Ето какво се случва с кожата ви, когато спрете да пушите

Пушенето може да допринесе за редица кожни проблеми, от преждевременни бръчки до обезцветяване. Но отказването може да помогне за минимизиране и дори обръщане на някои от тези ефекти.

Пушенето може да причини сериозни здравословни проблеми като рак и сърдечни заболявания. Но също така може да повлияе на външния ви вид – включително на кожата ви.

Пушенето води до стесняване на кръвоносните съдове, намалявайки притока на кислород и хранителни вещества към кожата ви. Проучване предполага, че хората, които пушат, имат по-малко колагенови и еластинови влакна, ключови протеини за здравето и стегнатостта на вашата кожа.

Междувременно тютюнев дим е свързано до пигментация, която може да направи тена ви да изглежда сив, червеникав или жълтеникав.

Освен това пушенето може да причини възрастови петна и преждевременни бръчки и да влоши кожни заболявания като псориазис или екзема.

Но какво се случва с кожата ви, когато спрете да пушите? Много.

Ползи от отказване от тютюнопушенето

Отказът от цигарите е от полза за почти всички органи в тялото ви, включително най-големия.

Подобрява тена и пигментацията

Според 2012 изследванеотказването от цигарите може да намали възрастовите петна, зачервяването и други признаци на обезцветяване.

А 2013 проучване повтори тази констатация. Изследователите заключават, че зачервяването на кожата и петната от тютюн значително намаляват след отказване от пушенето.

Намалява признаците на стареене

А малко проучване от 2010 г заключиха, че отказването от тютюнопушенето води до намаляване с 13 години на „биологичната възраст“ на участниците. Изследователите базират това число на фактори като яркост на кожата, гладкост, еластичност и цвят.

Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно как отказването от цигарите влияе върху съществуващите бръчки.

Възстановява производството на колаген

Пушенето влошава производството на колаген, но този процес може да се възстанови след отказване.

В малко проучване от 2019 г. изследователите установиха, че отказването от цигарите води до повторно активиране на производството на колаген в тялото.

Кога ще видите резултатите?

Според 2019 изследване, признаците на възрастови петна и хиперпигментация могат да намалеят в рамките на един месец след спиране на пушенето. А малко проучване от 2013 г също установи, че промените в цвета на кожата от тютюнопушенето започват да се обръщат около 4-12 седмици след отказване.

Запомнете: времето, което е необходимо, преди да забележите ползите, може да варира. Но вероятно можете да очаквате някои подобрения в рамките на един месец.

Съвети за възстановяване на кожата

В допълнение към отказването от тютюнопушенето има и други стъпки, които можете да предприемете, за да възстановите кожата си, включително:

  • Поддържане на балансирана диета. Здравословната, балансирана диета, пълна с основни витамини и хранителни вещества, може да помогне за укрепване и защита на кожата. Пиенето на вода също може да помогне на кожата да остане здрава и хидратирана. Намаляването на алкохола също ще сведе до минимум признаците на фотостареене и дехидратация.
  • Правете достатъчно упражнения. Изследване от 2015г предполага, че редовното кардио може да подобри състава на кожата, като удебели вътрешните слоеве и й придаде по-плътен вид.
  • Спя добре. Подобно на останалите ви органи, кожата ви се възстановява сама, докато спите. Когато получавате достатъчно shuteye, вие давате на тялото си достатъчно време да засили притока на кръв и производството на колаген. Това може да помогне за намаляване на признаците на бръчки и хиперпигментация.
  • Използване на слънцезащитен крем. Нанасянето на SPF, дори когато е облачно, ще предпази кожата ви от фотоувреждане. Малко проучване от 2016 г. дори предполага, че редовната употреба на слънцезащитни продукти може обратен признаци на фотостареене, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърди това.
  • Поддържане на редовна рутинна грижа за кожата. Измиването, овлажняването и грижата за вашата кожа могат да помогнат много за поддържането й здрава и хидратирана. Ако не сте сигурни в правилната рутинна грижа за кожата за вас, говорете с дерматолог.
  • Използване на продукти, формулирани за възстановяване на кожата. Има много продукти, които могат да помогнат за премахване на признаците на увреждане, причинено от тютюнопушенето. Например, серумите с витамин С могат да намалят бръчките и да освежат кожата. Междувременно ниацинамидът може да помогне за изсветляване на появата на хиперпигментация и възрастови петна.Ретинолът също е много ефективен в борбата с бръчките.
  • Получаване на лечение в офиса, насочено към вашите проблеми. Има няколко дерматологични и козметични процедури в кабинета, като микронидълинг, дермални филъри и процедури за лазерно възстановяване, които могат да помогнат за подобряване на текстурата на кожата и намаляване на обезцветяването.

Чувствате се изгубени в пътеката за грижа за кожата? Научете повече за обичайните съставки за грижа за кожата.

Долния ред

Пушенето може да увреди кожата ви с течение на времето, причинявайки възрастови петна, преждевременни бръчки, обезцветяване и удебеляване. Може също така да влоши симптомите на кожни заболявания като псориазис и екзема.

Спирането на пушенето може да обърне някои от щетите. Спирането на навика може да възстанови производството на колаген, да намали признаците на зачервяване и хиперпигментация и да намали появата на бръчки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss