Електрофореза на хемоглобин

Какво представлява тестът за електрофореза на хемоглобин?

Тестът за електрофореза на хемоглобин е кръвен тест, използван за измерване и идентифициране на различните видове хемоглобин в кръвта. Хемоглобинът е протеинът в червените кръвни клетки, отговорен за транспортирането на кислород до вашите тъкани и органи.

Генетичните мутации могат да накарат тялото ви да произвежда хемоглобин, който се образува неправилно. Този анормален хемоглобин може да причини твърде малко кислород да достигне до вашите тъкани и органи.

Има стотици различни видове хемоглобин. Те включват:

 • Хемоглобин F.: Това е известно още като фетален хемоглобин. Това е видът, който се среща при растящи плодове и новородени. Той е заменен с хемоглобин А скоро след раждането.
 • Хемоглобин А: Това е известно още като хемоглобин за възрастни. Това е най -често срещаният вид хемоглобин. Намира се при здрави деца и възрастни.
 • Хемоглобин C, D, E, M и S: Това са редки видове анормален хемоглобин, причинени от генетични мутации.

Нормални нива на хемоглобин

Тестът за електрофореза на хемоглобин не ви казва за количеството хемоглобин в кръвта ви – това се прави при пълна кръвна картина. Нивата, за които се отнася тестът за електрофореза на хемоглобин, са процентите на различните видове хемоглобин, които могат да бъдат намерени в кръвта ви. Това е различно при бебета и възрастни:

При кърмачета

Хемоглобинът се състои главно от хемоглобин F при фетуси. Хемоглобин F все още съставлява по -голямата част от хемоглобина при новородени. Той бързо намалява, докато бебето ви навърши една година:

Възраст Процент хемоглобин F
новородено 60 до 80%
1+ година 1 до 2%

При възрастни

Нормалните нива на видовете хемоглобин при възрастни са:

Вид хемоглобин Процент
хемоглобин А 95% до 98%
хемоглобин А2 2% до 3%
хемоглобин F 1% до 2%
хемоглобин S 0%
хемоглобин С 0%

Защо се прави електрофореза на хемоглобин

Придобивате различни анормални видове хемоглобин, като наследявате генни мутации върху гените, които са отговорни за производството на хемоглобин. Вашият лекар може да препоръча тест за електрофореза на хемоглобин, за да определи дали имате нарушение, което причинява производството на анормален хемоглобин. Причините, поради които Вашият лекар може да поиска да направите тест за електрофореза на хемоглобин, включват:

1. Като част от рутинна проверка: Вашият лекар може да Ви тества хемоглобина за проследяване на пълен кръвен тест по време на рутинна физическа проверка.

2. За диагностициране на кръвни нарушения: Вашият лекар може да Ви накара да направите тест за електрофореза на хемоглобин, ако показвате симптоми на анемия. Тестът ще им помогне да намерят всякакви анормални видове хемоглобин в кръвта Ви. Това могат да бъдат признаци на нарушения, включително:

 • сърповидно-клетъчна анемия
 • таласемия
 • полицитемия вера

3. За проследяване на лечението: Ако се лекувате за състояние, което причинява анормални видове хемоглобин, Вашият лекар ще следи нивата Ви на различните видове хемоглобин с електрофореза на хемоглобина.

4. За скрининг за генетични състояния: Хората, които имат фамилна анамнеза за наследствени анемии, като таласемия или сърповидно -клетъчна анемия, могат да изберат скрининг за тези генетични нарушения преди да имат деца. Електрофорезата на хемоглобина ще покаже дали има някакви анормални видове хемоглобин, причинени от генетични нарушения. Новородените също са редовно изследвани за тези генетични нарушения на хемоглобина. Вашият лекар може също да поиска да тества вашето дете, ако имате фамилна анамнеза за анормален хемоглобин или има анемия, която не е причинена от недостиг на желязо.

Къде и как се прилага тест за електрофореза на хемоглобин

Не е нужно да правите нищо специално, за да се подготвите за електрофореза с хемоглобин.

Обикновено трябва да отидете в лаборатория, за да ви вземат кръв. В лабораторията доставчикът на здравни грижи взема проба кръв от ръката или ръката ви: Първо почистват мястото с тампон от алкохол. След това поставят малка игла с прикрепена тръбичка за събиране на кръв. Когато се вземе достатъчно кръв, те отстраняват иглата и покриват мястото с марля. След това те изпращат вашата кръвна проба в лаборатория за анализ.

В лабораторията процес, наречен електрофореза, предава електрически ток през хемоглобина в кръвната Ви проба. Това кара различните видове хемоглобин да се разделят на различни ленти. След това вашата кръвна проба се сравнява със здрава проба, за да се определи кои видове хемоглобин присъстват.

Рискът от електрофореза на хемоглобин

Както при всеки кръвен тест, рискът е минимален. Те включват:

 • синини
 • кървене
 • инфекция на мястото на пробиване

В редки случаи вената може да се подуе след вземане на кръв. Това състояние, известно като флебит, може да се лекува с топъл компрес няколко пъти на ден. Продължаващото кървене може да бъде проблем, ако имате нарушение на кървенето или приемате лекарства за разреждане на кръвта, като варфарин (Coumadin) или аспирин (Bufferin).

Какво да очаквате след теста

Ако вашите резултати показват необичайни нива на хемоглобина, те могат да бъдат причинени от:

 • болест на хемоглобин С, генетично заболяване, което води до тежка анемия
 • рядка хемоглобинопатия, група генетични нарушения, причиняващи анормално производство или структура на червените кръвни клетки
 • сърповидно-клетъчна анемия
 • таласемия

Вашият лекар ще направи последващи тестове, ако тестове за електрофореза на хемоглобин показват, че имате анормални видове хемоглобин.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss