалните предизвикателства, които могат да се случат на тези, които раждат чрез цезарово сечение, обикновено наричано цезарово сечение. По-специално, може да се чудите за следродилна диария.

Какво причинява диария след цезарово сечение?

Няколко причини могат да ви накарат да имате диария след цезарово сечение, въпреки че потенциалът да изпитате диария след раждането всъщност е приблизително същият, както при тези, които имат вагинално раждане.

Медикаменти

Въпреки че обществото може да мисли за цезарово сечение като обичайна процедура, не забравяйте, че се счита за голяма операция. Често ще получавате антибиотици като превантивна мярка за намаляване на риска от инфекция. За съжаление, антибиотиците също могат да причинят диария или други проблеми с червата. Това е често срещана причина, свързана с диария, свързана с C-сечение.

Това е така, защото антибиотиците са насочени не само към вредните бактерии, но и към добрите бактерии, от които тялото ни се нуждае, за да поддържа здрави черва. Без добрите бактерии всички устойчиви на антибиотици вредни бактерии, които остават в храносмилателния тракт, могат да се развиват свободно. Често те създават токсини, които могат да раздразнят червата и червата, което води до по-висок риск от диария.

Само запомнете: Докато антибиотиците могат да причинят диария, това е така не причина да откаже да ги приема. Препоръчват се антибиотици, тъй като инфекциите след процедури могат да бъдат животозастрашаващи, а предоперативните антибиотици са един от най-ефективните начини за предотвратяване на инфекция.

Труден труд

Един от факторите, които допринасят за следродилната диария, като цяло, е трудовият опит. Продължителното раждане и продължителността на натискането могат да повлияят на шансовете за развитие не само на диария, но и на стрес инконтиненция.

По-специално, на Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK) отбелязва, че по-напрегнатите раждания като раждане на по-голямо бебе или раждане, изискващо използването на инструменти или епизиотомия, могат да увеличат риска от диария.

Трудното раждане понякога може да доведе до спешно цезарово сечение, въпреки че със сигурност не винаги.

Бременност

Не е тайна, че самата бременност – колкото и вълшебно да е преживяване – натоварва тялото ви много. От преместване на органи към увеличаване на течностите и, разбира се, допълнителен натиск върху пикочния мехур и храносмилателния тракт от вашия пакет радост, не е необичайно да изпитате проблеми, свързани с червата в резултат. Това може да доведе до отслабено тазово дъно и пролапс на орган.

Въпреки това, доказателства предполага, че този резултат е по-тясно свързан с вагинални раждания.

Какво можете да направите при следродилна диария?

Знаейки, че диарията ви е нормална, не я прави по-малко разочароваща, особено когато се опитвате да се грижите и за новороденото си бебе в същото време.

За повечето хора диарията е временно състояние, което обикновено отшумява след няколко дни. Независимо дали сте решили да кърмите или не, имате няколко опции, които да помогнат за облекчаване на симптомите междувременно.

Опитайте лечение без рецепта

Ако приемем, че нямате по-сериозно основно състояние, можете да изберете лекарство срещу диария без рецепта (OTC), като лоперамид хидрохлорид. Известно също с търговските имена Imodium или Kaopectate, това лекарство може да помогне на изпражненията ви да абсорбират повече вода, така че да са по-твърди. Освен това може да намали честотата на изхожданията ви.

Докато изследванията около приема на това лекарство по време на кърмене не са надеждни, проучване от 2004 г., обхващащо малка група кърмещи жени, предполага, че е безопасно да се използва по време на кърмене, стига да се спазват указанията за дозиране. Лекарството не се абсорбира значително в млякото ви.

Добавете пробиотик

Като се има предвид, че предизвиканата от антибиотици диария може да унищожи както добрите, така и лошите бактерии от червата ви, попълването на здравите бактерии е от съществено значение за възстановяване на баланса. Избирайте храни, богати на пробиотици или бактерии, вместо да включвате добавка. Това може да включва опции като кисело мляко или ферментирало мляко като кефир.

Проверете дали храната съдържа живи или активни култури, тъй като не всички кисели млека ги съдържат. А за най-добри резултати изберете храни с ниско съдържание на захар, тъй като храните с високо съдържание на захар могат да влошат симптомите на диария.

Останете хидратирани

Особено ако кърмите или кърмите, така или иначе трябва да пиете повече. Но хидратирането с течности като вода, бульон и дори спортни напитки може да ви помогне да избегнете дехидратация, често срещан симптом при постоянна диария. Просто не забравяйте да консумирате бульон и спортни напитки в умерени количества, тъй като твърде много сол или твърде много захар всъщност могат да влошат симптомите ви.

И вместо да поглъщате големи количества наведнъж, изберете по-малки количества през целия ден.

Временно коригирайте диетата си

Дори ако диарията ви е свързана с антибиотици, дадени ви преди цезарово сечение, това не означава, че диетата ви не я влошава. Помислете за преминаване към малко мека диета временно, за да видите дали това подпомага процеса на възстановяване.

По-конкретно, фокусирайте се върху диетата BRAT, която означава банани, ориз, ябълково пюре и препечен хляб. Тези храни се считат за подходящи за корема и лесно се понасят. Те са с ниско съдържание на протеини и мазнини, което ги прави по-лесни за смилане от тялото ви.

Други често срещани следродилни проблеми с червата

Въпреки че диарията е разочароващо преживяване, това не е единственият проблем с червата, който може да изпитате по време на следродилния период. В много случаи може да имате няколко дни между раждането и първото следродилно изпражнение.

Няколко често срещани следродилни проблеми с червата включват:

  • запек. Точно както хормоните на стреса, освободени по време на раждането и раждането, могат да причинят диария, те също могат да бъдат отговорни за запек.
  • хемороиди. Хемороидите са често срещани през цялата бременност, дори преди раждането. По време на раждането те обикновено са най-чести при тези, които раждат вагинално, тъй като могат да бъдат причинени и от интензивно натискане.
  • Фекална инконтиненция. Повечето хора смятат, че уринарната инконтиненция е често срещан страничен ефект след раждането, но фекалната инконтиненция може да възникне и поради усилено натискане по време на раждането и отслабено тазово дъно.

Кога да говоря с лекар

За повечето хора следродилната диария – независимо дали се появява след цезарово сечение или вагинално раждане – трябва да премине от само себе си в рамките на няколко дни след раждането. Въпреки това, ако диарията ви продължава след този период, говорете с лекар. Освен това, ако имате някой от следните симптоми, е добре да отидете на лекар:

  • висока температура
  • дехидратация
  • ускорен сърдечен ритъм
  • тъмна урина
  • раздразнителност
  • гадене или повръщане
  • кръв или слуз в изпражненията

Въпреки че не е приятно, следродилната диария след цезарово сечение е нормална. Понякога може да бъде свързано или с антибиотици, дадени преди процедурата, или с продължително раждане преди непланирано цезарово сечение. За повечето хора състоянието трябва да отшуми след няколко дни, но има много домашни средства, които могат да помогнат за ускоряване на възстановяването.

Ако диарията продължава или се появят допълнителни симптоми, не се колебайте да говорите с лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss