Естроген срещу прогестерон: функции в човешкото тяло

Знаете ли, че тялото ви е пълно с химически пратеници, които помагат за регулирането на различните органи и телесни системи? В човешкото тяло има поне 50 такива химикала, наречени хормони. Техните нива и когато са налице, могат да повлияят на вашия растеж, репродуктивна система, метаболизъм и др.

Хормоналните дисбаланси (когато нивата на хормоните са по-високи или по-ниски от типичните за вашия пол и възраст) могат да имат сериозни последици върху това как тялото ви се развива и функционира.

Нивата и присъствието на хормоните варират през целия ни живот, а има и някои разлики в пола. Два вида хормони, които в повечето тела имат определени нива, са естроген и прогестерон.

Тези хормони са свързани най-вече със сексуалното развитие на жените и играят важна роля тук. Но всички тела, включително мъжете и хората, които са интерсексуални, произвеждат тези хормони.

Прочетете, за да научите повече за ролята на естрогена и прогестерона и как можем да поддържаме най-добрия си хормонален баланс.

Езикът има значение

В тази статия използваме „мъжки“ и „женски“, за да обозначим нечий пол, определен от техните хромозоми, и „мъже“ и „жени“, когато говорим за техния пол (освен ако не цитираме източници, използващи неспецифичен език).

Полът се определя от хромозомите. Полът е социална конструкция, която може да варира в различните времеви периоди и култури. Признава се, че тези аспекти съществуват в спектър, както исторически, така и от съвременния научен консенсус.

Хормоналните лечения, базирани на естроген и прогестерон, се използват както от транс, така и от цис жени.

Какво представляват естрогенът и прогестеронът?

И двата хормона са важни за всички човешки тела.

Естроген

За всички човешки тела е полезно да произвеждат естроген под някаква форма, но точните видове ще зависят от вашия пол:

 • Женски тела обикновено произвеждат естрон, естрадиол и естриол.
 • Мъжки тела обикновено произвеждат естрон и естрадиол.
 • Интерсексуални тела може да произведе всяка комбинация от естрон, естрадиол и естриол.

При жените яйчниците произвеждат главно естроген. Мастната тъкан, надбъбречните жлези и мозъкът също могат да го направят. При мъжете мастните тъкани обикновено произвеждат естроген. Ензимите също могат да го преобразуват от излишния тестостерон.

Естрогенът има няколко функции, но е най-известен със своята съществена роля в женския растеж и репродуктивното развитие. Подпомага поддържането на менструалния цикъл и улеснява подготовката на матката за очаквана и действителна бременност.

Естрогенът също е необходим за всички човешки тела, за да осигури правилен растеж и здраве на костите, да оптимизира мозъчната функция и да регулира настроението.

Прогестерон

Всички хора също имат различни нива на прогестерон в телата си. Подобно на естрогена, прогестеронът често се свързва с неговото присъствие и въздействие върху женските тела, но се среща и в мъжки и интерсексуални тела.

Прогестеронът е стероиден хормон, който играе ключова роля в подготовката на всички човешки тела за репродукция. При жените и някои интерсексуални хора повечето прогестерон се произвежда от жълтото тяло. Това е временна жлеза, която се появява през втората половина на менструалния цикъл след овулацията.

Понякога лекарите предписват синтетичен прогестерон (прогестин) за:

 • симптоми на менопаузата
 • ендометриоза
 • нередовен цикъл
 • аменорея
 • контрол на раждаемостта

Повишените нива на прогестерон сигнализират на женското тяло да удебели лигавицата на матката, за да приеме оплодена яйцеклетка. Ако яйцеклетката е оплодена, тялото продължава да произвежда прогестерон през цялата бременност, за да поддържа развиващия се плод.

Прогестеронът е необходим и за подготовка на гърдите за производство на мляко.

Нивата на прогестерон, които са твърде ниски, могат да имат значителни ефекти върху:

 • менструация
 • размножаване
 • либидото
 • тегло
 • цялостно здраве

Подобно на естрогена, прогестеронът има далечни ефекти върху мъжките, женските и интерсексуалните тела. При мъжете повишаването на прогестерона обикновено води до повишаване на нивата на естроген в организма.

Освен че играе роля в сексуалното развитие, изследвания предполага, че прогестеронът е необходим за:

 • поддържане на мастна тъкан
 • стимулиране на наддаването на тегло и апетита
 • поддържане на оптимална функция на централната нервна система и бъбреците
 • регулиране на поведението
 • регулиране на имунната, сърдечно-съдовата и дихателната системи
 • поддържане на здравето на костите

Как се сравняват естрогенът и прогестеронът?

Разгледайте таблицата по-долу, за да сравните разликите и приликите между естрогена и прогестерона.

Ефект Естроген Прогестерон
рак (на гърдата и на матката) Високите нива на естроген са свързани с повишен риск от някои видове рак. Синтетичният прогестерон (прогестин) е свързан с повишен риск от рак на гърдата.
душевно здраве Известно е, че лечението с естроген намалява риска от депресия при жени след менопауза. Смята се, че прогестеронът играе роля в регулирането на поведението.
менструални цикли Ниските и високите нива на естроген са свързани с менструални проблеми. Ниските нива на прогестерон са свързани с менструални проблеми.
менопауза и преждевременна менопауза Ниските нива на естроген са свързани с менопаузата и преждевременната менопауза. Ниските нива на прогестерон са свързани с менопаузата и преждевременната менопауза.
бременност Естрогенът е необходим за подготовка на тялото за бременност. Прогестеронът е необходим за поддържане на бременност.
зачатие Естрогенът е необходим за зачеването в женско или интерсексуално тяло. Прогестеронът е необходим за зачеването в женско или интерсексуално тяло. При мъжете прогестеронът е необходим за производството на семенна течност (сперма).
качване на тегло Високите нива на естроген са свързани с увеличаване на теглото. Високите нива на прогестерон са свързани с увеличаване на теглото.
здравето на костите Ниските нива на естроген са свързани с лошото здраве на костите. Ниските нива на прогестерон са свързани с лошо здраве на костите.
мозъчна функция Ниските нива на естроген са свързани с намалена мозъчна функция. Ниските нива на прогестерон могат да нарушат функцията на централната нервна система.
пубертет и вторични полови белези Ниските нива на естроген са свързани с липсата на развитие на женски вторични полови белези. Високите нива са свързани с развитието на женски вторични полови белези. При жените и някои интерсексуални хора прогестеронът играе ключова роля в менструалния цикъл. При мъжете и другите интерсексуални хора присъствието му предизвиква производството на естроген.

Естроген срещу прогестерон: Странични ефекти при контрол на раждаемостта

Днес на пазара има много опции за контрол на раждаемостта.

Когато става въпрос за противозачатъчни хапчета, има две основни възможности. Единият съдържа естроген и прогестерон, а другият съдържа само прогестерон.

Комбинираното хапче естроген-прогестерон действа като спира тялото ви от овулация всеки месец. Хапчето, съдържащо само прогестерон, действа чрез сгъстяване на слузта на входа на матката, за да предотврати преминаването на спермата за оплождане на яйцеклетка.

Ако приемате противозачатъчни хапчета, можете да очаквате някои странични ефекти. Тези ефекти често намаляват с времето, докато тялото ви свикне с дозата хормони.

Кои нежелани реакции може да изпитате зависят от вида хапчета, които са ви предписани и естествените нива на хормони в тялото ви.

Най-честите нежелани реакции на комбинираните естроген-прогестеронови хапчета включват:

 • пробивно кървене между менструациите
 • гадене
 • главоболие
 • коремни спазми
 • чувствителност на гърдите
 • повишено вагинално течение
 • намалено либидо
 • леко намаляване на костната минерална плътност
 • повишен риск от образуване на кръвни съсиреци и сърдечно-съдови проблеми

Най-честите нежелани реакции на хапчетата, съдържащи само прогестерон, включват:

 • непланирано или нередовно менструално кървене
 • пристъпи на акне
 • повишен риск от фоликуларни кисти на яйчниците

Избягвайте приема на комбинирани противозачатъчни хапчета, ако пушите цигари и сте на възраст над 35 години или ако сте имали:

 • кръвни съсиреци
 • рак на гърдата
 • сърдечно-съдови проблеми
 • високо кръвно налягане
 • мигренозни епизоди с аура
 • тежък диабет или чернодробно заболяване

Избягвайте да приемате хапчета, съдържащи само прогестерон, ако сте имали:

 • рак на гърдата
 • лупус

Естроген срещу прогестерон: Лечение на менопаузата

И естрогенът, и прогестеронът естествено намаляват в тялото с течение на времето.

Жените и интерсексуалните хора, които преминават през менопауза, могат да изпитат трудни странични ефекти по време на менопаузата, като горещи вълни, вагинална сухота и промени в настроението.

Въпреки това, терапията само с естроген или естроген-прогестерон може да помогне за облекчаване на някои симптоми на менопаузата и също така да намали рисковете от остеопороза при хора с костна загуба.

Рисковете от приема на хормонална заместителна терапия (ХЗТ) са подобни на тези, свързани с приема на противозачатъчни хапчета.

По време на менопаузата приемането на естроген без прогестерон може да увеличи риска от рак на ендометриума. Когато тялото ви вече не отделя лигавицата на ендометриума (по време на менструация), клетките могат да се изградят вътре в матката ви. Прогестеронът помага чрез изтъняване на лигавицата на матката, намалявайки рисковете от свръхрастеж на клетките и рак.

Въпреки това, ако сте имали хистеректомия, най-безопасно е да приемате само естроген. Има по-малко дългосрочни рискове от комбинираната терапия.

Естроген срещу прогестерон: грижа за пола

Транссексуални жени и несъответстващи на пола или интерсексуални хора може също да вземе естроген, прогестеронили комбинация от двете, за да помогне за регулиране на функцията и външния вид на телата им.

И естрогенът, и прогестеронът могат да доведат до развитие на женски вторични полови белези, включително при транссексуални жени. Също така може да помогне за подобряване на здравето на костите им.

Когато се прилага като част от потвърждаваща пола хормонална терапия, Вашият лекар може също да предпише лекарство, което блокира функцията на тестостерона (ключовия хормон в мъжкото сексуално развитие), за да увеличи феминизиращите ефекти върху тялото.

Докато потвърждаващата пола хормонална терапия може да помогне за облекчаване на половата дисфория и да подобри качеството на живот, тя носи обичайните рискове от приема на естроген и прогестерон.

Естроген крем срещу прогестерон кремове

Хормоналните терапии, както за транс-, така и за цис-жените, могат да бъдат препоръчани под формата на кремове, прилагани върху гениталиите или кожата. Тези кремове най-често се използват за лечение на вагинална сухота по време на менопаузата.

Националната мрежа за здравето на жените заявява, че кремовете с естроген и прогестерон са безопасни за лечение на менопауза. Доказано е, че те са един от най-безопасните начини за лечение на някои симптоми на менопаузата.

Въпреки това, този стил на лечение е сравнително ниска доза и има по-малко изследвания за употребата на по-високи дози при транс жени.

Тъй като има известен повишен риск от рак на гърдата с тези лекарства, не забравяйте да обсъдите всички необходими промени във вашата рутинна проверка с вашия лекар.

Синдроми на доминиране на естроген срещу прогестерон

В тялото хормоните естроген и прогестерон могат да се видят като „говорещи“ един с друг. Функцията на прогестерона влияе върху нивата на естроген и обратно.

Естрогенната доминация е състояние на повишени нива на естроген спрямо прогестерона. Това се случва, когато тялото произвежда твърде много естроген или го метаболизира по различен начин. Сериозни състояния са свързани с доминирането на естрогена, като например:

 • рак на гърдата
 • ракови заболявания на матката
 • миома
 • ендометриоза
 • синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

Доминирането на естроген е свързано с дефицит на прогестерон в женските тела. Женските тела с естрогенна доминация най-често изпитват промени в менструацията като страничен ефект.

Мъжки тела могат да бъдат засегнати от хормонален дисбаланс, включващ също естроген и прогестерон. В тези случаи главно свръхпроизводството на прогестерон води и до свръхпроизводство на естроген.

Доминирането на прогестерон може да доведе до:

 • развитието на „феминизирани черти“
 • повишен риск от сърдечно-съдови проблеми
 • умора
 • депресия

За вкъщи

Естрогенът и прогестеронът имат репутацията на хормони, важни за сексуалното възпроизвеждане на жените. Но те са много повече от това. Те регулират развитието на костите, мозъка и телесните системи във всички тела.

Тези хормони могат да бъдат полезни, когато се използват като терапии за контрол на раждаемостта, терапия за потвърждаване на пола, лечение на менопауза и др.

Най-добрият съвет за безопасно приемане на хормони от всякакъв вид е да следвате стриктно препоръките на Вашия лекар и да поддържате отворена линия за комуникация относно всякакви промени в тялото си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss